provinciaal in de stad

Stadswandeling met de ogen van een provinciaal.

Die aparte hoogbouw in Zuid had mijn aandacht al getrokken, toen ik vorige week in het AMC moest zijn.

Ik heb het nagezocht. Die ene heet “The Rock”. Glas beneden, en inderdaad een rotsachtige bovenkant.

 

Het OZW gebouw van de Vrije Universtiteit. De afronding, de kleur, de glinstering. Genoeg om mijn hoofd voor om te draaien, en stil te staan. Ook nagezocht, hoe dat gebouw dan heet. En dan blijkt dat twitter sneller én vollediger is dan een rondje googelen:

 

 

En dan dat braakliggende veldje. Daar gebeurt iets. Dat zijn tuintjes.

 

Er is zelfs een schooltuin. Een klas krijgt uitleg.

 

En dan mijn dochter van het station halen. Kijken met zijn tweeën is altijd +1.

Van station zuid naar het Vondelpark lopen.

Mooie wijk.

Veel architektuur van de Amterdamse school. Daar houd ik van. Mooie steen. En altijd speciale aandacht vor randjes, hoekjes.

Grappige extra’s.

Alsof je bij een vergadering (= serieus = de functionaliteit van het gebouw),  droedels maakt tussen de aantekeningen door met sierlijke krullen.

De muur die niet aaneengesloten is. De sierlijke bocht in de muur van de trap.

 

Zelfs een Amsterdamse school in Amsterdamse school:

 

 

Amsterdams Lyceum. Thuis even googelen. Remco Campert heeft daar op school gezeten. En de architekt is Baanders, die inderdaad een belangrijke rol speelde in de Amsterdamse School. Ook het blauwe theehuis in het Vondelprak is van hem.

Dat Vondelpark.

Wat is dat mooi. Ik zou kind willen zijn. En dat worden we ook een beetje:

 

Prachtige gebouwen in en om het Vondelpark. (We roepen steeds naar elkaar: “Tjee! je zult hier wonen!)

Het gebouw van de Amterdamse Huishoudschool:


Leuk! Daar heb ik mijn eerste kookboek van ! Gekregen toen ik op kamers ging wonen.

 

In de buurt van het Leidsche plein gegeten. Warme lunch. Doe ik nooit. Dus het vakantiegevoel is nu helemaal compleet.

Voor onze neus een schouwspel, want er staat een bestelbusje midden op straat, en de eigenaar is in geen velden of wegen te bekennen. Iedereen blijft er verbazingwekkend kalm onder. Andere leveranciers, die niet verder kunnen, besluiten ter plekke dat ze dan maar iets verder moeten lopen.  Zelfs de bestuurders van personenauto’s die nu nergens meer heen kunnen blijven  kalm. Het hoort er bij vermoed ik.

Het Van Gogh museum geloven jullie wel, denk ik. Het was mooi. Heel mooi.

Voor we in de trein stappen een kopje koffie op de spiegelgracht.

Mooie geveltjes als je omhoog kijkt.

 

En bedrijven waarvan ik als provinciaal denk: “Oh, gut ja, die moeten er ook zijn, natuurlijk.” Nooit bij stil gestaan, een castingbureau:

 

 

En op een station vol enthousiaste Turkse supporters onderweg naar de voetbalwedstrijd wachten we voldaan, en intens tevreden op de trein naar huis.

 

11 thoughts on “provinciaal in de stad”

 1. Een tijdje gelezen las ik iets over vakantie vieren dicht bij huis en naar je omgeving kijken met de ogen van een toerist. Volgens mij noemden ze het ‘Staycation’. Dit blog geeft het woord een heerlijke invulling.

  1. Goh, er is een woord voor 🙂
   Zo voelt het inderdaad, en ik bedacht ook dat ik ditz elfs in mijn eigen Wijchen kan.

   Het voelt heel rijk.

 2. onze oudste woont in een monumentaal pand, Amsterdamse School in de Spaarndammerbuurt, vlak bij het Westerpark. Heel mooi gerenoveerd inmiddels

 3. Het Vondelpark is heerlijk. De rest is kijken en bewonderen. Je hebt echt een heerlijke dag gehad. Je moet jezelf af en toe eens kietelen, een ander doet het niet, toch?

  Wij zijn pas voor een staycation :), in Amsterdam geweest. We zijn vier dagen gebleven. Geslapen op een woonboot die tevens een B&B was. Echt aan te raden.
  Het vakantie gevoel werd nog versterkt doordat we op terrasjes iedere keer in het Engels werden aangesproken. Wanneer we dan in het Nederlands iets bestelde gaf de ober gewoon weer in het Engels antwoord dat het er aan kwam :).

  Ik ben een Rotterdamse maar Amsterdam heeft een prachtige historie qua architectuur, alhoewel ik ook van de skyline hou.
  Op 14 mei 1940 zijn in Rotterdam teveel mooie gebouwen gebombardeerd op enkele na in het die in het Scheepvaartkwartier staan. Deze stammen uit de 16de eeuw. Ook zeker de moeite waard om eens te bekijken. Wat een rijkdom!
  Nederland heeft veel mooie steden, gebouwen etc. Je moet het willen zien.

 4. Dit wordt t meest achterlijke commentaren ooit want door t intikken van the copy this password activiteiten is mijn respons vergeten, allesbehalve spontaan meer en dan due ik tenslotte, zo ongeveer nú, dat ik het ook kan kopiëren en plakken… ik weet nog dat ik iets wilde schrijven over hoe ik ervan heb genoten, daar vandaag ook liep, na de Schrijftafel, indachtig of ik niet misschien tóch weer n keertje t Van Gogh zou doen, maar ik was iets te moe…

  fijn blog.

  En nu nog kijken of het erdoor gaat als ik op enter druk. Ik lees t liefst blogs op mijn mobiel, zoals nu, liggend op de bank, maar het reageerd het lastigst…dilemma

 5. Ha, je liep vlak langs mijn huis… had je even koffie kunnen komen drinken.. leuke foto’s! In dat Vu gebouw heb ik morgen een afspraak:)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.