meten is weten, maar wát is het dan wat we weten?

Ik heb de kerstvakantie een beetje in de tuin gewerkt.

Opruimen van het laatste groen, dat inmiddels slap, bruin en zelfs zwart is geworden.

Ik begin er aan als een klus,

maar dan daalt de tuin in mij

en ben ik lekker bezig

ik ruik en voel.

Belangrijker nog dan het resultaat is hier en nu te zijn in mijn tuin.

Want het echte nut van mij tuin is niet er naar te kijken, maar er in te zijn.

Onmetelijke waarde.

Waarom zijn we zo gebrand om alles te meten?

Echte waarde is niet te meten.

Zelfs  als mijn werk een eindresultaat heeft is dat amper te meten: wat is dat? Een nette tuin?

Wanneer ik tevreden ben?  Ik was al tevreden toen ik nog lekker bezig was.

Als dit werk zou zijn,

als mijn arbeid gemeten moest worden

zou ik afgerekend zijn op het aantal volle kliko’s dat ik produceerde.

We willen niet alleen meetbaar,

we willen optellen en aftrekken

we willen grafiekjes

we willen punten.

Het begint allemaal met de CITO, en het houdt niet meer op.

 

Blijven we dat doen?

Mensen afrekenen op de bijproducten die ze maken?

Waarde negeren omdat het niet meetbaar is?

8 thoughts on “meten is weten, maar wát is het dan wat we weten?”

  1. Er is veel waar van wat ik in dit blog lees. Maar niet alles. Waar is dat het om veel meer gaat dan het aantal volle kliko’s.
    Maar in onze economie is meten van waarden (welke dan ook, vanuit welk perspectief dan ook…) onontkoombaar. Omdat we de onbaatzuchtige ruilhandel voorbij zijn. Dat is misschien jammer, maar wel de realiteit. Dat het jouw waarden niet zijn, dat siert je. Maar ook jij bent meetbaar onderdeel van onze samenleving. Die rekent jou wel degelijk af op gemeten waarden. Terecht of onterecht.

  2. Het is mij uit het hart gegrepen en dat komt misschien omdat ik er zo vreselijk naar verlang weer op te kunnen gaan in mijn tuin. Niks meten maar genieten. Toch merk ik dat ik nog heel erg denk in ‘was dit nuttig, heb ik mijn tijd niet verprutst’ en dat is ook een vorm van meten. Zou ik dat de komende tijd een beetje kunnen afleren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.