billen bloot, en wie kaatst . . .

Ik ben te gevoelig. 

Ik ben geraakt door commentaar op mijn blog. 

“Sodeflikker op”, zegt iemand. Die krachtterm vind ik niet zo erg. Ik baal ervan dat iemand langs mijn boodschap leest.

(Ik krijg terwijl ik dit schrijf een tweet dat die “sodemieter op” niet aan mij gericht is. Fijn. Maar dat ontslaat me niet van wat ik nu ga schrijven.)

Het is helemaal mijn eigen schuld. Ik moest zonodig die post schrijven over dat koningslied.  Wie kaatst kan de bal verwachten.

Maar ik kaatste niet.

Dacht ik.

Ik wilde alleen maar iets aankaarten, benoemen.

Is dat wel zo?

Nu even zoeken hoe eerbaar mijn motieven waren. Dicht bij mezelf blijven is mijn motto. Dus ook heel eerlijk naar mezelf kijken.

 

motief 1

Ik schrok van het gemak waarmee ikzelf in eerste instantie plezier had in de tweets tegen dat koningslied. Er zaten leuke vondsten bij. En ik maakte zelf ook een grap. Over doof zijn en het dus niet hoeven  horen. Dat gemak is eng. Want ik wist dat ik kon scoren met die grap. Dat is eng, want dat is mee doen om er bij te horen. 

Zo ontstaat dus stemmingmakerij. En zo makkelijk doe je er aan mee. En je hebt het niet door, want je gelijk staat aan je kant. Mensen die je kent, mensen waarvan je weet dat ze ongeveer hetzelfde denken doen het ook. Daar kun je veilig bij aansluiten.

Ik denk echt dat dit een van de dingen is waardoor Geen Stijl zo’n succes heeft. 

Dat was een ontdekking. Het zit in ons allemaal. Niet erg, als we er maar mee op passen, niet uit de hand laten lopen.

Dat wilde ik laten zien.

 

motief 2

Ben ik nu stiekem ook aan het meeliften met een hype? Zodat ik lekker veel lezers krijg op mijn blog? Ik vermoed van wel, omdat ik deze blogpost twee keer met een tweet aankondigde. En lekker trots op mezelf dat ik iets bloot had gelegd wat anderen nog niet zagen. 

En ook lekker aansluiten bij anderen. Want @Hassnae had ook al een tweet geplaatst met bedenkingen bij al dat commentaar op het koningslied. En als reactie daarop schreef ik die blogpost. En van Hassnae had ik net dat mooie boek gelezen, over op een andere manier naar Islam kijken. Die zoekt de nuance en het tegengeluid op, dus die mag ik. (En wilde ik nu ook een beetje bij haar horen omdat ze een beroemdheid is? Vast wel.)

 

foutje 

En ik heb te onduidelijk geschreven. Ik heb ongevraagd iedereen erbij betrokken. Terwijl ik bedoelde: wie de schoen past trekke hem aan. In de zin van: ga eens bij jezelf te rade. Veralgemeniseren is nooit goed. Heb ik nog verbeterd, maar te laat dus.

 

conclusie

Eigen schuld dus allemaal.

Dat ik geraakt ben, komt doordat ik voorbij mijn grenzen ben gegaan.

Nooit meer doen dus ?

Nee hoor. Grenzen blijven opzoeken. 

Motief 1 is er ook nog, en dat was de hoofdmoot. En zo heel arrogant is het nou ook weer niet om een boodschap te willen hebben.

En ook gewoon geraakt durven worden (nou ja gewoon). Gevoelig blijven, niet afstompen.

Maar als ik geraakt word, ook de tijd nemen om weer even stil staan bij mezelf.

Hier. 

Vandaar deze blogpost. Want dat krijg je als je ieder dag blogt. Dan kun je niet weglopen voor wat zich aan dient. Want een leuk blogje over lenteknoppen kwam niet uit mijn vingers.

 

 

13 thoughts on “billen bloot, en wie kaatst . . .”

 1. Wie zichzelf kent oordeelt niet zo snel….grag gelezen wat je allemaal weer dacht.(glimlach) ik zet je op mijn linkenlijst als je bezwaar hebt hoor ik dat wel?

 2. check CISPA.

  zal er massaal op gebashed gaan worden denk je? zeker weten! en ENORM nodig is dat!

  dat heet massaal verzet. macht van het volk. als we dat niet hadden bogen we de hele dag voor dictactors.

  1. volgens mij praten we langs elkaar heen. maar ik krijg er de vinger niet goed op.
   nog een keer dan:
   ik lees heel veel tweets die niet uit verontwaardiging zijn geschreven, maar gewoon om lekker leuk mee te doen, nu we toch bezig zijn.
   en, maar dan wordt het veel te subtiel
   ook in massa verontwaardiging gaat iets opgeklopts zitten dat ik niet gezond vind
   probleem is dat mensen achterop de fiets springen en met hun eigen ongenoegen gratis mee liften in de stroom,
   en dan intussen wat eigen sores er aan toe voegen
   daarmee ontstaat iets wat niet houdbaar is.

   ik weet niet of het middel bashen dan erger wordt dan de kwaal

   ik wil hier ook geen definitieve uitspraken doen, ik wil iets aankaarten, er over nadenken

   ik wil niet de makkelijke weg, dat is waarom ik nu moeite doe om het toch te verwoorden.

   want ik snap natuurlijk best wat je zegt, dat massaal protest soms nodig is. maar macht van het volk heeft ook de enge kantjes.

   als we wat beheerster zouden reageren, en onze verontwaardiging nu eens zorgvuldiger zouden formuleren. dat scheelt een hoop.

   en wat mij betreft dan niet met gratuite tweets

  2. Marco, Twitter is niet “het volk”, het is een periferisch stukje web waar een aantal mensen met veel tijd om handen rondhangen. Moeten ze helemaal zelf weten, maar maak het niet belangrijker dan het is.

   Het zou goed zijn als de media eens wat zelfonderzoek zouden doen, of men alles wat op twitter geroepen wordt wel meteen nieuwswaarde moet toedichten. Want alleen daardoor kon een irrelevant lied en de reacties daarop zo’n buitenproportioneel issue worden.

   In het Amerika werd NBC News in de afgelopen week geprezen, omdat men als enige nieuwsorganisatie in de berichtgeving over Boston twitter-geruchten liet links liggen en alleen bij eigen bronnen gecheckte feiten bracht. Hoe sneu als je anno nu met zo’n werkwijze een gunstige uitzondering bent geworden.

 3. Hallo Jacob,
  Inmiddels las ik ergens op internet dat er zelfs doodsbedreigingen zijn geuit aan de componist van het Koningslied en aan de persoon die de petitie had opgestart tegen ditzelfde lied.
  Ik ben het helemaal eens met je ‘schrijfsels’ hieromtrent!
  Vrijheid van meningsuiting prima, maar dit gaat gewoon veel te ver!
  Het was eng, het is eng, het blijft eng!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.