we staan niet machteloos, we zoeken het alleen op de verkeerde plek

Ik blijf graag buiten dat hele meningen gedoe.

Maar af en toe wil ik het uitschreeuwen. En daar heb ik dan mijn blog voor.

Ik kan nu wel een heel mooi artikel schrijven over vrijheid van meningsuiting.

Maar dat heeft geen donder zin.

Want het zijn alleen de gekken die die vrijheid willen inperken, en de gekken lezen mijn blog niet.

Dat is het lullige van al die mooie meningenblogs. Ze preken voor eigen parochie. Of ze gooien van achter hun eigen veilige barricades met bommetjes naar de overkant.

Als ik hier iets schrijf moet het niet iets zijn waar jij het al mee eens bent. Daar houd ik niet van, van dat elkaar nog eens lekker bevestigen in onze mening. En roepen naar de overkant, dat doe ik niet meer.

Weet je, het voelt zo machteloos.

Maar dat zijn we helemaal niet, machteloos. We hebben eindeloos veel macht. We zoeken het alleen op de verkeerde plek. We zoeken het buiten ons zelf.

Ja, die heb je al eerder gehoord. Weet je hoe snel dat gaat? Hoe snel jij beslist dat je iets al weet, en dus niet goed meer leest en luistert?

Doe me een lol, en lees toch even mee. Ik durf te wedden dat er nog stappen te zetten zijn voor jou.

Tenminste, als je het meent. Dat over Charlie zijn, over die betere wereld.

Charlie Hebdo had moed.

Die betere wereld heeft ook moed nodig. Jij kunt hier en nu beslissen dat je die moed in gaat zetten. De moed om je zelf te zien. Doe moed om je eigen duivels te confronteren.

Want dat is waarom de wereld zo’n onveilige plek is. Omdat we onze eigen duivels projecteren op de anderen. Omdat we, als we pijn voelen, heel hard gaan vechten. Sterker nog, we vechten aan een stuk door om de pijn niet binnen te laten.

Geweldloze communicatie is geen techniek.

Geweldloze communicatie is het lef hebben om geraakt te worden. Om de ander binnen te laten. Om te stoppen met vechten en te beginnen met voelen.

Het begint allemaal met compassie voor jezelf.

Zoek je innerlijke fan.

Hou van jezelf. Maak je hart groter, zodat er meer in past.

Dat is wat we moeten doen om de wereld beter te maken. Zo veel van jezelf houden. Die stukken die jij vreselijk vindt van jezelf, in je hart sluiten, zodat je geen reden hebt om de karaktertrekjes die daar mee te maken hebben in anderen te veroordelen.

Alles waaraan jij je ergert is een kans om jezelf meer lief te hebben.

Dat is hoe je vrede maakt.

En zelfs als je dit allemaal al wist, en dat kan heel goed, want ik vertel hier helemaal niks nieuws,

zelfs dan,

wat doe je, met die wetenschap?

Ik weet dit ook al heel lang, en toch er zijn hele periodes dat ik leef alsof het niet voor mij geldt.

Ik heb af en toe een wake-up call nodig.

Jij ook?

Dan is dit hem.

Mooi dat je op een plein hebt gestaan, de volgende plek waar je moet zijn is niet een stille tocht of een demonstratie, of een fel stuk op je blog. De volgende plek waar je moet zijn is je hart.

 

 

Misschien vindt je dit artikel ook interessant:
http://jacobjanvoerman.nl/hoe-de-discussies-op-internet-ontploffen/

9 thoughts on “we staan niet machteloos, we zoeken het alleen op de verkeerde plek”

  1. Er was een tijd dat uitgesproken meningen grote groepen mensen de kans gaven tot zelfontplooiing. Ik herinner me met veel dankbaarheid ‘ De stratenmaker op zee show’. Het gaf me de moed te vechten voor mijn kind die in het onderwijs tussen wal en schip dreigde te raken. Hij kreeg daardoor net als die professor de kans te studeren en zichzelf te bewijzen met groots resultaat. Ik herinner mij Herman van Veen’ s liederen , die van Freek de Jonge of van Vara cabaret ‘ Zo is het toevallig ook nog eens een keer’. Teksten die mij hielpen te onderscheiden waarom veel mensen de ander de mond willen snoeren. Dat de kudde ons een valse veiligheid voorspiegelt. Dat ‘ je mond dicht houden’ die ander absolute macht geeft. Daaruit vloeit het geweld en de leugens als een onophoudbare stroom die ons vermorzeld. Er is veel mis in deze wereld. Zolang de woede daarover niet serieus wordt genomen, wordt die mens gedreven door vernietigingsdrang van zichzelf of anderen. De angst voor terreur mag nooit communicatie en vrije meningsuiting in de weg staan. Dan doe wij onszelf geweld aan.

    1. Ja, dat is ook zo. Wat ik zeg over die meningblogs geldt natuurlijk niet voor allemaal. Maar de tijd dat cabaretiers je nog aan het denken zette lijkt voorbij. Ik vond Youp met oudejaar nu niet echt spraakmakend, bijvoorbeeld. Maar misschien is dat omdat ik een oude lul aan het worden ben, en zelf een beetje afgestompt raak. Youps stukje over het geloof, vond ik wel weer mooi.
      Ze zijn er nog wel, denk ik. Programma’s en mensen die op een mooie manier dingen aan kaarten, maar ik moet even erg ver zoeken om voorbeelden te bedenken. Als ze boven komen drijven zal ik eens een lijstje maken, van wat ik op dit moment mooie stukken vindt. De eerste die bij me boven komt is @KittyKilian. Die zelf mooie scherpe én doorvoelde stukken schrijft. Daarnaast heeft zij goed oog voor andere mooie stukken. Ook de links die ze deelt zijn vaak de moeite waard.

  2. Toch heb ik het gevoel dat dit soort discussies ons weer terugleiden naar ons hart. Want het hoofd denkt vaak dat je niet het verschilt kunt maken, of wat doet die ene mening ertoe. Het hart, het gevoel van medeleven willen tonen, heeft mensen de straat op gedreven en de discussies leiden tot verbinding. In Enschede is een mooie brief aan de moskee vaak gedeeld op facebook. De reactie van de moskee is een uitnodiging aan iedereen om langs te komen, om in gesprek met elkaar te gaan. Dat bereik je helaas niet met een open dag, daar is blijkbaar een afschuwelijke aanslag voor nodig. En, het voelt verkeerd om het zo te omschrijven, is het in elk geval voor de verbroedering in ons multiculturele land goed geweest.

  3. Dank je, wéér, voor dit schitterende blog en de ‘wake-up call’ :-). Naar mijn idee geef je haarfijn de essentie weer.

  4. En ik heb ook niet de illusie dat we hier die paar gekken meet tegen kunnen houden. We kunnen er misschien wel voor zorgen dat ze geen aantrekkingskracht hebben voor mensen die zich niet gehoord voelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.