Ja, het badwater was erg vuil, en toch.

Ze mogen open hoor, van mij, de winkels.

Sterker nog, ik vind het wel makkelijk, en maak er graag gebruik van.

En toch.

Die zondagrust was niet zo’n gek idee.

Een dag in de week de boel stil zetten. Met zijn allen. Want wat je met zijn allen doet is krachtiger dan wat je alleen doet.

Een dag voor bezinning.

Het wiel stil leggen, omdat je, als het doordraait, je zo makkelijk laat mee voeren.

Voor je het weet ben je opgeslokt door alles wat zo belangrijk lijkt, maar wat zo ontzettend relatief wordt als je afstand zou kunnen nemen.

Ik hoef je dat niet uit te leggen, je weet het zelf best.

Je bent niet voor niets bezig met bucketlijstjes, moodboards, inspiratiegroepen op facebook of linked-in, je cursus mindfulness.

Mooi allemaal, maar allemaal het wiel opnieuw uitgevonden.

Want we hadden het al.

De zondag.

Dag om alles stil te leggen. Elkaar te ontmoeten.

We gaan naar een mooie plek. Iemand leest zijn blog voor. We luisteren naar mooie muziek. We zijn samen, praten wat, of wandelen.

Een dag om bij anderen te zijn, helemaal, zonder afleiding.

Een dag om bij jezelf te komen, helemaal, zonder afleiding.

Ik snap het wel, hoor dat we dat nu op andere manieren zoeken.

Maar zullen we volgende keer wat beter kijken voor we weer een kind weggooien?

 

 

En lees het commentaar. Want door met elkaar heen en weer te praten wordt de blik ruimer.

8 thoughts on “Ja, het badwater was erg vuil, en toch.”

 1. nee, ben ik niet met je eens. Ja, dat je een “rustdag” zou moeten inplannen kan ik me in vinden. Maar allemaal dezelfde dag, nee dat niet. Want waarom zou ik mijn “leven” stop moeten zetten op een dag dat anderen dat zeggen. Bovendien doen veel mensen het al. Elkaar ontmoeten, leuke dingen doen, genieten van elkaar, maar niet perse op zondag. Gewoon een dag waarop ze kunnen. En dan kunnen ze op zondag de boodschappen doen die ze op die dag niet konden doen….

  1. Ik zeg ook niet dat dat de winkels weer dicht moeten op zondag.
   Ik zeg dat we goed moeten kijken naar de waarde van iets voordat we het weg gooien.
   En dat we moeten bedenken hoe we die waarde dan op een andere manier terug kunnen krijgen.

   1. Klopt, maar de intentie van een “vaste” dag voor iedereen, die komt voor mij wel uit je blogpost. Misschien overreageer ik daar, maar het is wel mijn gevoel op dat stuk. Heel veel mensen doen al wat je bedoelt, en degenen die het niet doen zouden het op een vaste zondag waarschijnlijk ook niet doen. Fijne zondag in ieder geval!

    1. 🙂
     Dat klopt ook wel een beetje, dat gevoel. Want ergens heb ik het gevoel dat een gezamenlijk moment belangrijk is.
     En je hebt gelijk: er zijn inderdaad ook al wel nieuwe gezamenlijke momenten, zoals tweet-ups.

     Jij ook fijne zondag.

 2. Mee eens. Niets deprimerender dan een winkelzondag. Drentelende, zich vervelende mensen. Die niets kopen. Somber beeld van de Nederlandse samenleving. Vooral bij Ikea. Overigens mijd ik winkels met zich vervelende drentelaars.
  Ik wil een winkel in om te kopen, niet anderen te vervelen.

 3. Ik ben het zeker met je eens, het 24/7 leven levert ons veel stress op en zorgt er inderdaad voor dat we soms zelf vergeten even stil te staan bij het leven dat wij leiden. Om gewoon even rustig aan te doen en even te zijn in het moment van de dag. Wat dat betreft vind ik het Jodendom ook heel erg mooi, want zelfs nu blijven zij (de meesten in elk geval) vasthouden aan de sjabbat, het paleis in de tijd ook wel genoemd. Van zonsopgang tot zonsondergang bij elkaar zijn en naar de synagoge gaan (ook dat is een huis van samenkomst). Dan gaat het volgens er helemaal niet om dat je dingen niet mag of juist moet doen maar dat je je er bewust van wordt dat je dat rustmoment in de week ook echt nodig bent.

 4. Ja, dat mensen rusteloos zijn geworden, dat kun je wel zeggen. En ook al wil je je daaraan onttrekken, je ontkomt er bijna niet aan om erin meegezogen te worden. Het nadeel, naast de voordelen, van bijvoorbeeld sociale media. ’s Morgens sta ik met mijn fiets bij de pont te wachten, en in elke auto zie je het glinsterlicht van de smartphones. Obsessief gedrag bijna …
  We vullen ons leven op en hijgen ons van kick naar kick.
  Terwijl we rust zo hard nodig hebben, voor ons lichaam (slaap), onze geest (ontspanning), onze ziel (onthechting van drukdoenerij, zoeken naar zingeving).
  Toen God de aarde had geschapen, lezen we in Genesis, rustte Hij op de zevende dag ook van al het werk dat Hij gedaan had, Hij zegende die dag en verklaarde die heilig (= apart). Jaren geleden maakte Alan Parsons Project een instrumentaal muziekstuk met de titel Genesis 1 : 32. Grappig is dat dat vers helemaal niet bestaat. Gebruik je fantasie, lijken ze te bedoelen, wat zou God doen om uit te rusten …?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.