I am Groot!

Als trotse papa ga ik naar de open dag van de fysiotherapiepraktijk waar mijn dochter  PMT’er is.

Thema van die dag is NAH (niet aangeboren hersenletsel).

Eén van de lezingen wordt gegeven door een logopediste. Zij helpt mensen met afasie door middel van muziek. Mooi hoe de hersenen werken. Ik las het ooit al bij Oliver Sacks, die ontdekte dat muziek ook helpt om mensen met Parkinson vloeiender te laten bewegen.

De logopediste legt uit dat ze mensen die helemaal niet meer kunnen praten zo tóch een zinnetje kunnen zeggen. Een man wilde bijvoorbeeld zelf de telefoon kunnen opnemen, en oefende, met behulp van een deuntje: “Ik haal mijn vrouw even.”

Mijn fantasie gaat altijd aan de haal als ik luister naar verhalen.

Mijn gedachten dwalen af naar de film “Guardians of the Galaxy”. Een superhelden SF film. Een van de figuren is een levende boom (een soort Treabeard ja). Hij kan praten, maar zegt bij alles maar één zinnetje: “I am Groot!” Dat is bij kenners een hele Meme geworden. Er is zelfs een steracteur aangetrokken om dat ene zinnetje in te spreken.

gotg-groot-poster

Als ik ooit afasie krijg, wordt dát mijn zinnetje.

Ik zie het voor me, hoe ik mijn mantelzorgers (verplegenden zijn er dan niet meer) toespreek met “I am Groot!”

Mijn fantasie is erg levendig en ik kan mijn lachen amper in houden, daar bij die lezing.

Kan dat, vaag ik me meteen af, hier een grap over maken?

Ik hoop dat ik, als er iets met me gebeurt, het met humor tegemoet kan treden. Ik zou het écht doen, denk ik, dit zinnetje leren. Natuurlijk is “Ik hou van je” een belangrijkere boodschap, maar dat kan ook zonder woorden.

Liefde en Humor. Als veel weg valt, hoop ik dat te bewaren.

2 thoughts on “I am Groot!”

  1. Mijn oom kreeg op 45 jarige leeftijd een herseninfart en kon daarna niet meer praten. Dertig jaar later leeft hij nog steeds met afasie. Ik kan je niet vertellen hoe frustrerend dat voor hem en zijn omgeving is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.