opschalen

Oké,

Elja heeft me een duwtje gegeven, en Henk Jan ook.

Persoonlijk bloggen.

Nou deed ik dat al (en een tijdje niet, maar dat staat hier al).

Maar het kan nog meer KNALLEN.

Wat nu, als ik hier iets hardop ga bloggen dat ik nog niet eens aan mezelf durf toe te geven?

Nou, komt ie.

Ik betrapte mezelf er op dat ik een aantal gesprekken zei: “Nu is het niet zo dat ik een bekende Nederlander wil worden, ik gewoon alleen wat meer aandacht voor mijn theater.”

Lesje.

Let eens op wat je zegt nadat je het woordje niet gebruikt. Dan komen de dingen die je juist stiekem wel wil, maar nog niet wil toegeven. (Ik weet niet of dat altijd zo is, hoor! maar in dit geval dus wel)

Laat ik het nou maar gewoon toegeven.

Ik wil bekende Nederlander worden:

Bij De Wereld Draait Door zitten
Aan Wie IS De Mol meedoen
Kinderboeken schrijven en verkopen

Nou valt dat allemaal wel mee hoor.

Die Wereld Draait Door, dat wil ik eigenlijk alleen maar om meer kaartjes te verkopen, en meer te kunnen spelen. Nog niet zo heel lang geleden vond ik dat ik daar moest zitten, omdat ik mooie dingen te vertellen heb, maar dat is er wel af. Die mooie dingen vertel ik hier wel, en in mijn theater, en in mijn kinderboeken.

Wie is de Mol, lijk me heel erg gaaf, maar ik zou daar ook heel erg slecht in zijn, dus laat dat ook maar.

Die kinderboeken. Ik heb teksten geschreven, en daar zou ik graag prentenboeken van maken. Maar daar ben ik al mee bezig. Die komen er. Zelfs als ik onbekende Nederlander blijf.

Dus wat blijft er over van die wens?

Nou.

Mezelf gewoon wat meer waard vinden. Stoppen met te bescheiden te zijn. Nóg meer geloven in mezelf. Geloven dat ik voor heel veel mensen iets hele mooie verhalen heb.

En dan niet tegelijk denken “ja,ja, geloof je het zelf?”  en “wie ben jij om dat te zeggen?” en “joh, ga eerst een serieuze toneelschool doen”.

Kortom. Ik ga opschalen.

Niet meer heel voorzichtig mijn theater uitbouwen, en langzaam aan kijken of het wat wordt, en dan als het toch niks wordt, altijd nog iets anders achter de hand willen hebben.

Nee voluit roepen dat ik goed ben. En veel publiek waard. Een beetje charisma in de strijd gooien.

Dat charisma, waarvan ik stiekem denk dat ik het heb, als ik het durf te gebruiken.

Daar, dat is het meest kwetsbare dat ik ooit geblogd heb. Dat ik durf toe te geven dat ik denk dat ik Charisma heb. Of een X factor.

Hij komt er alleen niet zo vaak uit. Onder andere omdat ik vind dat ik niet mag vinden dat ik het heb.

Om die drempel te slechten ga ik hulp zoeken. Een mental coach.

En daar heb ik dus allemaal oordelen over. Dat ik niet meer echt ben als ik dat doe, is de belangrijkste. Dat ik een mannetjesmaker in huur om mezelf over het paard te gaan tillen.

En toch ga ik het doen.

Ik neem steeds opnieuw de spannendste stap van mijn leven.

Het kost me altijd een behoorlijke tijd voor de volgende, maar dit is er weer zo een.

“Dan weet ik weer, ik moet soms springen
maar durf dat niet altijd meteen”
(JJV, 1995)

12 thoughts on “opschalen”

 1. GOED ZO………! Ik ken maar heel kort via Facebook , maar jij hebt zoveel te vertellen ! Het zal een sprong in het diepe zijn, maar wat heb je te verliezen….! je kunt alleen maar winnen, en een beetje spanning is best goed….!
  Denk dan ook gelijk aan Kunststof TV, ik meen dat het op de Zaterdag of Zondag uitgezonden wordt zo rond 5-6 uur! Echt wat voor jou.!
  H.G
  TINEKE
  ,

 2. GE-WEL-DIG, wat is dit een prachtig inkijkje in jou en je leven, en je onzekerheid. En wat laat je jezelf hier mooi zien, ik geniet ervan. Heerlijk! Ik hoop dat je iemand vind die heel goed kan tillen. Ik lees wat overtuigingen die ik enorm herken, maar die zoveel vrijheid kunnen leveren als je ze kunt slechten. Veel succes! Ik heb mijn eigenwaarde gevonden via Jungiaanse therapie die ik enorm kan aanraden, die mij heeft kunnen laten terugkeren naar het niveau waar ik zelf niet bij kon en ik heb contact kunnen maken met het kind in mij, waardoor ik nu dingen bij mezelf vind die ik eerder elders moest halen. Als je meer wil weten, weet je me te vinden! En veel succes. Je verdient het. Je bent het waard. En je mag dat ook allemaal over jezelf zeggen en vinden!

 3. O oeps. Ik zeg steeds dat het NIET mijn bedoeling is om rijk te worden met mijn spelletjesapp. Dat meen ik overigens echt serieus. Maar ik zou het wel helemaal super vinden als straks een miljoen mensen het spel spelen………….En aan het spel ligt het niet zei ze vol zelfvertrouwen, dat spel heeft voldoende X-factor.

  Succes met je mental coach!! Ben benieuwd.

 4. Mooi hoe je jezelf zo laat zien met al je gedachten en inzichten. Ook ik kwam pas geleden tot inzicht dat het niet nodig was om telkens in angst te schieten, nu heb ik a.s. Zaterdag mijn intakegesprek met een therapeut die aan PRI doet: past reality interpretation. Overtuigingen slechten dus… Je staat er niet alleen in! Knuf x

 5. Je bent een groots man, dat heb ik gezien toen je op het podium stond. Ben ervan overtuigd dat je niet alleen mij, maar ook talloze anderen inspireert. Alles wat ik van je lees, zet me aan het denken en van die gedachten leer ik. Later wil ik mijn kinderen opvoeden met die kinderboeken van jou! You got this! 🙂

 6. Goede zet!

  Eigenlijk is het raar, die weerstand tegen coaching. Elk 6-jarig jongetje dat iets simpels gaat doen als voetballen krijgt een coach. Maar zoiets ingewikkelds als een bedrijf runnen (of theater maken), moet je dan maar vanzelf kunnen? 🙂

  1. Ja, dat is ook raar.

   Voor mij ging het pas werken toen ik wist waar ik een coach voor wilde inzetten. Pas toen ik wist wat ik wilde, en wat ik daar voor nodig had, kon ik die stap zetten (kiezen voor mezelf, mezelf de investering waard vinden, heeft daar heel erg direct mee te maken natuurlijk)

 7. Yiehaaa wat ontzettend goed! En hoppa, overboord al die oordelen.. vooruit, een paar houden, just for fun en om het allemaal niet te makkelijk maken. Waarom zou je ook, makkelijk is niet wat je wilt, zonder strijd geen held! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.