WOT #19 Baksteen

Dit blog gaat over schoolkeuzes. (jaa, wat dat met baksteen te maken heeft lees je zo wel)

We verhuisden vlak voor de geboorte van onze tweede naar Wijchen. De oudste was twee, dus eenmaal goed gesetteld, gingen we op zoek naar basisscholen. Nee niet op internet, op de fiets ! Dit was 1993. Alles IRL!  En in de gemeentegids, en schoolgidsen opvragen.

We kozen heel bewust voor de Buizerd, een Jenaplanschool. Omdat school meer is dan leren alleen, en omdat deze school daar expliciet aandacht voor had. Stamgroepen van meerdere leeftijden door elkaar, vieringen, aandacht voor zelfontplooing én samenwerking.

Heeft goed uitgepakt. Natuurlijk had ook deze school zijn fouten. En natuurlijk zijn op “gewone” basisscholen al heel veel dingen van de oude vernieuwingsscholen (Jena, Montessori, Dalton) overgenomen. Maar toch. Zo’n naam schept verplichtingen voor een school, waardoor er een aantal leuke dingen gebeuren.

Dus wij blij dat er in Nijmegen een Jena middelbare school was. En ook daar geldt: leuke en minder leuke kanten, maar over het algemeen zeer positief. Vooral geen “middle of the road” school, maar een school waar je anders mag zijn. Dat vonden we belangrijk.

Veel aandacht voor cultuur en creativiteit, een uitwisselingsprogramma, en een jaarlijks optreden van leerlingen in de schouwburg, met bijzonder veel talentvolle leerlingen. Leerlingen die bijvoorbeeld de “baksteentrofee” wonnen, een podiumprijs voor maandsluitingen, genoemd naar een van de leraren die daar veel energie in stak, Ronald Baksteen.

De drie oudsten gingen naar die Jenaschool: SSGN. De jongste wilde wat anders. Juist úit het Jena systeem ,waar verschillende niveaus door elkaar zitten. Ze wilde een keer niet de slimste van de klas zijn. Ze wilde nerd zijn onder de nerds, en koos voor het Stedelijk Gym. Een geweldige keuze want ze heeft het zeer naar haar zin. En ze heeft inmiddels toneel gespeeld in een theaterzaal 😉

Maar belangrijker dan welk systeem ook zijn de leraren.

En gelukkig hebben ze allemaal “hun leraren” gevonden. Leraren die het unieke van elk van mijn kinderen zagen en aanmoedigden. Deze mensen ben ik oneindig dankbaar. Zulke leraren hebben we veel meer nodig. Dus Steven, zet hem op!

5 thoughts on “WOT #19 Baksteen”

  1. Prachtig! Wij hebben destijds ook voor het ‘speciale’ onderwijs gekozen, in de vorm van Montessori. Vond het later nog wel pijnlijk toen JP Balkenende het uitsprak als Montè-sori uitsprak, maar ja.
    Mooie invulling van de opdracht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.