Geen stijl, dat zijn wij allemaal

Met zijn allen bashen op het Koningslied.

Ik weet hoe het werkt, want ik deed er (tot mijn schande) zelf aan mee.

Maar het is een eng mechanisme. Wat je ook van het lied zelf vind, meedoen met die massale beschimping is eng.

Op een gegeven moment gaat het los staan van dat lied zelf. Dan is het elkaar overtreffen in leuke opmerkingen. Ben je een loser als je het wel leuk vind. 

En dan komen de veralgemeniseringen, en termen waar je mee kunt slaan. Debilisering van Nederland. En dan kun je alles wat je niet bevalt op dezelfde hoop gooien. En je weet van te voren dat je applaus krijgt als je dat doet.

Is dat niet precies hetzelfde wat Geen Stijl doet?

Het onderwerp is anders, maar het mechanisme is hetzelfde. 

Het kwalijkste is, dat het geen nuancering toe staat.

Ik hoor nu al de stemmen die zeggen: “Nunacering? Voor zo’n wangedrocht?” 

En dat is dus precies wat ik bedoel.

Omdat we vinden dat we het zo goed bedoelen zijn we niet aanspreekbaar op ons onhebbelijke gedrag.

Nog steeds worden we boos als iemand zegt dat zwarte Pieten wel degelijk een racistisch element hebben, terwijl die natuurlijk gewoon gelijk heeft.

Ik gebruik dat Zwarte Pieten voorbeeld expres. Want nu ga jij ook vinden dat ik über-correct ben. En dat is mooi, want dan hoef je niet naar me te luisteren.

En ook dat is een typisch Geen Stijl trekje.

Ik herken het ook in mezelf.

Ik herken het in ons allemaal

(deze heb ik net doorgstreept, n.a.v. reacties. Trek svp alleen de schoen aan als die past. Ik heb niks tegen oprechte en gefundeerde kritiek)

Het is eng. Laten we proberen om daar wat minder vaak aan toe te geven.

 

Hier mijn overdenking op de evening after

40 thoughts on “Geen stijl, dat zijn wij allemaal”

 1. Ja.. Hm.. Het was misschien een volksvermaak, maar in dit geval was t er wel een dat was geboren uit verontwaardiging over een bizar lied. Zo bizar dat we ons er voor schaamden. Dat vind ik nou juist weer heel onschuldig. We moeten al zoveel flauwekul slikken (inderdaad, zoals de debilisering van de Nederlandse staatstelevisie). Maakten we ons daar maar eens net zo druk over, toch?

  1. nou die kritiek op televisie die is er al.

   maar kritisch naar onszelf kijken doen we te weinig
   ik wilde juist een keer NIET voor eigen parochie preken. Ik wijs ook geen schuldigen aan, we doe dit allemaal. ik wilde daar stil bij staan.

 2. Ik geef toe dat ik me vannacht kostelijk vermaakt heb met de tweets. Ik kon niet slapen en dan zoek je toch een hobby. ‘Ga een boek lezen,’ hoor ik iemand zeggen maar ik was niet in een conditie dat ik mij daar aan over kon geven. Uiteraard lees ik alleen heul moeilijke boeken (-: en ik had te diep in het glaasje gekeken. Beetje dom.
  Ik vraag me wel af wat die mensen die nu zo verontwaardigd zijn dan verwacht hadden. Dit soort teksten hoor je overal, elke dag. Het past bij ons als een onderbroek van de C&A.
  Je punt over racisme onderschrijf ik. Al die mensen die zich in bochten wringen om vol te houden dat het cultuur is en traditie, dat het niets met slavernij en onderdrukking te maken heeft die moeten zich meer schamen dan de schrijvers van het koningslied.

  1. dat was mijn verbazing ook: tuurlijk is het geen beste tekst en staan er fouten in, maar in hoeveel Nederlandse liedteksten is dat anders? De kromme zinnen en onwaarschijnlijke metaforen worden ook daar te pas en te onpas gebruikt. Maar ja, met een nationaal lied wil “men” blijkbaar toch meer allure uitstralen?

 3. Gewoon een goeie grap maken in besloten kring is redelijk onschuldig, maar massaal inhaken om de zoveelste steen te werpen onder het mom van onschuldig volksvermaak/volksgericht is van een andere categorie. Morgen spreken we er met z’n allen schande van en overmorgen doen we er vrolijk weer aan mee. Want dan liggen de zaken zogenaamd weer net iets anders…

 4. Ben het niet met je eens. Dit is de kracht van het volk. Die moet brullen als ze ergens tegen is.

  De tekst was niet te harden. De muziek zo niet nog stompzinniger. En dat gemaakt door wat volgevreten multi-miljonairs ten tijden van crisis. Woest word ik ervan. Ja hoor. Klaar. Daaaag.

