van alles willen is niet mis, en dan ook nog blij zijn met wat er is

De wereld mooier willen maken.

Blij zijn met wat er is.

Daar zit ergens een mooie quotebirdy in.

Ik meander tussen deze twee oevers. Soms kabbelend, soms wild stromend, etend van beide wallen.

Ik ben een wereldverbeteraar, maar dat eerste zinnetje gaat daar niet uitsluitend over. Het gaat ook over het creëren van imaginaire perfectie. Een wereld waarin alles klopt. Ik schreef daar een hink-stap-sprong over.

Ik vermoed dat verzamelaars dat ook hebben. Zo wordt ik hebberig van alle geschiedenisboeken die ik tegenkom. Omdat ik het hele verhaal wil kennen. Van de eerste mens tot nu.

Ik ben nu gedichten uit het hoofd aan het leren¹. En ook daarin wordt ik ongeduldig. Want die, en die wil ik eigenlijk ook nog kennen. En hoe zou het zijn om de hele Gilgamesh uit het hoofd te kennen? (Ik hoorde daar een hele mooie audioversie van, in een schitterende Engelse hertaling)

En dan lees ik de blog van Hendrik-Jan, en denk ik “Die divina comedia moet ik ook nog lezen”

Dat compleet willen hebben, dat perfectionisme zorgde dat ik vroeger van veel dingen niet echt kon genieten. Ik maakte me van te voren al zorgen dat het niet zo zou gaan als het moest. Een museum met activiteiten of filmpjes bijvoorbeeld, daar werd ik heel nerveus van. Stel dat je te laat bent. Stel dat de anderen door willen lopen als het nog niet afgelopen is?

Ik herken het bij kinderen op onze school. Kinderen die dingen niet aangaan omdat het misschien niet zo gaat lopen als ze zouden willen.

Leren blij te zijn met wat er is heeft me daarin een stuk tevredener gemaakt. Ik wil dat kinderen ook graag leren.

Maar niet te veel.

Want het anders willen, is een grote creatieve kracht.

Laat elke kind zijn eigen rivier zijn. Smal stroompje, wilde beek, of zacht meanderend.

 

¹ lijstje?

  • Herinnering aan Holland – Marsman
  • Under the rose – Walter de Lamarre (+ Nederlandse vertaling van Tonke Dragt)
  • Because I could not stop for death – Emily Dickinson
  • The hollow men – T.S. Elliot (alleen eerste deel)
  • The Mary Gloster – Rudiard Kipling (eerste 12 regels)
  • Herkenning – Ida Gerhardt (ja, die gaat over Voerman sr. die kan ik niet missen)
  • De akelei – Ida Gerhardt  vandaag mee begonnen

En dan van vroeger nog: heel veel liedjes van Jaap Fischer

3 thoughts on “van alles willen is niet mis, en dan ook nog blij zijn met wat er is”

  1. Ik herken iets in dat perfectionisme waardoor je er niet meer van kan genieten. Daarom probeer ik vooral van Dante te genieten en merk dat ik met het bloggen erover helemaal verdrink in zijn taal en zijn wereld. Al blijf ik ervan overtuigd dat het project te groot is voor mij. Ik probeer het gewoon en zie wel waar ik uitkom. Desnoods blijf ik in de hel 😉

    Of zoals een baas van mij zei: ‘Perfectionisme staat het goede in de weg’. Dus gewoon proberen, in het diepe springen en accepteren dat je altijd mag terugzwemmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.