#Wot 17 onderhuids

Ik ben heel allergisch voor onderhuids.

Als kind al. Volwassen die gesprekken  voeren waarbij van alles aan de hand is, en die net doen alsof dat niet zo is. Dat maakte me vreselijk onzeker: ben ik nou gek? Een vraag die ik op een gegeven moment zelfs met “ja” ging beantwoorden. Te lang ben ik dat blijven doen.

En nog steeds is het lastig als ik dingen voel die er volgens anderen niet zijn. Soms zijn ze er ook niet. Ik heb nog wel eens de neiging om te veel in te vullen. Te veel op mezelf te betrekken. Dat wordt minder gelukkig.

Maar vaak zijn ze er wel. Ik weet soms niet wát er is, maar dát er iets is, daar kan ik donder op zeggen. Ik zeg alleen geen donder. Door schade en schande geleerd. “Hoezo? donder? Prachtig blauwe lucht!” wordt er dan geroepen.

Als het mij niet aan gaat zit er niets anders op dan de donderbui af te wachten. Want dan is de lucht geklaard. Maar het is verbazingwekkend hoe weinig mensen geneigd zijn die lucht te klaren. Bang voor een nat pak. Maar intussen wel die drukkende atmosfeer.

Nee, daar kan ik niet zo goed tegen. Ik kan erg slecht doen alsof. Als ik dat toch moet doen slaat het naar binnen.

Mijn manier om de lucht lek te prikken is zelf heel open te zijn. Maar ook dat vinden sommige mensen eng, merk ik. En ook daar trek ik me steeds minder van aan.

En in die gevallen dat ik te veel invul, het niet klopt wat ik zie, te veel mijn eigen onzekerheden zit te projecteren, in die gevallen prik ik mijn eigen luchtbellen lek. Ook goed om te doen.

Kom maar op met die buien!

Dat water voel je tenminste óp je huid.

Vind hier de andere Wots, en uitleg over wat een #Wot is. (weet je dat nog niet dan? snel klikken)

16 thoughts on “#Wot 17 onderhuids”

 1. Ben het met je eens. Alleen kreeg ik gisteren het verbod van mijn dochter om open te zijn over een bepaald onderwerp. Ze wil het niet aldoor horen. Hm dat is ook weer de andere kant he!

  En nu ga ik fietsen, vast echte regen op mijn kop krijgen… NAT!

 2. bedoel het anders. Ik wil open zijn, ik wil het benoemen. Maar de andere partij vindt dat niet prettig… die wil dat ik het bij me houd, onder mijn huid houd.

  1. ik heb een andere beleving bij het woord onderhuids. dat is niet alleen onder de huid houden, maar vooral ook doen alsof het er niet is. Als ik het goed lees, is dat laatste er niet bij, bij je dochter. en dat vind ik winst.
   want ontkenning vind ik erger dan “niet over praten”.
   klopt dat?

     1. tijd geven tot het niet meer kan denk ik…. Het is trouwens al een beetje opgelost, dus voor mij ook minder onderhuids geworden 🙂

  1. ja, bij mij issie echt negatief. ik weet niet of hij ook neutraal kan zijn. ik heb het uitgeprobeerd..bij mijn werkt dat niet. kan me er niks neutraals bij voor stellen.

  1. 🙂 ik ben óf open, óf ik sla compleet dicht. Koetjes en kalfjes kan ik niet, als ik geen echtheid voel.

   dat dichtslaan komt gelukkig steeds minder voor

 3. aaah, dat is een stukje Rahder in jou! Liever met borden gooien dan een week niks zeggen. Soms zelf voor donder zorgen om die drukkende temperatuur te doen opklaren 😉 en heel soms iets aanvoelen wat er echt niet is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.