Als het geld op raakt, word ik een hoer

Moet ik dat nog uitleggen?

Moet ik nog zeggen dat ik koortsachtig ga zoeken, wat ik moet doen om te zorgen dat er geld binnenkomt?

Dat ik daarbij uit het oog verlies wat ik goed kan, wat bij me past?

Dat ik alleen nog bezig ben, met de vraag waar mensen geld voor zou willen uitgeven?

Is dat dan niet gewoon marketing?

Goede vraag.

Ik weet het niet.

Ik voel ergens een grens, dat wil zeggen ik voel dat ik een grens over ga.

Van klantgericht naar hoererij.

Waar ligt die grens?

(slimme mensen die steeds over marketing schrijven, doe daar eens een blog over)

Wat in ieder geval niet klopt is de onrust die het bij me veroorzaakt, en de neiging om van alles en nog wat uit te proberen.

De neiging om alles en iedereen als klant te zien.

Ik wil mensen niet als klant zien. Tenminste niet op deze manier.

Hoe dan wel?

Daar ga ik niet achter komen in deze onrust.

Even niets doen, dus.

Behalve dan mijn geplande afspraak om te zien hoe ik meer theaters vol krijg.

Want daar heb ik rust. Daar weet ik wat ik in handen heb. Daar wil ik best klanten bij zoeken.

Maar dat is financieel niet voldoende.

Vandaar die onrust.

Dus.

Die onrust die ook invloed heeft op mijn bloggen.

Mijn broer zei het al: “je schrijft wat meer voor de bühne, de laatste tijd, dat vind ik minder interessant.”

Tja.

Die bühne heb ik nodig om geld te verdienen, toch?

Ik vond de achtbaan van het in elkaar zetten van mijn theater leuker dan dit schommelschip. 

Bah.

En dat je dan ook nog denkt: “een tijd geleden schreef je ook al zoiets, wordt het niet eens tijd dat …”

Nog een bah.

 

NASCHRIFT

Net terug van een erg inspirerend gesprek met Marloes Kuipers van MK Events & Productions

En de focus is weer waar hij moet zijn: theater.

Doel 2014 minstens 40 voorstellingen

en daarnaast op scholen spelen, met hetzelfde stuk, en met het stuk in iets aangepaste vorm.

En daarna pas  voor bedrijven. Voorstelling en verhalen op maat.

 

14 thoughts on “Als het geld op raakt, word ik een hoer”

 1. O wat kan ik me goed voorstellen Jacob Jan, hoe je je voelt, het is altijd mijn grote dilemma geweest en voor mijzelf ben ik er uit, ik verkoop mezelf gewoon niet.
  Dat moeten anderen maar doen. Maar ja ik heb makkelijk praten, of toch niet? Periodes dat het mij financieel voor de eind ging terwijl ik in mijn talenten mocht blijven, waren duegenen wanneer er anderen achter het aquisitie roer stonden dus overtyigd waren van mijn kwaliteiten (lesgeven, workshops en trainingen) Ik ben ouderwets wat dat betreft, of daar eigenlijk weer teruggekeerd, want ook ik heb alle matketing trainingen gedaan die er op n gegeven moment lis en vast zaten en het is maar selden dat ik geen op zijn minst matig vieze smaak in de mond krijg bij alle verkoop technieken die ik de laatste jaren versluierd heb zien worden door verpakkingen in allerlei semi-authentieke aanspreek modellen. Je vent n vak aan t leren, n ambacht zo je wilt (darpt vind ik althans) en je hebt echt wat te vertellen, er is absoluut n doelgroep voor, maar volgens mij moet je juist dat stukje door iemand anders laten doen. En ontdekt worden, of je zelf laten onderken, ik kan alleen maar verzinnen dat je dat vraagt aan mensen dus jij hoog acht maar dicht genoeg bij staan om het te durven vragen.,, hoe heb jij dat gedaan.. misschien zeg ik iets wat je allang bedacht of zelfs gedaan hebt, geen idee.
  En ja, n door braak kan ook op n gekke manier komen, ik zie jou steeds maar bij de wereld drasit door ontdekt worden, een visuoen zo je wilt. Ik zou zeggen, vraag je zelf om klare dromen maar forceer je niet in n keurslijf
  Even zo wat vroege ochtend gedachten, dus hopekijk door de beugel kunnen 🙂
  Xxc

  Ook herken ik wat je broer zegt

 2. Ik schrijf op n kleine tablet wat haast niet corrigeerbaar mijn aangeslagen toetsen eigenzinnig verhaspeld. Veel Fred om bij de edit de boel leesbaarder bij te stellen 🙂
  Eind is wind
  lis is los
  Onderken is ontdekken
  Dus is die
  drasit is draait
  Visuoen is visioen
  Hopekijk is hopelijk

  En jij is jij
  mooi mens

 3. ooooo vasthouden aan je koers, en laat het dan maar stormen..rust in je basis als het lukte om op koers te blijven.

