Stop er mee!

Er bestaat gedrag waarvan ik vind dat het niet deugt.

Gedrag waarvan ik vind dat mensen daarmee moeten stoppen.

Ik ga de Zwarte Pieten discussie maar als voorbeeld gebruiken, want daar doet het me zeer. Ja opnieuw. Vorig jaar schreef ik het ook al. Ik had gehoopt dat de discussie uiteindelijk minder fel zou worden. Niet dus.

Maar het gaat over bijna elke discussie op internet. Alles polariseert. En ik wil dat het stopt.

Niet gaan vertellen dat er belangrijkere dingen zijn om me druk over te maken. Ik vind het een belangrijk thema: Hoe gaan we om met elkaar? 

Een betere wereld begint met meer respect voor elkaar. Respect is iets dat je kunt geven. Het is niet iets dat je kunt opeisen.

Heel erg normatief voor mijn doen, deze blogpost. Niet mijn stijl. Ik kies er normaal voor om niet mee te doen. Maar af en toe wil ik mijn zorgen kwijt. Nu dus.

 

Eerste categorie

Gedrag waarvan ik snap waar het vandaan komt. Ik snap zelfs dat het moeilijk is om er mee te stoppen. En toch vind ik dat je je best moet doen om het te stoppen. Ik beloof dat ik je er niet op aan kijk als het niet lukt, maar probeer het.

Niet luisteren.

Wegzappen bij het woord Zwarte Piet. Omdat je denkt dat je al weet wat ik ga zeggen. (Niet zo heel erg. Maar ook niet erg open minded)

 

– Niet luisteren, en meteen de tegenaanval in gaan door te zeggen dat je moe wordt van het gezeur.

As je écht moe wordt van de discussie, dan kun je dat op een andere manier aangeven. Jezelf beschermen door je af te sluiten is goed. Daar hoef je het woord gezeur niet bij te gebruiken.

 

– Achterop springen bij anderen, meeliften met het sentiment

Sharing is Caring.

Ja. Maar je kunt met het delen van foto’s en quotes de boel ook opruien.

geen

De massale manier waarop ze gedeeld worden, beangstigt mij. Daar zit een “Ha!!! Ik zal ze!” achter.

Ik ken die “Ha!!!” wel. (Harde H, korte a) Ik heb wel een keer een giftig stuk geschreven over KLM. In eerste instantie luchtte dat op. Maar ik zou het nu niet weer doen.  

Het voelt niet fijn, dat bombardement van zogenaamde leuke plaatjes en quotes . Kijk eens naar die toon van de tekst bij het plaatje. Het is meeliften met het sentiment van anderen. Het lijkt zo onschuldig, zo’n plaatje delen, maar dat is het niet. Het draagt bij aan polarisatie. Als je niet met ons bent, ben je tegen ons. Dat is eng.

Andersom: ga niet zeggen dat Sinterklaas vieren met Zwarte Piet racistisch is. Dat is het niet. Dat is de boodschap niet. De boodschap is dat Zwarte Piet door zijn oorsprong, onbedoeld(!) een racistisch symbool is. En dat hij daarom naast alle positieve emoties, ook negatieve emoties los kan maken. En dat we misschien, stap voor stap, daar wat aan moeten veranderen. Door middel van een mooi verhaal. Zodat al het positieve kan blijven. En we Sinterklaas kunnen blijven vieren.

 

-drogredenen gebruiken

Ik houd niet van discussies. Liever ben ik met je in gesprek. Ik wil niet tegen je praten, maar met jou.

Als je toch wil discussieren, doe dat dan zonder drogredenen.

Hier staan ze netjes op een rij. Leer ze herkennen. Trap er niet in.

Gebruik ze niet.

Nooit!

Nee echt niet!

 

politiek correct zijn

Die zijn er ook, mensen die tegen Zwarte Piet zijn, niet omdat ze er over nagedacht hebben, maar omdat ze er goede sier mee kunnen maken.

Dit is waarom ik het gedrag, dat ik hierboven beschrijf, wel snap. Want dat politie correcte is ook achterop springen, en meeliften met het sentiment.

Alleen dan de andere kant op.

Hier zit niet de “Ha! Ik zal ze!” achter. Maar het is net zo goed meeloopgedrag. Bij de goeden willen horen. Politiek correcte meningen kun je herkennen, omdat ze gaan draaikonten. Het is terecht dat veel mensen daar heel erg boos om worden.

 

Houd je in, alsjeblieft.

Denk na bij alles wat je deelt. Wat is het effect er van?

Je speelt het gedrag van tweede categorie er mee in de kaart. Wil je dat?

En bij alles wat niet in je straatje past:

Neem de moeite eens om het te lezen. Neem het serieus. Laat het eerst eens binnen komen. Tijd genoeg om er dan alsnog afstand van te nemen. Je weet dan ook beter waarom. Je kunt dat dan ook uitleggen. Dan ben je in gesprek. Een gesprek is altijd beter dan een discussie.

Stop de discussie!

Begin het gesprek!

