ojee, een idee

Ik had het me zo voorgenomen. Geen maffe ideeën meer.

Ik had namelijk net een heleboel ideeën over de schutting gegooid. Ze bleven me aankijken: “doe iets met mij”. Het enige dat het me opleverde was schuldgevoel, en machteloosheid.

Ik zou er maar 2 over houden. Dansweekend en boek schrijven. Dansweekend gaat waarschijnlijk door. Boek ben ik aan het herschrijven, planning: oktober alles herschreven. Netjes, Jacob Jan! Daarom mag ik intussen van mezelf lekker aan mijn blog werken, en daar dingetjes uitproberen.

Maar de nieuwe ideeën blijven komen. Ik roep heel dapper: “Kom volgend jaar maar terug”.  Maar soms hebben ze al een voet tussen de deur. Zo onverwacht komen ze.

Neem nou deze:

Voortgekomen uit nadenken over iets dat een dove klant aan me vertelde:

Verhalen vertellen door en voor dove ouderen.

Zoals al mijn ideeën is dit een samenraapsel van dingen die ik tegenkom. Ik ben ooit ouderenbezoeker geweest bij stichting ouderen en levensvragen. De bedoeling was dat ouderen hun verhaal kwijt konden. Individueel, maar ook in groepen. Ik vond dat geweldig.      Het mes snijdt aan twee kanten. Er komen prachtige verhalen uit voor de jongere generatie, en ouderen bloeien op als ze hun verhaal kwijt kunnen. (Kan ik me wat bij voorstellen, wat doe ik anders met mijn blog?)

Zou het niet fantastisch zijn om dove ouderen hun levensverhaal te laten vertellen? In gebarentaal!  Lijkt me mooi zo’n verhaal in gebarentaal te zien. Misschien opnemen en dan ondertitelen, zodat een grotere groep er wat aan heeft. Of live in groepen.

Hoe zet ik dit zo op dat ik hier ook nog een aantal doven klanten een baan mee kan bezorgen? Want dat is dat is het 3-zijdig snijdend mes in dit plan.

Geen idee, hoe ik dit aan pak. Neerleggen bij mijn werkgever heeft geen zin als ik er niet een verdienmodel bij weet te verzinnen.

Als iemand ideeën heeft hoor ik het graag.

5 thoughts on “ojee, een idee”

 1. Ik vind het een GEWELDIG idee. Over het verdienmodel: kun je op een rijtje zetten wie de doelgroep is, waar die doelgroep samenkomt (ik denk online o.a. op een site vol verhalen in gebarentaal?), en wie er belang bij heeft die doelgroep te bereiken. Want dan kun je iets gaan doen met sponsoring, advertentieproducten in allerlei vormen, etc. En je moet denken aan zowel commerciële partijen als aan stichtingen, overheid, zorginstellingen, etc. Als er een werkgelegenheidsaspect aan komt (wat natuurlijk onwijs goed past, want er zou o.a. heel veel online werk ook bij komen kijken, design, klantenservice, perfect voor mensen die graag via het scherm communiceren) komt er een hele nieuwe mogelijke groep belanghebbenden bij lijkt me. Je kunt zelfs overwegen om dat in een eigen stichting te zetten.
  Ik zie het helemaal zitten!!! Bestaat er zoiets in het buitenland? Is gebarentaal eigenlijk universeel?

  1. Nederlandse gebarentaal is NGT in Amerika is dat dus ASL. en het is niet de dezelfde taal, (wel meer overeenkomsten dan gesproken talen, omdat bijvoorbeeld mimiek een belangrijke rol speelt.)
   Doven zijn er visueel ingesteld. De jonge generatie skypt dat het een lust is. maar de oude generatie doet nog niet zo veel met internet omdat het tot nu toe te text-based was.
   Dus dat is een uitdaging om dat digitaal voor elkaar te krijgen (ook beeld-technisch).

   wat een goed idee om daar met sponsoring iets in te doen!
   de zorgpotten beginnen in Nederland aardig leeg te raken, en het wordt er niet beter op.

   als ze in een verzorgingshuis zitten gaat alle subsidie daar naar toe, en moet je dat verzorgingshuis zo gek krijgen dat ze mee betalen. dat is een probleem omdat ze niet eens genoeg geld hebben om goede zorg te bieden (=niet genoeg mensen om hun bewoners in bad te doen, ik las vandaag toevallig dat dat een van de punten is die de regering niet heeft binnen gehaald: de afspraak dat elke bewoner rechte heeft op regelmatig douchen)

   nu nog bedenken waar dove ouderen geld aan uit geven, want daar zitten de sponsors.

   en ik ga eens uitzoeken waar ze zitten.

   Las vandaag in “Woord en gebaar” (tijdschrift over gebarentaal) nog een reden om dit te doen. De oude generatie doven heeft hard moeten knokken voor hun rechten. erkenning van gebarentaal bijvoorbeeld. door komst van CI dreigt de dovencultuur te onder te gaan. (steeds minder mensen die gebaren). Dus als eerbetoon aan oudere generatie, en als behoud van dovencultuur.

 2. Jacob jan, in zwolle is een organisatie die professioneel bezig is met “verhalen vertellen” – de verhalenboot. ze organiseren vertelfestivals, vertelwedstrijden, organiseren veel bijeenkomsten voor volwassenen en kinderen waarbij professionele vertellers uit binnen- en buitenland verhalen vertellen. is hartstikke
  leuk. wordt in meer steden gedaan. kijk eens of dit ook bij jou in de buurt is…

  1. Er is in Nijmegen ook veel op dit gebied.
   En er zijn ook al vertelwedstrijden en vertelfestivals voor doven.

   Dit zit meer op levensverhalen gebied. Daar wordt ook al veel mee gedaan. Maar voor zover ik weet nog niet voor doven.

 3. Hoi Jacob Jan, mijn ideeen stromen ook maar door. Niet te stoppen ben ik. Steeds komt er iets nieuws. Heb je al iemand die jouw boek illustreert? Ik ken een aardige gebarentolk die ook illustrator is. Leuk trouwens al die linkverwijzingen in je tekst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.