Greenslade – Cactus Choir

1976 – 05

Mijn ouders waren naar Parijs geweest en hadden souvenirs mee terug genomen. Een schitterende hoed en een elpee. (deze herinnering geeft geen garantie over wat er gebeurd is in het verleden)

Mijn oudste broer had eerste keus bij zulk soort dingen. Achteraf mooi, want als kind kies je voor cool, en dat zijn meestal niet de spullen met de langste waarde. Zo heeft mijn broer een zegel-lak-stempel met het wapen van mijn Rahder grootouders, en ik de gouden zegelring met dat zelfde wapen.

Hij had dus de hoed. De elpee deelden we een beetje maar is uiteindelijk bij mij terecht gekomen.

Mijn ouders hebben hem denk ik uitgekozen vanwege de hoes. Die is gemaakt door Roger Dean. Die ook de hoezen van Yes en  Uriah Heep maakte. Die stijl herkenden ze waarschijnlijk van de elpees van mijn broer.

Ik ben deze elpee pas later gaan waarderen. Progressieve rock heet die stijl. Veel synthesizer werk. Ik kwam er ook pas later achter dat Greenslade geen band was, maar een eenling (zoals Mike Oldfield).

Weinig nummers met zang. Eentje springt er uit als singel-waardig. Een lekker in het gehoor liggend deuntje met een mooie tekst: Gettysburg.

Een anti-oorlogsnummer. “I saw no answer in the restless eyes of the wheater beaten statue staring blind in the skies”.

Zoals je een kind altijd warm kunt krijgen voor dierenbescherming, zo kun je een puber altijd aan je zijde krijgen met een tekst over de zinloosheid van oorlog.

Ik heb me wel altijd afgevraagd wat daar in Gettysburg gebeurde. Ik weet dat sinds kort omdat ik in de bieb een film daarover huurde. Het was de beslissende slag in de Amerikaanse burgeroorlog (die daarna toch nog 2 jaar door sukkelde).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.