Want ik lees te weinig mensen op rustige toon vertellen hoe jammer hij het zou vinden als Zwarte Piet zou verdwijnen. Weet je? Ik vind het ook jammer. Ik vind dat we stap voor stap naar gekleurde Pieten toe moeten, via een mooi verhaal. En toch vind ik gekleurde pieten minder mooi dan dat hele zwarte. Dus ik snap de weerstand heel goed. Maar ik lees bijna overal die felle “handen af!” toon. Zo praat je toch niet met elkaar? Het kan echt anders. Hier en daar zie ik mooie aftastende gesprekken. Zo kan het ook!

lees ook dit

 

Tweede categorie

Dit is de categorie die ik kwaadaardig durf te noemen (het gedrag, niet de mensen). Dit is de categorie waarvan ik NIET snap waar het vandaan komt. Ik kan er wel wat bij bedenken, maar echt snappen? Nee. 

 

Bewust het vuurtje aanwakkeren

Moedwillig inspelen op het sentiment. Omdat je weet dat je daar makkelijk mee kunt scoren. Inspelen op haat en angst. Dit is waar PowNed en GeenStijl groot mee zijn geworden. Ze doen alsof ze ridders van de vrije mening zijn, maar dat is misleiding. Als ze het ooit waren (de strijd tegen de politieke correctheid snap ik wel!), dan zijn ze het allang niet meer. Ze hebben al lang hun eigen politieke correctheid. Jammer genoeg werkt het, deze aanpak. Jammer genoeg doen heel veel mensen daar aan mee.

Stop het!

Hou op met haat zaaien!

Hou op met angst voeden!

Hou op met mensen buiten sluiten!

 

 

17 thoughts on “Stop er mee!”

 1. De woede en ongenuanceerde post kan ik ook niet zo goed hebben, maar de discussie (over sinterklaas en zwarte piet) die raken mij wel, en dat geeft me een gevoel van ‘op de barricades’.
  Het gaat bij mij om oneerlijkheid, als ik als Nederlander wordt neergezet als racist dan wordt ik verdrietig en boos. Ja ik heb vooroordelen maar ik ben geen racist. Ik gebruik sinterklaas om mijn kinderen duidelijk te maken dat we kunnen zorgen voor mensen die het minder goed hebben als wij het hebben. Dat we anderen kunnen blij maken met iets kleins en dat dat voor hen iets groots is. Als je dat af doet als iets slechts dan raak je mij in mijn hart en dan komt boosheid naar boven. Dan voel ik mij gekwetst en wil ik gehoord worden.
  Dat wil niet zeggen dat je maar anderen moet gaan kwetsen met jouw woorden, het maakt wel dat ik boosheid voel. Maar dat voel ik ook over de ongenuanceerde post op de media.
  Of mensen die sinterklaas tot iets materialistisch maken.

  1. Dat is de ongenuanceerdheid van de boodschap van de andere kant.
   Sinterklaas vieren met een zwarte piet is NIET racistisch.
   Maar Zwarte Piet, zoals hij er uit ziet, komt daar wel uit voort.
   Dat hebben we niet gezien. Ik zag het ook niet. Maar ik kan er niet meer om heen.
   Daarom denk ik dat het goed is dat we dat symbool veranderen. Want het symbool heeft dus behalve een positieve, ook (onbedoeld!) een negatieve lading.
   Ik vind Zwarte Piet ook erg leuk. Ik heb hem een aantal keer gespeeld. Hij heeft prachtige relativerende kanten.
   Dus zoeken naar een manier waarop dat positieve kan blijven, en het negatieve er uit kan.

 2. Mooi Jacob Jan. Dank je wel voor je heldere samenvatting van iets wat ik voor mezelf nog niet precies kon pakken. Zwarte Piet is en mooi voorbeeld. Vooral dat klakkeloos overnemen met liefst nog een schepje er boven op. “Boycot AH, boycot de Hema, boycot etc.” – vreselijk. En ik realiseer me dat als ik niet oppas, ik erdoor word beïnvloed.
  Dank voor je pleidooi. Het heeft mij in ieder geval weer met twee benen op de grond gezet.

  1. Ik had het even toen ik hoorde dat zaken zoals Psychomotorische Therapie werden afgeschaft. Daar werd ik boos van. Vanuit die boosheid zou ik zomaar hele felle, en verkeerde cartoons kunnen retweeten. Ik weet nu dat ik zoiets niet moet doen. Als ik mijn boosheid daarover wil uiten, moet ik dat zorgvuldig doen.

 3. Waar ik zelf niet zo goed tegen kan, en wat ik zelf probeer te vermijden, dat is het meteen met een oordeel of reactie komen. Waarom niet eerst wat meer (zelf)reflectie n.a.v. een bepaald onderwerp? Ik merk dat ik daarom vaak discussies uit de weg ga. Al snel wordt het een wedstrijdje wie de ander het meest gevat weg kan zetten i.p.v. open staan voor elkaars standpunten. Of een herhaling van zetten die met steeds meer volumen en intimiderende lichaamstaal worden gebezigd.
  Net als ieder ander overzichtelijk probleem is ook de Zwarte Pieten discussie best wel tot een aanvaardbare oplossing te brengen. Mits daar gezamenlijk aan gewerkt wordt. Maar daar schort het nu juist aan. In plaats van naar elkaar toe bewegen, graaft ieder zich in en verdedigt de eigen positie ten koste van alles. Jammer, want daarmee geven we onze kinderen nu ook niet het beste voorbeeld. Waarvoor we het allemaal zeggen te doen.

