Invloed als blogger

Daar ging #blogpraat gisteren over.

Tweette ik.

Er kwamen allemaal vragen, en ik wist even niet meer precies hoe ik het bedoelde.

Want ik wil best invloed. Ik wil de wereld mooier maken, toch?

Ik denk dat ik terugschrok van mijn eigen pretenties. Want wie ben ik om te weten hoe een mooiere wereld er uit ziet?

Was het dan alleen maar valse bescheidenheid?

Nee.

Ik meen het echt als ik zeg dat ik niet wil bepalen hoe de wereld er uit moet zien.

Dat weet ik niet.

Dat weet geen van ons.

Dat weten we allemaal.

Iedereen een stukje. De wereld is het samenspel tussen al die stukjes.

Het enige dat ik graag zou willen is dat dat samenspel meer spel dan ruzie is. (Helemaal geen ruzie, kan niet, is ook niet goed).

Dat we anderen laten delen in ons spel, en dat wij delen in het spel van anderen.

Een van de voorwaarden daarvoor is dat mensen wat meer van zichzelf gaan houden.

Daar wil ik wel invloed op.

 

Toevoeging:  (Met dank aan Elja en Charlotte, zie comments)  En ik mag dus net zo hard als iedereen zeggen hoe de wereld er uit moet zien. En af en toe doe ik dat hier ook. (was ik even vergeten wat ik zelf geschreven heb)

3 thoughts on “Invloed als blogger”

 1. Invloed hoeft ook helemaal niet iets slechts te zijn. Je kunt ook goede invloed hebben op mensen. Ze echt willen beïnvloeden, ze doelbewust willen veranderen of iets laten doen wat ze zelf misschien niet wilden doen, dat is geen goede invloed.

 2. JJ, waarom zijn het meteen ‘pretenties’? Stel je voor dat niemand meer ‘pretenties’ heeft, niemand meer invloed wil uitoefenen om de wereld mooier of beter te maken? Dan gebeurt er NIETS..

  Ieders mening telt toch? Ieders inzet telt? Waarom doe je je eigen drang om de wereld te verbeteren af als ‘prententies’? Vind ik echt jammer. 🙁

  Je kunt alleen maar van je eigen visie uitgaan. En misschien is die fout. Misschien niet. Maar het is het enige dat we hebben, geloof in onszelf.

 3. Ik heb net zo veel recht als iedereen om te weten hoe de wereld mooier wordt. Dat klopt. En heel af en toe bemoei ik me er mee. Zoals destijds in de Zwarte Pieten Discussie.

  Maar ik merk dat het niet mijn ding is. Roepen hoe het anders moet.

  Liever dóe ik het zo als ik wil. Dat doe ik niet op mijn blog, maar op de school waar ik werk. (En daar blog ik dan soms over.)

  De andere invloed gaat over het proces. Daar wil ik als blogger wel invloed op: mensen leren luisteren naar de liefde binnenin, en daardoor beter luisteren naar elkaar.

  En ik schreef niet handig. Ik ben namelijk niet zo bang voor pretenties. Als ik die niet had, kwam er niks uit mijn vingers.

  Ik heb alleen geen zin in alle politieke discussies over wie goed is en verkeerd. Dat had ik in mijn hoofd toen ik die eerste tweet schreef.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.