niks mag vanzelf spreken

Scherpe woorden.

Tussen twee vrienden. Over scherpe woorden op twitter.

Als je het hoe en wat wil weten.  klik dan hier: HOE  WAT  (of andersom)

Ik riep een tijdje terug dat roepen niet meer mag op internet.

In mijn reactie ben ik mild over die scherpe woorden. Dat roept de vraag op wanneer roepen dan wel mag. Alleen als het mijn mening is? Nee, zo simpel is het niet.

Roepen mag van mij, onder twee voorwaarden:   

  1. Als roepen nodig is om de vanzelfsprekendheid te bestrijden
  2. Als je naast dat roepen bereid bent uit te leggen, kwetsbaar te zijn en te luisteren.

In dit geval is aan de voorwaarden voldaan wat mij betreft.

(PS dit is een ‘betweterblog’. Dat mag ik van mezelf sinds kort.  Ik heb o.a. van bovengenoemde mensen geleerd om het blad te harken dat al sinds 1974 voor mijn mond ligt. Let wel:  Harken! Niet blazen. Bladblazers mogen van mij niet.)

Roepen is soms nodig. Ik schreef het al in onderbuik en hart.

Roepen is nodig als dingen vanzelfsprekend worden.

Niets mag vanzelf spreken.

Mensen moeten spreken, zich uitspreken, elke keer opnieuw. Het is luiheid om de dingen vanzelf te laten spreken. Voordat je het weet ben je ingeslapen, en wordt je niet op tijd wakker.

Roepen mag, als mensen ingeslapen zijn. Zeker als misstanden vanzelfsprekend dreigen te worden. Als onrecht gewoonterecht wordt.

Maar als mensen verschrikt wakker worden, stop dan met roepen. Vertel, laat zien leg uit. en luister. Open de dialoog.

2 thoughts on “niks mag vanzelf spreken”

  1. Het is zoals het is. Er is niets geroepen, er is niets geschreeuwd. Er is niets gebeurd. Tussen ons. Wel met mij. Als combinatie van jouw ‘stop internet yelling’ blogs en de tweet van vanochtend. Ik ga dat niet uit de weg. Ik zie dat onder ogen. Leer er van dat 140 tekens meer lagen kunnen bevatten dan je als zender ziet, je bewust bent, voelt. Omdat iedereen anders is. Mijn kracht is ook mijn valkuil. Ik zie altijd lagen. En ik zie altijd verbanden. Meer dan er door de zender zijn aangebracht of bedoeld. Daar ga ik paal en perk aan stellen. Bij mezelf. Meer niet. Er is niets gebeurd tussen Steven en mij. Al lijkt het heel wat. Wij zijn vrienden, daaraan is niets veranderd, er is geen deukje, geen krasje. Dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.