 4. “Ik vind het ook jammer. Ik vind dat we stap voor stap naar gekleurde Pieten toe moeten, via een mooi verhaal. En toch vind ik gekleurde pieten minder mooi dan dat hele zwarte.” Is dat echt zo? Of is het vooral zo, dat de voorkeur voor zwarte Pieten komt door de nostalgie van het Sinterklaasfeest zoals-je-ermee-bent-opgegroeid? Mijn zoon (toen 7, dus zonder ingeprente tradities) vond het idee van gekleurde Pieten meteen prachtig. “Dat is veel leuker! ” riep hij, “dan kan ik met groene en blauwe strepen op mijn gezicht, die passen bij mijn Pietenpak!” Bij de Scouting was de leiding ook eerst afhoudend – maar bij het idee van de oneindige mogelijkheden die het loslaten van alleen-maar-zwart met zich meebrengt, kwam gelijk de creativiteit los. “Dan kunnen we ook ruitjes doen! Of cirkels! Of…” Gekleurde Pieten: wat een feest! Ik verwacht dat het snel en vrolijk went, zo gauw je de idee van Piet-moet-zwart-want-dat-was-hij-vroeger-ook hebt losgelaten.

  Ik ben opgevoed met de visie dat het Sinterklaasfeest gaat over het plezier van geven, en dat het doel is zoveel mogelijk mensen – en met name kinderen – blij te maken. Alle kinderen, dus ook de kinderen die zich niet fijn voelen als ze worden uitgemaakt voor Zwarte Piet. Na een periode van wennen aan het idee, verwacht ik dat de oplossing van de Gekleurde Pieten uiteindelijk nog meer mensen nog meer plezier zal opleveren.

  1. Dat denk ik ook, dat het mooi gaat worden.
   Dat zwarte. Ik denk dat ik het mooi vind op zichzelf, dat hele donkere. Die kleuren leiden me erg af. En al het blokjes wordt, of streepjes, dan mis ik het gezicht.
   Misschien is dat allemaal onzin, en vind ik zwart alleen mooi omdat ik het gewend ben. Hoe dan ook, ik denk dat we allemaal kunnen wennen aan andere pieten, en dat je gelijk heb dat het nieuwe mogelijkheden biedt.

 5. Ik had me voorgenomen om het er niet meer over te hebben. Omdat het inderdaad de discussie niet waard is. En ik er vorig jaar al over geblogd had (zie http://www.kijkenietkope.nl/2013/10/kleurenpiet.html ) en ik het voor mezelf helder heb. En ik begin er niet meer over, omdat discussies continu onaangenaam worden.
  En jee. Wat is die discussie ontspoort. Er worden meer mensen dan ooit uitgescholden voor Zwarte Piet. Was dat vroeger meestal nog oprecht grappig bedoeld, nu is het grimmig. Donkere mensen in mijn omgeving voelen zich genoodzaakt om zich uit te spreken vóór Zwarte Piet.
  Quinsy (1 vd opstokers) is wat mij betreft door de mand gevallen toen hij twitterde dat Rutte voor blanke mensen wel zijn vakantie kon onderbreken (neerstorten vlucht). Het gaat hem om het opstoken. Het felle reageren doet die discussie alleen maar oplaaien.

 6. Mooi geschreven Jacob Jan, helemaal eens.
  Ik schrik me echt iedere keer een hoedje van de agressie als je het onderwerp maar aanraakt. Of als iemand het voorzichtig opbrengt en je zegt hoe je er zelf naar kijkt en waarom. BOOM.
  Ik durf eerlijk gezegd niet echt meer iets te zeggen. Want zelfs als je beide kanten begrijpt en goed kunt uitleggen waarom je je voelt zoals je je er over voelt, word je niet gehoord. Er valt gewoon niet over te praten. Je bent De Vijand. De Kinderfeesthater. Er is geen middenweg. Er zijn geen gekleurde pieten. 😉
  Het stomme is dat ik precies zo gereageerd heb, een paar jaar geleden. Ik weet nog precies, hoe ik me voelde. Ik vond het belachelijk, dat ‘gezeur’ over Zwarte Piet en ik zei precies wat mensen nu nog zeggen. En ik was, vermoed ik, ook heel fel.
  Inmiddels denk ik: als je zo belachelijk fel bent, Daae, dan zit daar iets. Dan moet je bij jezelf te rade gaan en eerst eens heel goed nadenken!
  Ik zit bijna iedere dag met stomheid geslagen te kijken naar tweets, nieuwsberichten en facebook posts. Zo onverdraagzaam, zo gepolariseerd zoals jij zegt en zo doorspekt met nare dingen. Ik weet niet het land veranderd is, of deze Hollandse, maar schrikken is het wel…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.