Geen passie zonder verdriet en frustratie

Ik zit in een facebookgroep waar we uitwisselen. En daar gaat het over passie. Rotwoord trouwens. Maar ik heb ooit besloten me geen woorden meer af te laten pakken omdat anderen er mee aan de haal gaan. Gewoon passie dus.

Voor mij betekent dat de dingen doen die je niet laten kan. Elja schreef er ook over.

Fijn dat dat mijn werk is. En dat ik ruimte heb voor die dingen die ik daarnaast óók niet kan laten.

Maar dat betekent niet dat je dan een in voortdurende staat van Bliss en Haleluja’s verkeert.

Het betekent dat je ook verdriet en frustratie kent. Dat ze er misschien nog wel dieper in hakken zelfs.

En dat is goed.

Verdriet is liefde.

Frustratie is iets heel erg graag willen.

Daarom zijn we op school nooit tevreden. We zijn erg gelukkig, maar niet tevreden. En naast het geluk is er verdriet. Omdat we zien dat kinderen last hebben van de dingen die nog niet werken zoals ze zouden kunnen werken.  We hebben twee dagen met elkaar ons verdriet en onze frustraties omgezet in acties. Omdat we het mooier en beter willen. Omdat we het onmogelijke willen, en het nog voor elkaar gaan krijgen ook.

En gisteren zette ik een eerste stap, en ik kwam vooruit. Zonder die frustratie had ik hem niet kunnen zetten.

Ik ben deze week aan het ploeteren op verhalen die ik wil vertellen. Ik heb er last van. Maar dan is daar straks zaterdag en zondag op de Duivelsberg. En daar ga ik genieten. (En ook een klein beetje gefrustreerd zijn. Ik vertel een nieuw verhaal, en de eerste keer is nooit zoals ik het zou willen)

Ik zit na 5000 woorden even vast in mijn boek. Ook dat is frustratie. Maar ook daar ga ik dwars doorheen. Want ik wil dat boek. Het is nu zo tastbaar dat ik het niet meer los kan laten.

Ik ben gelukkig met mijn verdriet en mijn frustratie.

Het is eindeloos veel mooier dan de doffe wanhoop van zinloosheid die ik vroeger te vaak voelde.

3 thoughts on “Geen passie zonder verdriet en frustratie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.