vertellen op school

Ik heb een nieuwe laptop en ben bestanden aan het opruimen.

Ik kom een stuk tegen van 10 jaar geleden. Uit uit de Gelderlander.

Toen was ik al aan het vertellen dus. 🙂

 

“De vlag hangt halfstok,

een bevriende koning is dood.”

Door onze verslaggever

WIJCHEN ●  In de aula van basisschool De Buizerd in Wijchen-Noord wordt sinds vorige week woensdag elke ochtend een kort fragment uit het boek De Blauwe Boekanier van Tonke Dragt opgevoerd. Dat is omdat het Kinderboekenweek is en omdat die dit jaar over varen gaat.

Elke ochtend wordt in een van tien klaslokalen een blauwe fles met een brief verstopt. De kinderen die de fles vinden, mogen de scheepsbel luiden, waarna de ongeveer driehonderd leerlingen zich naar de aula begeven. In die aula is een onbewoond eiland nagebouwd, compleet met twee palmbomen en een hangmat. De Blauwe Boekanier die daar is aangespoeld, vertelt een verhaal, zingt een liedje, doet een spelletje met de kinderen… En na een kwartier gaat iedereen weer naar zijn eigen lokaal.

Jacob Jan Voerman speelt nog tot en met vrijdag de Blauwe Boekanier. Hij heeft een zoon van elf op school zitten. Vandaag is hij voor één keer uitgedost als Pier de Piraat.

Samen delen, samen beleven, samen vieren: het zijn typische kenmerken van een jenaplanschool zoals De Buizerd. Er is elke maand een viering voor de hele school rond een bepaald thema. Elke vrijdag is er een viering in de stamgroep. De verhalen van de Blauwe Boekanier, die, nog tot vrijdag doorgaan, passen in deze traditie.

Maandag kreeg de Kinderboekenweekviering een onverwachte wending, Prins Claus was dood.

‘Mannen, kijkt omhoog”, begon de Blauwe Boekanier zijn verhaal, de vlag hangt halfstok. Een bevriende koning is dood.”

En nadat de spreker het voorbeeld had gegeven, namen driehonderd, kinderen denkbeeldig hun pet af voor de overledene.

 

De Gelderlander, 9 oktober 2002

3 thoughts on “vertellen op school”

  1. Wat moet dat mooi geweest zijn, toen op school. Het verhaal werkt voor mij op meerdere manieren als ‘lieu de mémoire’; enkele jaren geleden lazen we hier voor het eerst de Blauwe Boekanier. Tien jaar nadat de Blauwe boekanier prins Claus, samen met 300 kinderen, een laatste groet bracht. Een week daarna, een dag na de begrafenis van deze geliefde ‘koning’, is Matthis geboren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.