Een toren voor Floris. Kasteel bouwen anno 2013

Kasteel Hernen, één van de kastelen waar Floris is opgenomen, gaat open voor publiek in 2014.

Nu kun je er ook wel in, maar alleen op momenten dat er een rondleiding gepland staat. En dat is niet heel vaak.

Ik mag meedenken over het hoe en wat. Er moeten plannen komen.

Want er is niet alleen een kasteel, maar ook een park, en er is een plek waar vroeger een veldoven heeft gestaan, waar de bakstenen voor het kasteel werden gemaakt.

Dus brainstormen over wat het kasteel bijzonder maakt.

En toen kwam iemand met een waanzinnig plan.

Die veldoven is natuurlijk pas écht leuk als je hem in werking kunt zien.

En had Kasteel Hernen vroeger niet een grote toren, een Donjon?

Wat nu als we stenen gaan bakken, en met die stenen de Donjon weer op gaan bouwen?

Het hoeft niet van vandaag op morgen, dat gebeurde in de middeleeuwen ook niet. En juist het proces is zo leuk. Van idee naar werkelijkheid. Alle stappen te volgen via een blog.

Misschien strand het al in de bureaucratie, maar zelfs dat is dan spannend om te volgen. Toch?

Ik vind het een geweldig idee. 

En het mooie is. Alle aanwezigen ook. Het is niet als “leuk maar onhaalbaar” van tafel geveegd. We gaan er serieus mee aan de slag. Dat vind ik pas echt leuk, dat mensen weer durven dromen. Zelfs de professionals die alles begeleiden vanuit de stichting Gelderse Kastelen / Gelders landschap.

Workshops stenen bakken, of metselen op middeleeuwse wijze. Samen bouwen aan iets dat ons overstijgt. Samen kijken hoe het groeit. Ik vind het een mooi waanzinnig plan.

8 thoughts on “Een toren voor Floris. Kasteel bouwen anno 2013”

 1. Wat leuk!! Prachtig om zo de geschiedenis weer tot leven te laten komen en oude technieken nuttig te gebruiken. Ik moet bekennen dat ik altijd een zwak gehad heb voor de middeleeuwen en levende geschiedenis en reconstructies van dergelijke aard, vooral wat vakmanschap betreft. Laat je ons weten hoe het verder gaat? 🙂

  1. ja.
   doe ik.
   Mijn idee was om een twitter account te maken, een personage dat als bewoner vanuit de middeleeuwen twittert. Wordt ook nog aan gewerkt, er is een hoop archiefmateriaal dat nog hertaald moet worden naar modern Nederlands (inclusief handschriften ontcijferen).

   1. Ha leuk. En dat klinkt ook goed! Zo kun je de eigen geschiedenis ontsluiten, wat mooi. Jullie hebben het vast onder controle, maar mocht het nodig zijn, zou ik graag helpen (ik studeer Keltische talen en heb het één en ander meegekregen van paleografie).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.