Knus

Ik heb vanmorgen weer oud papier gelopen. Soms denk ik dat ik met mijn kinderen de leesmap ben. Zijn brengen folders rond en ik haal ze weer op.

Nat, doorweekt thuis. Donker en somber buiten. En dan krijg ik de behoefte aan knusheid.

Met dit weer zei mijn moeder vroeger verlekkerd “Zullen we de haard aan maken?”. Nu snap ik pas wat ze bedoelde.

Ik heb geen haard. Drie kaarsjes. Geen lucifers dus ik steek ze aan het gasfornuis aan. Wies, de jongste, trekt één wenkbrouw op en even later staat het op twitter:

Modern-day knusheid voor mij.

Ja, ook de computer kan gezellig zijn. Elke tijd heeft zijn eigen knusheid.

Toen wij onze eerste PC hadden in 1995, hadden we het meest knusse spelletje ooit. Kabouterstad. Naar een prentenboek van de Japanse kunstenaar Mitsumasa Anno.

Zo zag dat er uit.

Prachtige muziek (wel electronisch maar heel passend, en ja … knus)

Je kon alle seizoenen in de stad bekijken. Elk seizoen begon met een animatie. Daarna kon je overal op klikken. Het was in elk seizoen weer anders. Eindeloos konden we hier samen op ontdekkingstocht, en we vonden steeds weer nieuwe dingen. Als ik thuis kwam wilden de kinderen me vaak weer een nieuwe ontdekking laten zien.

Dus nu in plaats van een haard, wat kaarsjes, de muziek van kabouterstad, en een brood in de oven.

Let the rain fall down.

PS

PEPPERON

Op veler verzoek de inhoud van de CDROM als ZIP download.  Ik vind dat ik dat hier mag doen. Het is puur voor sentimentele redenen. De CD is op geen PC na XP meer af te spelen* , en is ook niet meer verkrijgbaar. Mocht deze CD ooit weer als nieuwe versie worden uitgegeven, dan haal ik hem hier weg en zal ik een link plaatsen naar de plek waar die verkrijgbaar is.

(* Het enige dat je hier mee op een 64 bit computer kunt is de liedjes afspelen, te vinden in de map LINKFILE.)

17 thoughts on “Knus”

 1. Heerlijk: ik hou wel van knus! Het gaat niet om het ‘hoe’ maar om de beleving dat wat je wél hebt en (samen) creëert, op welke manier dan ook. Geniet van deze koude, druilerige dag die uitnodigt om lekker knus binnen te blijven…

 2. Goh wat leuk, en idd aanstekelijk – ik ben eindelijk gordijnen aan het maken voor mijn huiskamer omdat het dan terwijl het buiten donkert, binnen knusser kan worden, of de knusheid ook echt binnen kan blijven.
  Fijn!
  xc

 3. Mooi zeg! Ik vind mijn computer ook heel knus 🙂 De PC staat voor zoveel mogelijkheden. Maar mijn gezin is wat minder blij met knus achter de computer zitten.
  Hier is het overigens nog helemaal niet knus: eigenlijk nog te warm voor lange broeken en zelfs de bomen verkleuren nog nauwelijks! Van de week in korte mouwen in het donker in het bos voor een Halloweenlampionnentocht. En dat in november. Ik mis de herfst…

 4. Heel erg mooi en gezellig klinkt dat!
  Ik heb dat spel vroeger ook kapot gespeeld. Ineens kreeg ik een herinnering van dit spel, met name de overstroming van de rivier was erg spannend!
  Zou je misschien weten waar ik dat computerspel nog kan vinden?
  Groetjes

  1. 🙂 Inderdaad. De overstroming, mijn kinderen vonden die eng. Ook door de muziek.
   Ik heb hem nog liggen. Ik kan hem alleen niet meer spelen. Geen van de Windows 95 spellen doet het nog, sinds Windows 8.1
   en dat is dan weer een 🙁

   1. Ja klopt! En dan heel komisch met touwen de huizen terug naar hun plek slepen, hahaha!
    Dat vind ik ook heel erg jammer van deze tijd, eigenlijk zouden ze de compatibiliteit gelijkstellen. Je kan trouwens wel je computer vragen om een programma te starten in bijvoorbeeld Window XP dacht ik.. Misschien werkt het zo dan wel?

 5. Dag Jacob,

  Wat leuk om hierover weer wat te lezen! Ik probeer al jaren dit programma te vinden. Met name voor de muziek.
  Vandaag ben ik dus weer op zoek. De zeer concrete aanleiding dit keer is dat een van onze dochters binnenkort 21 jaar wordt en we voor haar een filmpje willen maken met veel voor haar bijzondere beelden en muziek uit haar leven tot dusver. Kabouterstad was ook een van haar grote favorieten. Maar ik kan de CD nergens meer vinden. Ik heb ooit de uitgever trachten te benaderen maar daar kwam geen antwoord op. Nu kom op jouw site uit en lees dat je onlangs nog schreef dat je de CD hebt. Zou ik een kopie mogen hebben? Of desnoods een kopie van alleen de geluiden? Zou fantastisch zijn!
  Vriendelijke groet Tom Houben

 6. Wauw geweldig!!

  Alle muziekjes weer beschikbaar, heerlijk! Wij kruipen weer even terug in de tijd.

  Dank dank dank!!!

  1. Hallo Jacob Jan Voerman,

   De Kabouterstad vond ik als kind-zijnde ook echt geweldig, heb het tig keer gespeeld!
   Ik kan de link LINKFILE alleen nergens vinden om de muziek te beluisteren. Zou u me die link kunnen storen?
   Alvast dank.

   Met vriendelijke groet,
   Rick de Vries.

 7. Dag Jacob Jan,

  Heel toevallig vond ik je blog over “Kabouterstad”. Mijn kinderen hebben hier vroeger ook fijn mee gespeeld. Ik heb goede herinneringen aan de muziek wat er bij hoorde.
  Heel graag zou ik het zipbestand downloaden maar de link werkt niet op mijn PC.
  Zou je me de url of het bestand willen mailen?
  Alvast erg bedankt.

  1. Sorry dat het even duurde. Mijn website was gehacked en ik ben daardoor een aantal plugins kwijt, waarbij ook de plugin die de file beheerde. Ik heb hem er nu weer opgezet. De link staat weer in mijn blog hierboven.

 8. Beste Jacob Jan,

  Mijn kinderen hebben dit spel vroeger ook gespeeld en hadden daar veel plezier in (en ik ook :)). Ik vertelde hen er later nog wel eens over, maar ze konden het zich niet meer herinneren. Ik wilde het hen laten zien, maar ik had de CDrom inmiddels zelf niet meer en kon er niets over terugvinden op het internet. Toen ik onlangs nog weer eens ging zoeken stuitte ik op jouw blog. Het lukt mij vrees ik alleen niet om de link te openen. Dan krijg ik een foutmelding. Ik heb het vanaf meerdere devices geprobeerd. Zou je hem mij kunnen sturen? Veel dank alvast.

  Geert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.