 5. ik vind het schaamtelijk. dat lied. en dat mag ik zeggen. op twitter, tegen andere mensen, op facebook. dat ik dat lied schaamtelijk vind. dat het niet eens grammaticaal klopt. dat je een groep 8 moet gaan uitleggen dat dit ons koningslied is. dat daar door het NPO (notabene) en een speciaal commité geld ingepompt is om een ervaren producer met -tig artiesten een lied voor de toekomstige koning te maken. wat nou voor het volk! weet je wat het volk wil? een beetje eerlijke verdeling van de dingen. ga jij ook in een schrijversbootje zwaaien in A’dam omdat we vieren dat de monarchie in stand blijft? ik vind het schaamtelijk. ik ga onder een steen liggen in drenthe.

  1. zie mijn reactie bij Marco. je hoeft je niet aangesproken te voelen.

   ik klaag niet over mensen die hun boosheid willen uiten, ik wil iets benoemen over massagedrag. over meedoen met de rest, over stemming kweken.
   genoeg is genoeg

   eigen mening? ik vind eigenlijk het sop de kool niet waard.

   ik weet overigens van geen schrijversbootje

 6. Ja, mensen mogen een mening hebben. Maar de manier waarop er geschreeuwd werd op het koningslied vind ik erg lijken op pesten, kleineren.
  Nee, dan ben ik er helemaal niet trots op dat ik een Nederlander ben.
  Schamen deed ik me niet voor dit lied, maar voor het volk wat zo massaal iets afbrak wat met grote zorgvuldigheid is gemaakt.
  Ik durf bijna niet te zeggen dat ik kippenvel kreeg van de muziek. Want dan word ik afgebroken om mijn mening. Laten we in godsnaam met wat meer respect omgaan met elkaar. Ook op Twitter en Facebook.

 7. Hear, hear JJ, ben ’t volledig met je eens! Schoppen om te kunnen schoppen vind ik een act van minderwaardigheid. En ik vraag me af of er een diepere jaloezie heerst.

 8. Dat lied was waarschijnlijk een draak, maar daar gaat hèt hier helemaal niet om. Ik betrapte mezelf er ook op, terwijl ik het nog niet eens gehoord had. Heel goed om eens stil te staan bij groepsgedrag en naar binnen te kijken!

 9. Jacob Jan, jij zegt wat ik dacht maar niet durfde zeggen uit angst om Heel Nederland over me heen te krijgen. Ik zag die tweets verschijnen vrijdagochtend, ook van mensen die meestal niet mee doen aan dat soort stemmingmakerij (ik filter mijn timeline best zorgvuldig…).
  En ik dacht: het zal wel heel goed gaan met Nederland, dat iedereen onder werktijd (!) tijd heeft om zich schel te tweeten over hoe stom dat lied is.
  Ik heb savonds een paar minuten van het lied geluisterd en vond het inderdaad niet zo geslaagd. Maar je zult geen tweet van mijn vinden met die hashtag.
  Ik vind het heel fijn dat wij ons kunnen uitspreken over wat er niet goed gaat. Meningen kunnen verkondigen. Zaken kunnen Aankaarten. Dat we zo’n kanaal hebben om anderen te bereiken en gelijkgestemden te vinden.
  Maar ik zie te vaak de hetzes. Ik zie te vaak dat mensen proberen het vuur op te stoken en iemand neer te halen. En daar soms ook in slagen. Brrr.
  Dat je er slimme grappen over maakt, maakt het nog niet OK. Het is, denk ik, typisch Nederlands om te denken dat het belangrijk is om te roepen wat JIJ er van vindt. Te denken dat de wereld op jouw mening zit te menen. Betrap mezelf er ook op.
  Ik weet het niet hoor. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Waar ik woon bestaat dat (kennelijk) niet altijd, is van de week ook weer gebleken. Maar waarom we vooral in Nederland denken dat het iets toevoegt om met zijn allen iets volledig af te kraken, dat zal ik nooit begrijpen. Ik zag net een tweet in de trant van: “misschien kunnen we nu allemaal gaan tweeten over de oorlog in Syrie! Eindigen we die ook even!” Het is de spijker op zijn kop. De waarheid is dat we dat niet kunnen. En de waarheid is dat we daar ook de ons gegeven middelen niet voor gebruiken.

 10. Ik heb dus niet geluisterd naar het lied, wel gelezen en me daar vreselijk over geamuseerd, en na een paar uur was ik het zat!
  En dacht hou nu maar op, mensen waarvan ik het niet verwachtte (in mijn timeline) ben offline gegaan en nu net weer online.
  Belachelijk dat mensen met de dood bedreigd worden.
  Maar ben het toch niet met je eens 🙁

 11. Toen ik vrijdagochtend het lied hoorde dacht ik serieus dat er opzet in het spel was. Zo tenenkrommend slecht! Dat geloof je toch niet? Met al die vaklui? Hoe is dat mogelijk? Het doel zal wel zijn om trending topic te worden…….
  Ik heb mijn tweets van vrijdag even teruggelezen, ik heb het niet afgezeken, maar me vooral verwonderd over de massale afkeuring. En die taalkundige vrijdagavond in #penw vond en vind ik geweldig. De makers hadden slimmer moeten reageren, dat het de bedoeling was dat velen de clip zouden bekijken. En dat dat gelukt was.
  Waar het misgegaan is? Kuddegedrag. Niemand van de deelnemers heeft durven zeggen dat de keizer in zijn nakie loopt.

