je dromen serieus nemen = jezelf serieus nemen = durven kiezen

Je dromen je dromen laten, dat is de veiligste keuze.

Je dromen verwezenlijken, dat is een pittige keuze, of liever: een opeenstapeling van pittige keuzes.

Keuzes waar ik vroeger voor terug deinsde. Omdat ik dacht dat het met minder ook wel kon.

Voorbeelden van keuzes die ik nu wel maak.

Inhuren regisseur.
En niet eventjes, maar voor zo lang het nodig is. Meer dan een maandsalaris uitgeven om te zorgen dat het écht iets wordt. Heel veel geld. Zo veel heb ik nog nooit aan mezelf uitgegeven. (Zelfs mijn auto is goedkoper). Maar elke cent waard. Zonder Maarten had ik nu alleen nog maar ideeën.

Boeken van zalen. 
Drie contracten heb ik nu getekend. Zonder de garantie dat ik die zalen ook vol krijg.

Alleen gaan voor echte theaterzalen, met de juiste podiumgrootte
Ik had nog in mijn achterhoofd: Ach, ik ben alleen. Dan doe ik het een keer met wat minder attributen. Dan doe ik het wel met alleen het verhaal. Op die manier kan ik overal spelen. Nee dus. Ik speel de hele voorstelling, met alles er op en er aan. Dus heb ik de verhalenboot in Zwolle afgezegd. Jammer, want dat was een hele mooie intieme plek. Maar te klein voor wat ik nu nodig heb,

Attributen (props)
Piepschuim, krijtjes, klapstoelen, behangrollen, flipover. Alles bij elkaar toch ook weer een kostenpost. Ik heb de uitgaven niet uitgesteld (wat mijn natuurlijke neiging is), alles wat ik nú koop, kan ik nú gebruiken in de repetities

Techniek 
Een eigen zendermicrofoon, en een eigen draagbare ringleiding. Ook een klap geld. Maar nodig. Om ook voor slechthorenden verstaanbaar te zijn.

Tolken
Twee. Schrijftolk en tolk gebarentaal. En niet alleen als ik zeker weet dat er doven/slechthorenden in de zaal zitten. Maar gewoon omdat ze integraal in het stuk horen. Nee, ze spelen geen rol, maar ze zijn wel onderdeel. En daarom niet de ene keer wel, en de andere keer niet. Maarten zei: “Als je daar voor kiest moet je je voorbereiden voor twee voorstellingen” , en ik geloof hem. Bovendien vind ik het wel een krachtig statement: “Niet spelen zonder tolk”. Ook deze beslissing heeft vergaande consequenties. Als er niemand in het publiek zit om te tekenen voor een tolk, zijn dat flinke extra kosten.

Promotiemateriaal
Ik heb Henk-Jan Winkeldermaat gevraagd om een korte impressie te maken. En ik wil ook nog een flyer. Niet gratis, dat.

 

Vergaande keuzes, kortom. Keuzes die nodig zijn.

Op alles kan ik bezuinigen, maar dan neem ik mijn droom niet serieus.

Ja, ik kan vreselijk nat gaan. Maar hier níet voor kiezen, betekent bij voorbaat opgeven. Dat is iets wat ik nú pas besef. En voel.

 

De foto heeft Agnes Swart gemaakt, als onderdeel van een studieopdracht.  Ik wil graag dat zij ook de flyer maakt.

10 thoughts on “je dromen serieus nemen = jezelf serieus nemen = durven kiezen”

 1. Weet je, JJ, ik lees iedere blog en word steeds enthousiaster. En dan niet alleen over het feit dat jij bezig bent je droom waar te maken, maar ook omdat het mij met m’n neus op de feiten drukt dat ik het dus óók kan proberen (geen theater hoor, ik zou de concurrentie met jou niet eens aandurven 😉 )

 2. Jacob-Jan..jij kunt dat..

  Alles is beter dan ooit te moeten zeggen; “Had ik maar…” .

  Ik zie het als een lied van Bruce Springsteen..Working On A Dream..

  Jij gaat die droom voor jou laten werken..

 3. Jacob, je kunt wat je wilt. Je moet er voor knokken ja, dat hoort er bij en ook zul je wel eens nat gaan maar so what? Als jij eind september op dat toneel staat dan kun je trots zijn!

 4. Met ieder blog dat ik lees over je theateravontuur denk ik steeds meer: dat boek van mij gaat er komen. Dank je wel voor je inspiratie en je vasthoudendheid om je eigen droom te volgen. Je inspireert mij er ook mee. Ik moet alleen nog het drempeltje van durven over.

 5. Ik zie uit naar jouw droom. Je gaat hem waarmaken en jouw droom zal vele anderen inspireren. Het is knokken en het zijn risico’s maar ik heb er alle vertrouwen in. Als het zover is zit ik in de zaal, voor het uitvoeren van je droom krijg je alvast een *staande* ovatie.

 6. Ja, wat een keuzes, eigenlijk bij alles wat je doet om dit te realiseren. En je maakt ze, respect! Jouw theaterdroom was het laatste zetje dat ik nodig had om te gaan stoppen met werken. Hoop dat ik daar net zo voor durf te gaan als jij voor je voorstelling.

 7. Wauw, wat een lef en wat neem jij jezelf serieus zeg! Ik neem er een voorbeeld aan. En ik kom ook kijken, het lijkt me zo bijzonder worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.