Leve Oranje

Nou vooruit.

Ik doe het.

Een mening bloggen. Terwijl ik nog amper kan verwoorden wat ik meen en vooral waarom ik dat dan meen.

Gewoon gaan schrijven helpt dan bij mij. Straks, aan de andere kant, als lezer, begrijp ik mezelf dan beter.

Ik ben tegen het geroep om afschaffing van het koningshuis.

Da’s ook lekker vaag. Ben ik nou voor het koningshuis of niet? Daar ga ik achter komen. En voor ik er achter ben, niet wegdoen dus. Want dan is het te laat.

Verrek!

Dat is precies wat ik wilde zeggen. Niet te haastig. Wil ik zeggen.

Weet je wel wat je weg doet?

Dat wil ik eerst eens duidelijker hebben voordat we iets weg doen. Kind en badwater en zo, en zelfs dat badwater kan nog wel ergens voor gebruikt worden.

 

Ik heb het gevoel . . .

Daar gaan we. Dat is waarom ik aarzelde om te bloggen. Dit is waar je me meteen van tafel kunt vegen met mooie tegenargumenten. Want ik heb een vermoeden. That’s it. Niet eens donkerbruin. Meer iets dat zachtjes langs mijn bewustzijn fietst en af en toe vrolijk belt.

Ik heb het gevoel dat het koningshuis een waarde vertegenwoordigd die niet te meten is.

Nu kan ik kan natuurlijk wel iets roepen over verbinding, en cultuur, maar die fietsbel roept dat ik daarmee onrecht doe aan mijn gevoel. Het gaat me juist niet om een zakelijke voor-of-tegen discussie. Niet om meetbaar nut.

Het gaat om die zweem van …

Ik heb de woorden die op de plek van de puntjes stonden weer weggehaald. Sprookje was er één van. Traditie een andere. Maar die woorden hebben zo veel lading dat jij daar als kritische lezer natuurlijk meteen korte metten mee kunt maken.

Als ik al naar een verklaring zou zoeken, zou ik vermoedelijk uit komen bij iets Jungiaans. Iets over archetypen en collectief onderbewustzijn. Over de waarde van symboliek.

Laat ik maar ophouden met het zoeken naar een verklaring.

Laat ik maar gewoon zeggen dat ik sterk het gevoel heb dat we achteraf spijt zouden krijgen als we het koningshuis weg zouden doen. Dat we dan pas door gaan krijgen wat we hebben.

Wat mij  betreft mag er gerust gediscussieerd worden over de invulling, en over geld. (Want het is wel een beetje duur, daar hebben de tegenstanders gelijk in)

 

7 thoughts on “Leve Oranje”

 1. Dank je! want dat is het natuurlijk he. Dat puntje van je tong…
  Tuurlijk, het is niet (meer) nodig dat koningshuis. En toch, en toch geeft het wat sjeu aan ons kleine landje! Maar iets te duur vind ik het ook wel. Fijn dat er toch ook mensen zijn die ongeveer hetzelfde erover denken!

 2. Eh, is het nodig om een mening te hebben over het koningshuis? Ik vind van niet. Ik vind er niks van, niet voor en niet tegen. Maar ik heb wel iets tegen religieus aandoend dwepen. En ik ben tegen het koningslied, een ‘droom voor de koning’, oranje twibbons en andere verkleuterend geweld. Dat dan weer wel.

  1. 🙂

   Ik wilde een element in de discussie brengen dat ik mis.

   Verder ben ik niet zo actief in de discussie rond het kroning/koninghuis.

   Ik weet dus niet wat het koningslied is, ik weet niet wat “de droom voor de koning” is, en ook van die oranje twibbon wist ik niets tot dat jij daar iets over zei. Ik heb hem nog steeds nergens gezien.

 3. Je blog komt, net als verscheidene anderen, pas en dag na publicatie in mijn mailbox, denkelijk staat hij er al n dagje maar dat dondert niet. Ik heb m net gedeeld met dat je voor mij hier de kern – voor mij – raakt van de discussie, de bijna onmeetbare en onschatbare meerwaarde van Oranje. Ik schreef meen ik op google plus, niet zozeer over de Monarchie in het algemeen, maar specifiek over ons Koningshuis. Vorig jaar ‘deed’ik voor het eerst voor pak m beet 92% mee en het heeft mij, echt geen monarchist, echt veel meer dan alleen lol gebracht (en zelfs al was het ‘alleen’maar lol, dan was het ook geweldig geweest) en het blog erover heb ik net even opgezocht:
  Dank je wel Jacob Jan voor je zorgvuldigheid en lef!

  http://caroliengeurtsen.nl/startschot-oranje-de-klok-heit-phot-deel-10/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.