geband door geenstijl

DISCLAIMER: dit stukje is geen beklag  doen over hoe gemeen geenstijl wel niet is (of dom of ..) Het is een verslag van mijn pogingen om dialoog in te voeren.

Ik schreef een reactie op dit stukje:

Cartoonmagnieten gaat DOORR

Resultaat: stukje weggehaald, en direct geband zodat ik ook niet meer kon reageren op het weghalen.

Stom dat ik niet eerst zelf een versie heb gemaakt. Ik heb het opnieuw moeten schrijven. Wat hier onder staat heeft dezelfde strekking. Ik gebruik nu iets meer woorden en leg denk ik ook iets beter uit wat ik bedoel. Maar dat had ik in vervolgreacties ook graag op Geenstijl zelf gedaan, dat beter uitleggen. Bedoeling was de dialoog.

Misschien wat naïef, dat ik daar de discussie kon openen. maar ik ben liever naïef dan berustend. Ik ga door met pogingen om dialoog in te voeren, daar waar nu alleen gediscussieerd wordt (of erger: alleen maar naar elkaar roepen)

Nu allemaal niet Geenstijl gaan bashen svp. In de trant van: Ja, dat kun je verwachten bij zo’n kutsite. Dat is niet mijn bedoeling. Dan gaan we hier n.l. precies hetzelfde doen. Een tegengeluid is goed. Geenstijl mag van mij tegendraadse dingen roepen, maar ze gaan nu volledig aan hun nut voorbij.  En ‘linkse’ forums doen het ook: voor eigen parochie preken, dingen roepen waarvan je op voorhand weet dat je applaus krijgt van eigen publiek.

Mijn reactie kwam hier op neer:

Leuk stukje.

En dat is nu net het probleem. Het is niks meer dan een leuk stukje. Het is nergens voor nodig. Het enige dat de schrijver bereikt is dat hij scoort voor eigen publiek. Hij weet precies wat zijn publiek graag wil horen en dat geeft hij. Niks mis mee, maar het is niets meer dan amusement. Makkelijk.

Want alles over vrijheid van meningsuiting is al gezegd. Tenminste ik zie in dit stukje geen nieuwe dingen staan.

Geenstijl is zo 2011. Dit hebben we allemaal al lang een keer gehad. Het is herkauwen.

Het is niet dat ik het oneens ben met de inhoud.

Vrijheid van meningsuiting betekent pas echt wat als je het zorgvuldig gebruikt. Het feit dat je alles mág zeggen betekent niet je dan ook maar alles móet zeggen. Zeg het alleen als het  zinvol is. Roep gerust dingen waar ik het heel erg mee oneens ben. Schudt me wakker als ik ingeslapen ben. Wees niet bang om me te kwetsen. Maar dat gebeurt hier dus allemaal niet.

Onnodig kwetsend noemen jullie jezelf. Groot gelijk. En wat me het meest daarin het meest stoort is het onnodige. Dat kwetsen is niet altijd te vermijden. Heeft ook te maken met de lange tenen van de ander. Je moet je niet door moralistische mensen voor laten schrijven wat je wel en niet mag zeggen. Eens. Maar dat weet ik nu wel.

Tijd om het eens over een andere boeg te gooien. Dit is makkelijk volksvermaak en weinig meer.

Prima, maar doe dan niet heel stoer of je taboes aan het aanpakken bent.

 

Lees hier het vervolg

8 thoughts on “geband door geenstijl”

 1. Sowieso eens met je verhaal. Het artikel bevat te pas en te onpas kwetsende benamingen voor volksgroepen terwijl het artikel het niet nodig heeft. Ze gebruike er zoveel om vooral maar aan te geven dat ze ALLE groepen willen raken, zonder uitzondering, en de schrijver is zich er waarschijnlijk terdege van bewust dat het artikel zonder die uitschieters zelfs aan eigen publiek niets te bieden heeft.

  Er vanuit gaande dat je strekking in de oorspronkelijke reactie dezelfde was, is er geen reden voor een ban, anders dan voorkomen van gezichtsverlies door het wijzen op hun onvolkomenheden.

  Jammer, gemiste kans voor Geenstijl om dieper op iets in te kunnen gaan.

 2. Lees die site nooit (nu ook niet) dus ken achtergrond niet. Ik word nooit blij van zaken roepen ten koste van andere mensen, en probeer dat niet te doen en wil dat ook niet echt lezen (kop in het zand misschien?). Ook als ik wel zou willen! Wat mij triggert in je verhaal is deze zin:

  Het feit dat je alles mág zeggen betekent niet je dan ook maar alles móet zeggen.

  Ik ben er achter dat in andere culturen dan de Nederlandse (voor zover ik zie, in de meeste zelfs) daar heel anders mee om wordt gegaan. Soms leidt dat tot hypocrisie. Maar soms is het ook gewoon wel fijn, dat mensen een beetje beleefd en vriendelijk zijn. Ik worstel er echt mee. Een van de dingen waar ik vreselijk tegenop zie als het gaat om ooit terugkeren in de Nederlandse maatschappij (om te wonen/leven dan).
  Overigens was ik zelf altijd een vrij erg geval van ‘roepen’. Maar ja. Een mens kan zich bedenken, he? 🙂

  1. Ik heb een keer een discussie gevolgd op een expat-site. Dit is een van de odnerwerpen waar buitenlanders in Nederland de grootste moeite mee hebben. (was jij het trouwens niet die me die site wees??)

   Ik vind het goed dat sommige dingen gezegd kunnen worden, inderdaad om hypocrisie te voorkomen, of omdat we anders gewoon doorgaan in dingen alleen maar omdat niemand durft te roepen dat de keizer geen kleren aan heeft.

   Maar de manier waarop geenstijl het doet, is het nut al lang voorbij.

 3. Helemaal eens met je verwijderde reactie. Waarom is dit nodig? Waarom bewust kwetsen? In deze tijd raken velen de weg kwijt bij gebrek aan grenzen. Voor mij is de uiterste grens daar waar ik jou raak, pijn doe, kwets. Als ik zo’n artikel lees is het alsof ik dolksteken in mijn hart voel. Het maakt niet uit of de belediging is gericht aan een moslim of een jood of welke groep dan ook. Ik voel me erdoor gekwetst, voel plaatsvervangende schaamte.
  De laatste tijd hoorde ik in twee eigentijdse liedjes het Engelse kinderriedeltje: “sticks and stones may break my bones, but words wil never hurt me.” De grootste onwaarheid die ik ooit heb gehoord. Botten helen weer, maar de wond van kwetsende woorden kan levenslang blijven etteren. Laten we onze tong en ons toetsenbord beteugelen en woorden spreken en schrijven die opbouwen, die scheppen, die verbinden. Woorden hebben kracht.

  1. Eens.

   maar er is ook die andere kant. Bij kwetsen zijn twee partijen betrokken. Als iemand gekwetst wordt heeft dat ook met die persoon zelf te maken.

   Hoe het is om tot een minderheidsgroep te behoren, gediscrimineerd te worden (ook al is is het verholen), weet ik niet. Ik kan dus nooit oordelen over de manier waarop deze groepen zich gekwetst voelen. Ik neem aan dat je in zo’n positie gevoeliger bent.

 4. Bewust kwetsen is nooit en nooit goed. Heeft ook nooit zin. Niet voor Joden, niet voor Moslims, niet voor Amsterdammers, niet voor mensen met een beperking, niet voor ministers en niet voor GS.
  Dom om zo met de waarheid om te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.