Stapje terug is niet hetzelfde als zoek het maar uit

Steeds opnieuw ben ik verbaasd wat er gebeurt als je een stapje terug doet.

Ik had als sinterklaassuprise zelf een electro gemaakt. Die heb ik meegenomen naar de Vallei, om te zien of kinderen interesse hadden om er iets mee te doen. Ze mochten hem slopen.

Johan ziet meteen hoe het werkt en gaat aan de slag.

Sep, die vorige week nog hevig geïnteresseerd was in lampjes en batterijen, heeft nu andere interesses. Prima! Dat kan. Hij heeft even aan techniek geroken, en als hij de geest krijgt komt hij wel weer terug. Of niet. Dan heeft hij iets anders gevonden, kan ook.

Geert sluit aan. Hij wil zelf ook eentje maken. Ik aarzel heel even. Geert is een stuk jonger dan Johan, en ik heb al eerder meegemaakt dat kinderen wel het resultaat willen, maar niet zo’n zin hebben in al het gedoe dat je daar voor moet doorstaan.

Ik leg uit dat het een flinke klus is, en dat we misschien vandaag niet klaar zijn. Geert knikt. In zijn gezicht en houding lees ik zeer serieuze concentratie.  Daarom besluit ik hem mijn volle vertrouwen te geven. Niet vanuit een laf soort “Ik zie wel”, maar in de verwachting dat hij door gaat pakken. (Zou Geert dat vertrouwen uit mijn non verbale houding lezen? Ik denk het wel.)

En werken doet hij. Niet impulsief maar planmatig.

Ik doe een stap terug, en geniet.

Af en toe help ik even. Dan laat ik iets zien, of doe ik iets voor. Een stap terug doen is niet hetzelfde als zoek het maar uit . . .

. . . nou ja, letterlijk gezien wel natuurlijk . . .

. . . maar niet alles hoeft zelf uitgezocht.

Ondanks zijn zorgvuldige aanpak blijkt er iets  niet te passen. Dat betekent dat Geerts tekeningen overnieuw moeten. Dat vindt hij niet erg. Geen spoortje ongeduld. Hij leert nu meteen dat niet alles in één keer goed hoeft te gaan.

En het wordt beloond! In één ochtend komen we een heel eind. Verder dan ik hoopte.

DSCN5956

DSCN5968

DSCN5970

DSCN5972

DSCN5975

 

namen zijn verzonnen

 

 


 

Dit stuk beschrijft mijn ervaringen in het onderwijs, op een bijzondere basisschool, de Vallei.

De andere stukken staan hier

 

2 thoughts on “Stapje terug is niet hetzelfde als zoek het maar uit”

  1. Leuk om te lezen Jacob Jan! ‘Geert’ was heel erg enthousiast over dit project! Kostte wel even tijd om te begrijpen waar hij het over had 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.