my purpose

Engelse titel, want ik weet net als Elja ook niet goed hoe ik dat woord moet vertalen.

Dit blog is een reactie op haar blog:

http://www.eljadaae.nl/iedere-dag-bloggen/je-purpose-vinden-als-persoon-en-als-professional/

Ik heb getwitterd dat ik het ook ging doen. Hier in wordpress.

Eén kleine verandering maak ik in de opdracht. Ik heb ooit een vergelijkbare opdracht gedaan. Bij die opdracht schreef je ook op wat je interne criticus te melden had. Daar niet naar luisteren zorgt er namelijk voor dat ie steeds harder gaat roepen. Zijn opmerkingen toelaten betekent dat het venijn er uit gaat.

Ik weet niet waar (en of) dit gaat eindigen. Als je niet van lange onsamenhangde stukken houdt, moet je dit blog overslaan.

KOMTIE

Ik ben mezelf en kan anderen helpen om zichzelf te zijn.

Je bent niet jezelf, als het spannend wordt kruip je onder een steen, of je gaat pleasen. Je bent er van overtuigd dat niemand op dat zelf van jou zit te wachten.

Maar steeds als ik daar uit stap gebeuren er de meest prachtige dingen. En ik stap er steeds vaker uit.

Dat is heel mooi voor jou, maar waarom zou een ontdekking die jou vreugde geeft meteen een missie moeten zijn om daar anderen in te laten delen? Waarom geniet je er niet gewoon van? Wat heeft dat te maken met jouw purpose?

Als ik mezelf ben en blijf, zet ik daarmee processen in gang waardoor er een diepere waarheid naar boven komt. Mensen komen in contact met die waarheid. Er gaat iets resoneren, en er ontstaat een mooiere energie.

Ho! stop eens even met die spirituele new-age taal. Je gaat wazig worden. Als je dat doet lopen mensen nou juist hard weg. En de mensen die naar je toe lopen zijn evengrote zweverds als jij. Kunnen jullie samen lekker wentelen in mooie energie. Wordt de wereld daar beter van?

Als ik mezelf blijf en dus niet mee ga in de twijfel en de angst open ik deuren. Mensen hoeven niet meer terug te vallen op verdedigingsmechanismes en er ontstaat echt contact.

Ga verder want dit is nog te bedacht, PS je hebt intussen mijn aandacht.

ahum… vreemd… de tranen komen nu van de woorden van mijn criticus…

Het is mijn purpose om omstandigheden te scheppen waarin mensen écht gezien en gehoord worden.

Hoe ga je dat dan doen?

ssssstt  niet nu. dat is voor later. laat dit eerst eens bezinken.

13 thoughts on “my purpose”

 1. heftig hoor dat je je innerlijke criticus erbij schrijft, zo scherp, veroordelend en o zo herkenbaar…. mooi en fijn dat je jezelf pauze gunt en niks hoeft te bewijzen, ook niet dat het af moet….
  Gistermiddag weer Schrijftafel gehad, waarbij wie dat wil dan ook kan voorlezen wat er geschreven is, dat is behalve confronterend ook enorm ontroerend. Ik vind het bijzonder wat de verschillende lagen met mij doen. het schrijven voor mezelf, het laten lezen op mijn blog door anderen, het voorlezen aan anderen, allemaal verschillende dimensies met verschillende emotionele werkingen….Ik hoop dat jij er een keer bij bent, bij de schrijftafel of dat we samen met anderen een keer kunnen vrijschrijven, lijkt me fijn.
  Samen doen, ik heb er zat fijne oefeningen voor, a la blogpraat IRL ofzoeiets 😉 enfin en anders… verder met bloggend schrijven lezen delen…. Dank je wel hoor, dat je je zo laat zien….

  1. bedankt voor je reactie

   maar mooi toch, dat die interne criticus transfromeert?

   ik vond dat een heel bijzonder moment

   en IRL komt nog een keer,

   de dominee van mijn kerk geeft ook vrij-0schrijfcursussen die jij prachtig zou vinden.

 2. ja dat is het geweldige proces, dat de IC ONTWAPENT WORDRDT Jschrijvenderwijs… ojee waar komen nou onbedoelt inene die grote letters vandaan… 😉

  dat zie ik wel vaker. Mooi zo een domineee!
  Voorlopig mag ik een keer in de week naar Trudy maar wie weet, die toekomst komt vanzelf 😉

  1. weet je

   ik denk dat het proces is dat de interne criticus beter verstaan wordt

   ik heb een keer een geleide fantasie gedaan waarin hetzelfde gebeurde.

   en de interne criticus bleek heel lief te zijn en alleen maar bezorgd, helemaal niet er op uit om mij af te kraken. dat laatste is de vervorming die ontstaat als ik niet goed luister.

   1. we bedoelen hetzelfde (volgens mij)

    Ik ze vroeger altijd, en die mening ben ik nog steeds wel toegedaan) dat de innerlijke criticus voortkomt uit een innerlijke beschermer die zich door de jaren heen steeds meer wapend, soms ook stem aanneemt van buitenlijke critici – vandaar mijn ‘ontwapenen’… smelten noem ik het ook wel 😉
    En ja hoe meer ik luister oe gemakkelijker het contact en hoe zachter, hoe minder discreoantie tussen mijn hart en mijn (super) ego… tjonge en dat op de vroeg emaandagmorgen ;-). Fijne dag!

     1. in mijn beleving is de toon van de ware Innerlijke Criticus bijna altijd hard of gemeen, gepantserd – uit angst voor gekwetst te worden of ontwapent 😉 naja…voer voor psychologen maar wel leuk en ik ga aan de admin… laatste loodjes (of laatste lootjes, ik weet het niet)(

 3. En herkenbaar…. blijkt altijd weer dat ik niet als enige stoei. Als jij dat ook doet, dan waarschijnlijk velen met ons. Maar ik en zij hebben dan weer niet het lef om het te benoemen. Of herkennen we het nog niet en is het een grote herkenning wat we hier lezen. In elk geval…. DANK dat het hier staat en dat we (opnieuw!) van geleerd hebben!

 4. Dag JJ.
  Je hebt een mooi blog geschreven en ik vind het fijn dat je het deelt. Tegelijkertijd vind ik het lastig om de zweverigheid te ontwijken (het is een bekende allergie van mij, ik haak af voordat ik het naar me toe haal, het is van jou, voor mij OK! Geen kritiek, maar ook geen klik…).
  Ik heb deze oefening vaker gedaan, totdat ik het allemaal te vaag vond worden. Ik heb ‘meta’ (zowel met als zonder interne criticus en met en zonder therapeut) gekeken of ik kon ontdekken waar het aan lag dat ik er niet mee verder kwam. Ik kwam er onder andere op uit dat er voor mij en in mij een verschil is tussen ‘doel’ (purpose) en ‘bedoeling’ (ook purpose). Die conclusie is voor mij net zo waardevol als de oefening ’tot een goed einde’ brengen. Mijn doel is een veelkoppige en dynamische aangelegenheid, mijn bedoeling in de kern altijd goed…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.