Hernen

O wat vind ik het leuk.

Kasteel Hernen, dat nu alleen maar op afspraak open is, gaat echt open voor publiek.

Er komt geld voor de inrichting en aanpassing, en voor rondleidingsmateriaal en zo.

En ik zit in het groepje dat daar over na mag denken.

Hier schreef ik al over ons stoutmoedige plan.

Ik vertelde over dat prachtige initiatief van het huis van overvloed.

En nu gaan we in Hernen ook het publiek betrekken bij de herinrichting van het kasteel.

Het wordt een meerjaren project met open einde, waarbij iedereen kan meedoen en meedenken.

Wat ik vooral gaaf vind, is dat dit op hoog niveau binnen Gelders Landschap allemaal gesteund en zelfs gestimuleerd wordt.

Het grappige is dat kasteel Hernen eigenlijk geen geschiedenis heeft. Er is nooit gevochten. Het heeft nooit een nationale rol gespeeld. Er zijn geen spannende verhalen bekend.

Juist dat nadeel is nu helemaal omgedacht. Want er is zometeen geen kant en klaar verhaal over het kasteel. Dat verhaal wordt langzamerhand gemaakt.

Thema: de periode vanaf ongeveer 1550, toen het kasteel bewoonbaar werd gemaakt voor de nieuwe bewoners. Geen aandacht meer voor de verdediging, maar vooral aandacht voor bewoonbaarheid en comfort.

Dat hele proces van bewoonbaar maken, dat gaan we dus opnieuw doen.

Ik zie kansen voor interieurontwerpers die zich geïnspireerd voelen door de late middeleeuwen, begin renaissance.

En dat zelf stenen bakken, en het bouwen van die Donjon, dat zit nog steeds in de plannen.

Ook zo gaaf!

Iemand is druk bezig  met de transcriptie van oude financiële dagboeken van de rentmeester uit de 17e eeuw. Ze heeft helemaal uitgelegd hoe ze dat doet (overnemen van taalfouten bijvoorbeeld, omdat overzetten naar leesbaar Nederlands pas een volgende stap is). Ook prachtig om te zien hoe ze die transacties opschreven. Geen tabelletjes maar hele verhalen.

In april gaat het kasteel proef-open.  Als het goed is, kun je er dan gewoon in, zonder afspraak. Je hoeft dan niet meer te wachten op de rondleiding, maar je kun ook op eigen houtje door het kasteel.

 

Ik ga weer eens terug lezen op de site van Elja, want die schrijft ook vaak over zulke leuk inititatieven. Ze zou vast allemaal leuke ideeën hebben voor dat kasteel.

One thought on “Hernen”

  1. Ik vind dat altijd het leukste: zien hoe mensen vroeger leefden. Net als op Slot Loevestein waar ik wel eens kom. Dat je ziet hoe de keuken er uit ziet. En in het Openluchtmuseum. Ik weet niet waarom. Misschien omdat het zo concreet is. Gaaf!!! In Frankrijk vroeger (we hadden een vakantiehuisje in de Charente) gingen we in de zomer wel eens naar een kasteel. Daar werd dan, als het donker was, een scene van een belegering nagespeeld. Met paarden en jonkvrouwen en lichten en de hele mikmak. Erg indrukwekkend! In die oude setting zitten op de tribune en dan zien hoe dat er aan toe ging. Doen ze in Engeland en de VS ook he? Van die, hoe heet dat…? Naspelen op locatie? Mijn favoriete plek in Hongarije was het Skanzen, buiten Boedapest. Op topdagen hadden ze daar ook de bakkerij in bedrijf. En je kon de huizen inlopen om te zien hoe mensen hun huis inrichtten. Geweldig.
    Eigenlijk is er altijd wel een verhaal, toch? Juist in het dagelijkse leven zit de link met het heden, omdat je het zo goed kunt vergelijken met wat je nu doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.