het ontstaan van paradigma’s, en hoe je ze aan kunt pakken

Een antidee¹ is geen gestolen idee.

Levende ideeën kun je niet stelen. Die willen gedeeld worden. Het hele concept van ideeën voor jezelf houden, omdat jij er dan winst mee kun maken, past niet bij ideeën. Het past wel bij antideeën.

Antideeën zijn ideeën die gestorven zijn doordat alleen het zichtbare gedeelte is overgenomen. In eerste instantie met goede bedoelingen, maar  als je de levende ziel niet mee neemt, worden ideeën groemerig. (Marten Toonder zou hier een mooier woord voor weten).

Antideeën zoeken elkaar op en gaan klonteren. Vervolgens stolt dit geheel. Zo’n gestolde set antideeën vormt een paradigma. Een giftige omgeving voor levende ideeën.

Paradigma’s zijn vooral zo gevaarlijk omdat ze zo groot zijn dat je er in wandelt, zonder dat je er erg in hebt. Zou je ze van buitenaf, van een afstand kunnen bekijken, dan zou je ze zo herkennen.

(Ken je die scene uit Star Wars, waar de Millenium Faclon de keel van een groot monster in vliegt? Zoiets)

Je weet wanneer je midden in een paradigma zit, als jonge ideeën een snelle dood sterven. Maar zelfs als je het door hebt, is het bouwwerk moeilijk af te breken. Vooral omdat je tegen gehouden wordt door allen die bang zijn dat ze het dak op hun hoofd krijgen.

De enige manier om paradigma’s aan te pakken is op zoek gaan naar de verloren zielen van de antideeën. Als de antideeën met hun oorspronkelijke levengeest worden verenigd, ontstolt het paradigma, en krijgen jonge ideeën hun kans. Ontgroemen, heet dat proces, niet te verwarren met ontgroenen! Dat is zo’n beetje het tegenovergestelde.

1) zie deze blogpost

 

 

Dit is  een ode aan iemand die druk bezig is de belastingdienst te ontgroemen. @Stevengort.

8 thoughts on “het ontstaan van paradigma’s, en hoe je ze aan kunt pakken”

  1. Dat heb je kundig en knap neergezet. In woorden die ik begrijp. Denk te begrijpen. Ik herken en voel feilloos de weerstand die jouw woorden beschrijven. Die ik dagelijks ervaar. Mooi man! Geeft moed om door te gaan met ontgroemen. Wat een prachtig woord. Die zal ik onthouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.