losse gedachten over geluk

Er zijn 3 soorten diensten en produkten die we kopen.

1. geluk vervangers

2. geluk ondersteuners

3. noodzakelijke/nuttige zaken

Die derde hebben we allemaal ge-upgrade naar 1 of 2. Bijna niks van wat we hier in het rijke westen kopen is ‘alleen maar nuttig’.

Houden we over 1 en 2.

Wat is daar dan het verschil tussen?

Bij gelukvervangers schakel je jezelf uit.  Jezelf goed voelen, maar daar geen moeite voor willen doen. Je wil het geluk als het ware rechtstreeks ingespoten krijgen.

Geluksondersteuners zijn als het ware instrumenten die je bespeelt om je eigen geluk te scheppen.

Hoe herken je ze?

Het verschil zit niet in de goederen en diensten zelf, vermoed ik, maar meer in de manier waarop je ze gebruikt. Al is er heel veel rotzooi wel bedoeld en ook verkocht als geluksvervangers. Want dat verkoopt goed.

 

Kunst is altijd geluksondersteunend. Maar dat is een recursieve opmerking, want iets is pas kunst als het geluksondersteunend is.

Kunst heeft niet het monopolie. Ik heb een warm hart voor bedrijven die de markt willen veroveren met 2 en 3. Maar de scheidslijn is dun. De verleiding is groot.

Laten wij als consumenten goed kiezen. We kennen ons eigen zwaktes. Laten we stilstaan bij hoe we consumeren, en daarmee onze macht uitoefenen. Ik zie voorzichtig beweging de goede kant op.

Jammer genoeg zie ik ook hoe we massaal grijpen naar geluks vervangers. En dat willen we dan het liefst gratis ook nog.

Waar gaan we heen?

3 thoughts on “losse gedachten over geluk”

  1. Misschien lees ik je verkeerd, maar ik ben zelf reuze liefhebber van genot, voor mij voortspringend uit ‘genieten’ en intens gelukzalig genot is mijns inziens erg gezond… Allerlei verval en ver vormingen daargelaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.