 4. Dag Jacob Jan,

  Ik vind alles wat je schrijft interessant! Als broer vind ik je persoonlijke teksten het mooist. Maar wat is mis met broodschrijven? Volgens mij is het belangrijkste criterium: wat vind je zelf mooi (de moeite waard….). Als anderen daarvoor willen betalen…. Prima toch?

  Succes,

  Peter

 5. Persoonlijk kan ik heel erg genieten van je blogs, of ze nou voor de massa geschreven zijn of niet. Om heel eerlijk te zijn merk ik het verschil niet zo. Je manier van schrijven, je trekt mij mee in je verhaal waarover je dan ook schrijft. En oh, ik ga zo hopen dat ik volgend jaar in het theater naar je kan komen kijken! Ik ben ontzettend nieuwsgierig!

  Ik moest overigens heel erg lachen toen ik de titel van deze blog las, geniaal geformuleerd!

 6. Zelden iemand gelezen die zo origineel in herhaling valt, dus ga vooral door met bloggen. En ik mag toch zo hopen dat je de enig juiste volgorde van focus weet te houden. Gun die theaters en scholen jouw voorstelling! Net zoals ik het jou gun dat je op hun podium jouw kunsten kan vertonen. Tegen een gepaste vergoeding uiteraard.

 7. Ik weet niets van gezondheidsproblemen, dat lijkt me het ergste dat er is. Niet op je lijf kunnen vertrouwen, in gevecht om kwaliteit van leven te behouden. Wel weet ik van financiele problemen, ook een gevoel van overleven en behoud. Een constante druk, op jacht naar geld. Dat gaat ten kosten van alles. Ook van creativiteit en bij jezelf blijven. De bereidheid jezelf letterlijk te verkopen. Ik kon daar niet tegen en dat vind ik nog steeds jammer, kan het niet uitstaan van mezelf. Ik hoop dat jij wel een manier vindt om hiermee om te gaan. Niet alleen voor jezelf maar ook voor de mensen die jou volgen, die jij inspireert met de keuze die je gemaakt hebt, ook al is die soms niet altijd gemakkelijk.

 8. Die grens zit in je hoofd, JJ, is mijn overtuiging althans.

  Het is prachtig als je geld kunt verdienen met wat je het allerleukst vindt om te doen. Dat je alleen voor de hoogste kwaliteit gaat, trouw bent aan je gevoel en aan jezelf.

  Dat wil niet zeggen dat je ‘een hoer’ bent als je zint op manieren om geld te verdienen. Er van uitgaande dat ‘hoer’ negatief bedoeld is.

  Waarom is het negatief als je ons als klanten ziet? Wij kunnen toch beiden zijn? Je lezers en je klanten? Je vrienden en je klanten? Je community en je klanten? Dat is toch geen vies woord, klant?

  Ik geloof overigens niet dat jij ooit ‘voor de bühne’ hebt geschreven in de negatieve zin, althans, ik heb het niet gemerkt. En ik geloof ook dat het niet erg is om datgeen te schrijven waarvan je weet dat je je lezers er een plezier mee doet of mee helpt.

  Het gevoel dat je een grens over gaat, zit in jezelf.

  Het is heerlijk om idealen te hebben over wat je wilt bereiken, dromen te hebben over waar je naar toe wilt. En natuurlijk wil je je geld niet verdienen met dingen die anderen geweld aan doen of benadelen. Maar daartussen zit een gigantische hoeveelheid dingen die je kunt doen om brood op de plank te krijgen.

  Dat je dingen doet om brood op de plank te krijgen, hoeft toch niet t e betekenen dat je je droom niet kunt verwezenlijken? Er zijn zoveel dingen waar je goed in bent, waar je mensen mee kunt helpen EN geld mee kunt verdienen.

  Kunnen leven van je ideale bezigheid is een geweldig doel. Maar gewoon werken in een gewone baan, daar is niets mis mee.

  “Start by doing what’s necessary; then do what’s possible; and suddenly you are doing the impossible.”

  Dat heeft niets te maken met ‘hoererij’.

  1. Dank je.
   Er zijn twee grenzen.
   De grens van mezelf verkopen wil ik nu wel over. Ook omdat ik ontdekt heb welke grens ik niet over wil. En dat is die van trainen/coachen/helpen. Dat ga ik gewoon niet meer doen. Want daar zit mijn ongemak. Daar zit het dingen willen beloven waarvan ik niet weet of ik ze waar kan maken. Ik kan geen daar geen resultaten beloven, en ik ben geneigd dat dan toch te doen.
   Nou ja, het staat hier eigenlijk al:
   http://jacobjanvoerman.nl/ik-heb-een-niche/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.