Zieltjes winnen.

Ik was in Alkmaar, zondag.

In deze steeg zit een kerk verstopt. De Remonstrantse kerk.

DSCN3948

DSCN3952

DSCN3955

 

Een schuilkerk, want de remonstranten waren vanwege hun vrijzinnigheid de kerk uit gezet.

Ik ben zelf lid van de remonstrantse kerk, Vrijzinnigen dus. Ik zeg er altijd met trots bij dat de remonstranten als eerste kerk het homohuwelijk inzegenden.

Fijne mensen die remonstranten. Ze laten zich niet door anderen voorschrijven hoe je god moet zien. Ik zou me ook niet bij een kerk kunnen aansluiten die zegt HET gevonden te hebben. Remonstranten blijven op zoek. Geen zieltjeswinners. Ieder ander geloof wordt gezien als mede-zoeker, en krijgt respect, ook atheïsten.

Nee, het zieltjeswinnen gebeurde door mij, zondag. Ik heb in Alkmaar een kerkdienst bijgewoond, want ik heb publiek nodig. En remonstranten houden wel van een verhaal met een diepere laag. Van een boodschap die geen boodschap is, maar een aanzet tot vragen.

Vandaar dat ik vast even in die mooie stad was.

DSCN3963

10 mei ben ik weer in Alkmaar, om de sterren van de hemel te spelen in de kleine zaal van de Vest.

Ik hoop je daar te zien.

Ik twijfelde of ik deze post zou plaatsen.

Omdat veel mensen anti-geloof zijn, en me in een hokje gaan stoppen.

Maar anti-geloof is ook dogmatisch.

Remonstrants betekent letterlijk: Zich verweren tegen een opgelegd besluit. Als mijn theater ergens over gaat, is het de strijd tegen opgelegde besluiten.

Dus ik laat hem mooi zo staan. 

Wees gerust, ik ga niemand bekeren.

 Bestel hier je kaartje

3 thoughts on “Zieltjes winnen.”

  1. Hé, ik ken die term/dat label/dat hokje helemaal niet! Interessant! En ik ga m’n schoonzus uit Alkmaar even ‘porren’ om haar vrienden aan mooie avond te geven 🙂

  2. Ik zou haast remonstrants worden als ik jouw overtuigende tekst lees. Maar ik ben al doopsgezind, ook van de vrijzinnige familie, dus bekeren hoeft niet. Destijds niet als kind gedoopt maar als jong volwassene. En ik heb bijna heel mijn leven gewerkt aan of voor vrede, niet in manifestaties of zo maar gewoon in mijn werk, bij andere activiteiten: proberen naar anderen open te zijn en te staan, te helpen waar te helpen valt. Maar het blijft bij zoeken en proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.