open brief aan HRM professionals

Waarschuwing vooraf: ik heb ervaring als loopbaanbegeleider, en helemaal geen ervaring op HRM gebied.

Ik schrijf deze brief dus als leek.

Ik heb een verzoek.

Gooi het personeelsbeleid helemaal op zijn kop. Draai het om!

Persoonlijke Ontwikkel Plannen zijn prima. Blijf daarmee doorgaan. Maar verander de doelstelling.

Ontwikkel je medewerkers niet volgens de behoeften van het bedrijf, maar ontwikkel je medewerkers volgens de behoeften (lees: talenten) van je medewerkers.

Het is mij al een paar keer overkomen dat ik groeimogelijkheden zag voor me zelf. Kansen om mijn talenten te ontplooien. En al meerdere keren is mij gezegd: “Maar dat is niet waarvoor we je hebben aangenomen.”

Waarom zou je dat doen? de boel omdraaien, mensen laten groeien in een richting waar je als bedrijf misschien niets aan hebt?

 1. Weet je wel zeker dat je er als bedrijf niks aan hebt? Misschien moet je afstappen van strikte functieomschrijvingen die te veel gaan knellen. (hier spreekt de leek, misschien levert dat wel weer een hoop problemen op, maar misschien ook een hoop nieuwe kansen. Kan het nieuwe werken hier van betekenis zijn?)
 2. Liever helpen om een medewerker een baan te laten bemachtigen die hem past, dan een medewerker die heel erg zijn best doet om zich aan te passen. Net nog een artikel gelezen over burn-out. Wetenschappelijk is vastgesteld dat hersens opbranden als ze continue werk moeten doen dat niet “als vanzelf” gaat. (Werk dus, dat niet écht bij je past, waarvoor je jezelf te veel moet forceren)

In dat laatste geval heb je een prachtig outplacement traject. Niet omdat je iemand kwijt moet, maar omdat iemand zich ontwikkelt. Tijd genoeg om een nieuwe kracht in te werken (of om te kijken hoe je de taken die wegvallen opnieuw verdeelt).

En dan hebben we nog de volgende voordelen:

 1. Nooit een probleem om enthousiaste, pro-actieve mensen aan te trekken. Ze weten dat ze bij (of via)  jouw bedrijf volledig tot hun recht kunnen komen.
 2. Zichzelf ontwikkelende medewerkers betekent dat je als bedrijf sneller in speelt op ontwikkelingen. Meegaan met ontwikkelingen van medewerkers kan verrassende nieuwe aanpakken opleveren.

Dit is één van mijn oude stokpaardjes. (Hij mag hier even uitdraven)

Haal de schotten weg die mensen in hun ontwikkeling beperken. En boor ongekende bronnen van talent aan.

5 thoughts on “open brief aan HRM professionals”

 1. Ha die JJ, ja met je stokpaard ben ik het eens..
  Maar ja, het is een stokpaard en geen echt paard dat zijn eigen wil heeft. Een echt paard mag je berijden, het is een samenspel.
  Struring geven en sturing nemen, samen een doel hebben.
  Tot zover komen veel van onze meningen bij elkaar. En wat betreft ontwikkeling van talent helemaal met je eens!! ( zie mijn website).
  Maar.. en daar komtie…een bedrijf kan niet allemaal gedrevenen hun drive laten uitvinden.. er zal toch resultaat moeten komen. Zodra je groepen mensen laat samenwerken heb je spelregels nodig. Op HRM vlak heet dat functie en taakomschrijvingen….

  Met je stelling van ontwikkelen van talenten .. helemaal mee eens.

  1. Hoi 🙂

   Ja. Wel, denk ik. Alle gedrevenen hun drive laten vinden.
   Als het een drive is die niet past bij het bedrijf: outplacement.

   Daar kun je een goed traject over afspreken. Maar benoem het.

   Als je die drive probeert tegen wil en dank te kanaliseren richting je bedrijf…. Tja. De kruik gaat zo lang te water dat hij barst.

   1. Dwarskeutel, wil je gelijk… je hebt gelijk met je commentaar….
    een bedrijf heeft meer dri(j)ver nodig

    En
    Je weet ik hou van je!!!

    dikke knuffel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.