Ik verkoop niks, want je kunt het zelf

Workshops.

Staat er, in het menu hierboven.

Omdat ik dacht dat ik die zou gaan verkopen.

Maar, als ik eerlijk ben. . .

Kijk, het zit zo.

Leraar zijn en vertellen hebben mijn hart gestolen.

Het geven van workshops komt pas op de tweede plek.

Dat is omdat contact met kinderen me meer laat voelen dan contact met volwassenen, merk ik.

Maar het is ook omdat ik niet kan verkopen.

En dat is omdat ik geen reden kan bedenken waarom mensen nu speciaal bij mij een workshop zouden moeten volgen. Echt niet. Ik ga niet bepalen wat mensen nodig hebben. En ik pretendeer ook niet dat ik iemand van zijn of haar problemen af kan helpen. Het enige dat ik kan garanderen is dat er iets moois gebeurt als je je open stelt. De interactie aan gaat. En dat kun je gewoon ook zelf regelen.

Ik heb ooit een tijdlang een fanclub Spiegologie gedaan. Dat was prachtig van opzet. Want simpel. Willem de Ridder heeft met zijn spiegologie geen nieuwe boodschap. Niet alleen omdat Spiegologie al zo’n 15 jaar oud is. Die wijsheden zijn allemaal veel ouder. Spiegologie was wel nieuw omdat Willem geen goeroe is.

Je kunt het zelf.

Met elkaar.

Gewoon afspreken.

Dat is waar die fanclubs over gingen. Zonder verdienmodel.

Klasse!

Want workshops zoals ik die geef, werken omdat er mooie dingen ontstaan in de interactie. Een goede workshopbegeleider kan de juiste sfeer creëren. Maar dat kun je met elkaar ook. Het enige dat daar voor nodig is, is de intentie. Met elkaar de moed om de diepte in te stappen, écht contact te maken.

(Note to self: niet meer dat woordje “écht” gebruiken)

Ik heb de interne overtuiging dat die workshops die ik geef dus helemaal niet zo nodig zijn. Ze zijn leuk, en geweldig en een prachtervaring en zo. Maar je kunt dat gewoon zelf creëren. Afspreken, bij elkaar komen. En dan de jezelf laten zien. Niet er omheen draaien.

En je weet zelf donders goed wanneer je er om heen draait.

Maar de verleiding is te groot.

Om heen te draaien, om lekker veilig aan de oppervlakte te blijven. Dat is waarom je met elkaar moet afspreken om er niet in te trappen. Alleen als je allemaal met die intentie start, gaat het gebeuren, zonder dat je het hoeft te forceren. Forceren is nooit een goed idee. Die diepte ga je alleen in omdat je daarvoor kiest. Het is niet fijn om daar onverwacht in gesleurd te worden.

Als je je daar aan houdt kun je het dus gewoon zelf.

Ik wil best eens een  workshop geven om te laten zien hoe dat werkt. De diepte in, en daar ontdekken. Dus als je er echt niet zelf uit komt . . .

O, wacht je kun ook 14 oktober naar Wijchen komen. 

(Nou ja, ik verkoop bijna niks dus. En geloof me, of geloof me niet, deze blogpost begon niet als aanloop naar dit evenement. Maar ik durf er wel reclame voor te maken. Want 12,50 inclusief consumptie is erg weinig geld voor een fijne avond, waar je ook heel veel andere mooie mensen ontmoet. En met een beetje geluk kun je daar ter plekke afspreken om samen je eigen workshops of fanclub te regelen.)

Inspiratiecafé Wijchen, 14 oktober

Je bent van harte welkom. En daarna doe je het gewoon zelf. (Of je begint nu al, gewoon, omdat het kan.)

 

Goh, dat bedenk ik nu pas. Dat is dus precies waarom werken met kinderen zo mooi is. Dat is namelijk nooit oppervlakkig.

 

 

2 thoughts on “Ik verkoop niks, want je kunt het zelf”

  1. Wat ben je weer heerlijk eerlijk Jacob Jan! En herkenbaar, in hoe je kijkt naar wat je biedt. Grappig, als ik jou zo hoor, ben ik ervan overtuigd dat jij wél meerwaarde hebt en biedt tijdens een workshop. Als ik mijn eigen ideeën bekijk, ben ik het meer eens met ‘daar hebben jullie mij niet voor nodig, want dat kunnen jullie prima zelf!’
    Benieuwd hoe ik het in Wijchen ervaar. En nee hoor, geen reclamewerking van deze post, ik had me gisteren al aangemeld 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.