ik geniet na, dank jullie

Ik ben heel blij dat mijn filmpjes door veel mensen leuk gevonden worden.

Ik wist namelijk niet dat ik dat in mij had.

Ik wilde ooit wel heel graag dat ik dat in mij had.

Dat begon toen ik mijn eigen meester Brouwer zag optreden. Meester Brouwer was hoof van de lagere school en leraar van mijn 6e klas (groep 8). Hij maakte samen met leraren van andere scholen uit de nabijgelegen dorpen een toneelstuk in de Skâns, de schouwburg van Gorredijk.

Later ging ik vaak met mijn moeder mee naar de Lawei, de schouwburg van Drachten. Geweldig vond ik dat: toneel en theater. Mijn lievelings toneelgroep was “Theater” en mijn lievelings toneelspeler  Jean Declair. Een vriendin van mijn ouders was de zus van Wikke Jongsma, later meneer Harmsen, maar toen lid van  Theater. Ik mocht een keer een kijkje nemen in  de kleedkamer en was verkocht.

Ik zag in de Lawei ook de laatste 2 shows van Neerlands Hoop (interieur en code), en was verpletterd.

Toen ik een keer met flinke griep in bed lag hoorde ik de eerste solo show van Freek, en toen wist ik het zeker. Dat wil ik ook. Ik wist even zeker dat het nooit zou gebeuren.

Ik heb de volgende shows van Freek in Carré gezien en mij liefde werd er alleen maar groter door.

Later, veel later, heb ik het een keer geprobeerd. Een cursus cabaret. Samen met twee andere cursisten een zaaltje huren (het Steigertheater in Nijmegen), en een eenmalig optreden voor familie en vrienden.

Ik heb zelfs een keer meegedaan met de voorrondes van het camaretten festival. Meer omdat ik het mezelf niet zou vergeven als ik het nooit zou proberen, dan dat ik dacht dat ik ook maar de geringste kans zou maken om verder te komen.

Dat niet verder komen klopte. Ik stond stijf van de zenuwen. Ik voelde me lijfelijk beroerd. ik kwam  totaal niet uit de verf. Wel een hele fijne evaluatie gekregen, waarin ze op een mooie manier, en met veel respect, uit legden waarom het niet goed genoeg was. Pluim voor de organisatie dat ze zo veel moeite namen voor mijn dwaze poging. En een definitieve stop met pogen. Het was goed zo.

Nu vele jaren later.  Heb ik dat plezier op een andere manier terug gevonden. En wat een geweldig gevoel dat ik daar positieve reacties op krijg.

Bedankt allemaal.

One thought on “ik geniet na, dank jullie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.