Een echte man

Als kind te ielig, als volwassene te blubberig.

Mijn lijf is mijn hele leven lang iets waar ik me voor schaam.  Geen echte vent, in ieder geval. (Lees deze ervaring als je meer wil weten)

Sinds ik mij 10 kilo lichter heb gefietst durf ik iets trotser te zijn.

Maar . . .

Ik heb nog steeds mannenborsten. Ik heb een nieuwe trui gekocht, mooi, maar ik zie het nu ook beter.

Ik heb gezocht naar de juiste spieroefeningen. Buik en borstspieren. En als ik dan alles lees, twijfel ik weer hevig aan mijn mannelijkheid.

En dan wordt ik boos. Boos op het ideaal van mannelijkheid. Want we mogen best vrouwelijke eigenschappen hebben, als we daarbij dan ook maar stoer en sterk en stevig zijn.

Ik ben niet stoer en sterk en stevig!

Ik fiets! Gemiddeld 200 kilometer per week. Ik wil niet ook nog eens een keer met die stomme gewichtjes prutsen omdat mijn lijf niet goed genoeg is. Ik wil mijn lijf goed genoeg vinden.

Ik ben ik. Slap in mijn armen, bang aangelegd, emotioneel. En mannenborstjes dus. Ik wil dat niet allemaal meer verstoppen.

Ik wil geen “echte man” zijn.

Ik wil ook geen vrouw zijn. (Er zijn tijden geweest waarop ik me dat afvroeg. Het antwoord is dus nee)

Ik wil ik zijn.

 

7 thoughts on “Een echte man”

 1. Inderdaad je bent een écht mens.
  Een mini kanttekening: als je mannenborstjes hebt, hou ze in de gaten, zodra je wat afwijkende voel, bobbeltjes ofzo, wel mee naar de dokter. Borstkanker komt ook bij mannen voor…vooral als ze mannenborstjes hebben. Niet om je bang t maken hoor, absoluut niet, maar veel mannen weten het niet….

 2. Dit stuk heeft een vervolg.

  Die één na laatste alinea over geen vrouw willen zijn, zette me aan het denken. Ik zou geen traject in willen om een vrouw te worden, nee. Ook geen behoefte om me als vrouw te kleden. Maar . . .
  Ik bezocht een forum om eens verder te lezen. Het liet me niet los.
  PS.

  Ik schrok van twee vragen op dit forum, nou ja, van mijn antwoorden daarop:

  Als er een pil bestond die je in één klap zonder gedoe in een vrouw zou veranderen, zou je die slikken? JA

  Als er een pil bestond die je in één klap zou zorgen dat je je wel een ‘echte man’ voelt zonder behoefte om vrouw te zijn, zou je die slikken? NEE

  oeps

 3. Wat betreft de evt.borsten bij mannen : ik ken 2 situaties daarvan. 1tje bij een oudere heer; die ineens borsten ging krijgen en 2, mijn kleindochter, die nog klein was. Het bleek achteraf en na onderzoek etc. dat dit kan komen door de hormonen, die in de kip zitten. Na dat alle 2 minder kip gingen eten, werden deze verschijnselen een stuk minder.

  1. Ik heb vier jaar geleden eindeloos gegoogeld. Gyneacomastia heet het. Meerdere oorzaken mogelijk. Bleek dat mijn testo laag was voor een man en oestrogeen hoog. Ik zat dus al een beetje in die richting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.