 12. Sociale psychologie is mijn favoriete onderwerp. Ik deel je schaamte. Het lied heb ik niet gehoord, de tweets wel gelezen. Het is in Nederland een groot goed een mening te mogen hebben en deze ongenuanceerd te delen. Het is aan de ontvanger om te luisteren. Of niet. Om mee te doen. Of niet. Jij bent door je post in een hoekje geduwd. Door dezelfde mensen die menen werkelijk iets te kunnen veranderen door heel hard te schreeuwen. Niet terecht wat mij betreft. Als iedereen een mening mag hebben, dan jij zeker.

  Bedankt voor het schrijven!

 13. Toegegeven, ik schreef gisteren ook een blog over het Koningslied. Lichtelijk opgehitst door de massa maar toch vooral verontwaardigd over het lied zelf. Het bracht mij in droevige sferen en dat terwijl het feest is.

  Even terug naar waar je over schrijft. De behoefte om massaal ongenuanceerde kritiek te spuien omdat we dat nu eenmaal denken dat te mogen en omdat we grappig willen zijn.

  Er zijn wat mij betreft twee vormen. Een: het lied afkraken of twee: de persoon afkraken. Het eerste heb ik geen problemen mee. Het tweede gaat mij een stap te ver.

  Bedankt voor je post, het zet mij aan het denken.

 14. Tja. Hoe meelijwekkend is het twitter-volk dat zich dagenlang kan bezighouden met iets triviaals als een koningslied. Je moet maar gebrek aan een eigen leven hebben.

  Massaal (hoewel dat in het geval van twitter natuurlijk relatief is) iemand affikken voor het schrijven van een liedje. En morgen weer hypocriet zedenmeesteren over (cyber)pesten.

 15. Hi JJ, beetje als mosterd na de maaltijd, dit commentaartje van mij, alles nog even nagelezen moet ik zeggen dat ik het geweldig vind dat het lied niet in de bedoelde con tekst doorgaat, want ik vind het persoon lijk inderdaad ook tenenkrommend en eerder bedroevend dan vrolijk of ontroerd mee te zingen en het verbaasde me dat dit het eindresultaat was. Dat heb ook ik met een of twee tweets laten weten, vond het ook top en ludiek dat er een facebook pagina in het leven geroepen was om de schaamte over en distanciering van dit lied te uiten maar dacht dat het een hoax was toen ik las dat de goede man het lied terugtrok omdat hij persoonliik zoveel over zich heen had gekregen, want dat was allemaal langs mij heen gegaan.

  Al kan ik jouw punt van dat mee huilen met ‘de massa’ onderschrijven, ik moet toch ook zeggen dat ik in die luttlele minuten voor het tot me doordrong dat t lied echt exit was, en nog niet de grootte vd op de persoon gespelde kritiek in de gaten had, bedacht dat het me erg fijn leek als het lied ook weggestemd zou kunnen worden.
  Ik was zelf vooral verbijsterd van het resultaat, als later verbijsterd over hoe een omvang het aangenomen bleek te hebben en nu verbijsterd hoe jij in mijn ogen een sodeopgeflikkert naar je hoofd kreeg. Al begreep ik later dat ook dat niet persoonlijk bedoelt was, ik schrok daar wel van.
  Ik vind je stuk niet ongenuanceerd trouwens, al vind ik Twitter ook n medium waar meningen geuit mogen worden en daarmee ook duidelijk wordt wat er leeft, en als dat samenkomt tot een stroom van kritiek op ‘iets’, dan heb ik daar op zich niks op tegen, wel tegen bas hen, scoren om het scoren,
  zij het in een best wel beperkt deel vd samenleving. Al kom ik persoonlijk steeds meer in t gebied terecht van afhaken v twitter, maar dat terzijde.
  Ik hoop verder niet dat je jezelf wegnuanceerd want dat zou ik echt zonde vinden!

 16. Dag Jacob Jan,

  Interessante blog en goed dat je deze kant belicht. Ik voel het zelf niet zo, maar zie wel waar je naartoe wil met het kuddegedrag. Tot zover eens.

  By the way, het is ‘wat je ook van het lied zelf vindt’ en ‘ben je een loser als je het wel leuk vindt’. Dat mag ook wel eens gezegd worden. Vind ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.