minder advies graag

Beste coaches, social media experts en ander advies-volk:

Wat minder advies graag.   

Ik struikel over de lijstjes, tips, geboden, verboden, do’s en dont’s.

Ze gaan een beetje rondzingen. Ik kom diezelfde lijstjes en tips te vaak op verschillende plekken tegen.

De eerste keer is die pomodorowekker, de weesjezelf, de alles-begint-met-een-goede-titel, de gebruik-vooral-plaatjes enz. enz. nog leuk. Maar het wordt vervelend als je ze overal tegen gaat komen.

Het internet raakt een beetje vol met mensen die al die tips niet alleen toepassen, maar ook meteen door willen geven. Gek hoeveel zendingsdrang er blijf bestaan ondanks de secularisatie.

Niet meer doen!

Ik wil die adviezen maar op één plek tegen komen:

Bij de mensen die ze zelf ontdekt hebben. Of er mee aan het spelen zijn: eigen draai aan geven, kijken of ze wel kloppen. Kortom: bij de mensen die er vraagtekens bij durven zetten.

Want ik vertrouw de mensen die de waarheid gevonden hebben niet. Zeker niet als ze die direct door willen geven, zonder hem te bevragen.

Ik vertrouw vooral mensen die nog steeds op zoek zijn. En doorgeven wat ze op hun zoektocht tegen komen. Ook als die nog niet af is. JUIST als die nog niet af is.

Dus lieve mensen, probeer uit en deel met me. Niet omdat je de oplossing in pacht hebt, maar omdat we samen op zoek zijn.

Enne… geen standaardvraag meer aan het eind van je blog. Ook die zie ik nu te vaak. Door die overkill  zijn het geen vragen meer. Dan wordt het gehengel.

En nee, dit is geen advies. Dit is gewoon mijn betweter die vandaag vrij uit mocht.

17 thoughts on “minder advies graag”

  1. Nou, dat is niet slecht, vergeleken worden met Chris Brogan! Die kan ik in mijn zak steken 🙂 Dat doe ik dus ook, bij deze (even een screenshotje en in mijn ‘opstekers’-file).
   Ik vind het serieus heel knap wat hij doet. Ik ben het niet altijd met hem eens, maar wat jij zegt is waar: hij blijft zoeken en proberen. Hij maakt nieuwe programma’s, besloten sites, abonnementen, zijn emailnieuwsbrief is anders dan anders (en blijft veranderen), hij gaat affiliate links tweeten (blehhh, maar toch, hij durft het wel). En zijn nieuwe serie video’s is helemaal te gek.
   En: als je replied op zijn emails, emailt hij terug!
   Misschien heeft het te maken met kwetsbaarheid? Durven toegeven dat je het allemaal niet weet?
   Of misschien is dit, zie gisteren, gewoon een kijkje in onze eigen ziel…de irritatie rondom de goeroe’s. Willen we er stiekem zelf een zijn??

 1. Zie je wel dat Sean Covey gelijk heeft met “eerst begrijpen, dan begrepen worden”! Want soms (wat zeg ik nou, meestal!) Is luisteren/begrijpen al meer dan genoeg. Door te begrijpen kan je ook veel mensen helpen!

   1. In de VS zouden ze zeggen dat je dat anders moet formuleren… Daarom GA ik de advieswereld uit. En dat niets -je. Ook niet tussen aanhalingstekens! En niets ‘hoop’. Ik BEN dit aan het uitbouwen.

    🙂

 2. Volgens mij is er maar weinig zo vermoeiend als advies langs je heen laten gaan zonder dat het je energie kost 😉 Als het naar gebakken lucht ruikt, rest alleen maar: neus dicht en verder kijken.

  Ik snap heel goed wat je bedoeld en ja Chris Brogan is gewoon meer dan OK.

 3. Eerlijk? Ik moest even slikken. Me afvragen of ik me nou wel of niet aangesproken voelde. Want naast mens, moeder, blogger en zo, ben ik (communicatie)adviseur, en coach/train ik mensen om slimmer (samen) te werken. Ik maak me regelmatig ‘schuldig’ aan het schrijven én verspreiden van tips. Ik probeer ze op mijn eigen wijze te brengen, vanuit mezelf, met een kwinkslag, hand in eigen boezem, mijn eigen sausje. En snap nou – van mezelf – niet of ik me aangesproken voel, of dat ik dit lekker kan zien als een mening, en gewoon verder ga met wie ik ben en wat ik doe… Ik denk dat ik opteer voor het laatste 🙂

  1. Alleen aangesproken voelen als je je aangesproken voelt.

   Klinkt flauw, maar ik wilde hier een keer mijn “ongezouten” mening uitproberen, en hardop zeggen wat ik af en toe denk. Daar hoeft dus helemaal niemand iets mee. Behalve als ze dat zelf willen.

   Ik geloof namelijk niet ongevraagde feedback.

   dus blijf lekker doen wat je doet 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.