. . . leve het netwerken

Gisteren verklaarde ik het netwerken dood.

Mijn betweter aan het woord. En ja. Natuurlijk. Helemaal gelijk. Het was projectie. Aan alles wat ik noemde heb ik me zelf bezondigd. Nog soms.

Maar ik weet ook hoe het voelt om dat niet te doen. Hoe er échte contacten ontstaan.

En die ontstaan pas als ik helemaal geen agenda heb. Die agenda zit mij gewoon in de weg. en ik weet ook waarom.

Mijn agenda is nog niet af. Ik weet nog onvoldoende wat ik wil. Laat staan dat ik er voldoende in geloof. En dat wat er allemaal nog niet is probeer ik dan ergens vandaan te hengelen.

De beste manier om netwerken te verzieken is dus om heel hard bevestiging te zoeken. Pas toen ik daar mee stopte stond ik open voor echte contacten. Mijn manier was (is) mijn agenda weg gooien.

De andere manier is om gewoon heel erg in je agenda te geloven. Ook dat schept ruimte. Als je écht gelooft, dan hoef je niet te hengelen. Dan heb je vertrouwen. Dan weet je dat het wel komt. Nu niet, dan misschien een andere keer. Dan wordt dat niet meer allesomvattend belangrijk. En dán kun je ruimte geven aan de ander.

Dan ontstaat die ruimte voor het verhaal van de ander, ruimte om je zelf op een anderen manier te zien, ruimte om te scheppen.

En nu?

En als ik dan toch mijn netwerken aan wil spreken? En het nog niet zeker weet? Mijn netwerken wil gebruiken voor het maken van mijn agenda? Gevaarlijk! Want wat geef ik uit handen?

Wie heeft daar antwoorden voor?

Inspiratie: Richard van Kray die me liet inzien dat je best je ambitie mag tonen!

Lees ook: Geheim van succes.

 

9 thoughts on “. . . leve het netwerken”

 1. Dag Jacob Jan,

  Fladder en babbel is mijn motto. Jarengeleden heb ik ervaren dat, wanneer je vooral terugging naar je zelf, en naar de interesse in je medemens, het een stuk luchtiger werd allemaal. Als eerste heb ik het woord “netwerken” overboord gegooid en het op dat moment fladderen en babbelen genoemd. Toen bleek, dat vlinders deze techniek allang toepassen, dus vernieuwend is het niet.

  Wat is er op tegen om te groeien, te ontwikkelen en dit met andere mensen te delen, je gedachten te ordenen. Is dit ook al een agenda? Of mag je al fladderend en babbelend je visie vormen, terwijl je oprecht interesse in elkaar hebt.
  Je onderwerp boeit me, is een vraagstuk waar ik zelf ook mee bezig ben. De website is er al, nu nog de vulling. Door te blijven fladderen en babbelen heb ik er alle vertrouwen in dat er ooit iets moois ontstaat (of is dit nu mijn agenda? ;-)) Nu weet ik het niet meer.

  Hartelijke groet,
  Esther Roelofs

  1. dank je.

   Ja dat is je agenda. denk ik. en zodra die duidelijk is, en je daar rust in hebt, heb je ruimte. denk ik.

   dat is natuurlijk het antwoord:! simpel: het zoeken zelf mag ook de agenda zijn.

   maar simpel is vaak het moeilijkst: want dat is een hele opgave: jezelf zeker voelen in het zoeken.

 2. Ik zelf heb ervoor gekozen om blokken in mijn agenda te reserveren. Daar mag nooit een afspraak op worden gepland omdat die momenten juist voor ´fladderen en babbelen´ zijn bedoeld. Elke assistent weet dit. Ik moet zeggen het werkt best aardig. Overigens heb ik de ´luxe´ dat dit ook in de avond kan omdat mijn werk voor een evenredig deel in de avonduren plaatsvindt (gemeenteraad). Ik heb dus blokken van dagdelen waarin ik ruimte heb voor die ander. Wellicht bezie ik het te simpel maar voor mij werkt het wel.

   1. In de politiek leef je met de waan van de dag. Op het moment dat er in Den Haag of eigen gemeente Rotterdam iets aan de hand is gebruik ik de blokken ook. Dat kan niet anders. Ik gebruik het ook voor lobbywerk wanneer verschillende politieke partijen bij me langs zijn geweest en eigenlijk een motie in willen dienen die naar mijn inschatting op hetzelfde neer komen in dezelfde raadsvergadering. Dan geef ik de tip, ga een met bv het CDA praten, volgens mij hebben zij ook plannen in jullie richting. Dit is een volledig gevoelsmatige lijn waar ik langs loop. Niet elke partij is hiervan gediend. Die lijn is dun. Waar ik ook verantwoordelijk voor ben is de voortgang van de vergaderingen en tevens de uitvoering en het juridische verloop van een vergaderingen. Ik gebruik de blokken vaak om contact te leggen of langs te gaan naar andere gemeenten die al een traject doorlopen hebben wat ik graag voor mijn eigen raad zou willen maar ook voor mijn eigen kennis als griffier. Hiervoor bezoek ik ook graag andere griffiers of bezoek ik raadsvergaderingen bij andere gemeenten. Overigens komen ook andere griffier langs mijn kantoor. Dit kan gewoon in de daarvoor gereserveerde blokken. Daarnaast bestaat er een griffiers groep die netwerkt met een hapje en een drankje. Hier ga ik wat minder vaak naar toe.

    1. Dank voor je inkijkje! interessant om te lezen. als ik je goed lees doe je dit tamelijk open naar alle partijen toe.. duidelijk in de bedoelingen, geen verkapte belangen ..

     1. Dit is inderdaad een open proces. Iedere partij is welkom. De ene stelt er alleen meer prijs op dan de andere. Het is meer ook een helpende hand. Bijvoorbeeld; Wanneer je vragen stelt aan het college probeer je dan voor te stellen wat je met het antwoord gaat doen. Als je dit vooraf niet weet, stel de vraag dan niet. Het kost het ambtenarenapparaat een halve dag om dit nog voor de vergadering voor elkaar te krijgen. Ook bij overheid is tijd, geld. Ik zit er niet voor het ambtelijk apparaat maar voor de gemeenteraad (is ook mijn werkgever) maar we hebben wel een gezamenlijk bestuurlijk belang al kunnen de uitkomsten verschillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.