51 (nee geen postbus)

Ik was het jongetje dat het laatst gekozen werd bij gymnastiek. En die bij voetbal nooit een bal aangespeeld kreeg (omdat ie hem toch meteen kwijt was).

Onhandige slungel. Dromer. Speelde meer met meisjes dan met jongens. Behalve in het bos. Dat was jongenswerk. En die ene stoere meid hoorde ook bij de jongens. Thiery de Slingeraar waren we, hoewel ik daar alleen het liedje van kende, we hadden toen nog geen TV. Floris waren we later, die kende ik wel. Maar ik voelde me altijd meer Sindala.

Mijn hele lagere schooltijd heb ik beleefd als een droom. Ik was slim genoeg om ook zonder op te letten de bolletjes op mijn rapporten aan de goede kant te houden. 

En dan komt de grote school, en kom je er achter dat intussen iedereen wakker is geworden behalve jij. Onhandige slungel. Dromer. Zijlijnfiguur. Vreemd dat het er-niet-bij-horen zo’n vastgeroest etiket kan zijn. En het toch graag willen. Geen gymnazium gekozen uit angst dat ik als studje gezien zou worden. Potdorie. Ik had trots op mezelf moeten zijn als studje. Want op dat moment heb ik denk ik al mijn kracht weggegeven. Kracht die ik nu langzaamaan weer aan het terughalen ben. 

Het bos, mijn boeken, mijn muziek en mijn gitaar. Dat was mijn leven. 

En mijn grote broer. Die in de lagere schoolperiode de meest spannende avonturen kon bedenken in onze tuin. Mijn vader was revalidatiearts op Lyndenstein. Wij woonden in de kapitale dienstwoning met een eigen bosje op het terrein. Misschien heeft die luxe mij ook schuw gemaakt. Ook al omdat ik voelde dat die rijkdom iets was om me voor te schamen.

Mijn grote broer was ook mijn mentor in de popmuziek. Dankzij hem liep ik drie jaar voor op mijn klasgenoten met mijn smaak in de muziek. Daarmee kon ik mijn achterstand op alle andere gebieden nog enigszins compenseren.

Ik begin hoe langer hoe meer die dromer te terug te vinden. Niet langer aanpassen en mijn krachten weg geven, maar op mijn eigen manier mijn waarde in de maatschappij neerzetten. 

Ik word vandaag 51. Vorig jaar voelde de 50 al als een soort bevrijding. Het afschudden van oude patronen. 51 wordt het jaar van bouwen. Zoeken naar wat ik kan betekenen. Zonder aanpassen mijn geld verdienen. Spannende uitdaging, want intussen moet er wel gewoon brood op de plank blijven.

 

 

Dit is geschreven als reactie op de #BOT van @ruudketelaar. Die vind je hier.

13 thoughts on “51 (nee geen postbus)”

 1. Gefeliciteerd!

  En je hebt gelijk, deze leeftijd is heel erg mooi om te bouwen aan wie je echt wilt zijn, wat je echt wilt doen of juist wilt laten. en om te genieten…

 2. JJ, van heel erg harte. En wat ik grappig vond, meteen na jouw mail kwam een mail van de school van mijn jongste dochter, dat ze binnenkort naar een voorstelling gaan. En waar het over gaat: een beetje alsof het een voortzetting van jouw blog was.
  ********

  Opstand van de nerds

  Een groepje verlegen, onhandige nerds komt in het geheim samen om een feest te organiseren. Ze weten allemaal wat het betekent om niet populair en niet hip te zijn. Samen sluiten ze een pact tegen de plaaggeesten en pestkoppen van deze wereld. Onaangepast, kwetsbaar en überslim wordt de nieuwe norm. Welkom alle weirdo’s! Dit wordt de opstand van de nerds…
  Een hilarische, soms ontroerende voorstelling, over de moed om anders te zijn. Voor iedereen die een beetje bijzonder is en moeite heeft met groepsgedrag. Ook handig voor volwassenen die misschien de harde wetten van de jongerenjungle zijn vergeten ….

  De pers over Opstand van de nerds: “Aanstekelijk opvoedcircus… .” (De Volkskrant, 02-03-2011) “Met veel plezier geëtaleerde mafheid!.” (Het Parool, 18-02-2011)
  ************

  Dus misschien kun je nu, op je 51 e wat junglewetten gaan onderzoeken!. Fijne dag!

 3. Jacob Jan van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Maak er een mooi jaar van!
  Met de juiste woorden, beelden, muziek, werkzaamheden, spanning en ontspanning. Blijf dichtbij jezelf.

 4. Allereerst natuurlijk van harte gefeliciteerd met je 51ste verjaardag! Gelukkig dat ik het nog net op tijd mee kreeg 🙂
  Verder ik ben erg geïnteresseerd in je ervaringen aangezien voor mij de 50 jaar grens dit jaar wordt bereikt, dus ik blijf je op alle fronten volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.