Focus! (2)

Voor de technische termen, zie Focus! (1)

………..en sorry voor alle links , maar tijdens het schrijven besefte ik dat  heel veel  van wat ik al geschreven heb hier mee te maken heeft. Dat is mijn rode draad, die helemaal uit zichzelf ontstaan is.

En daar sta ik dan. Proberen om een beetje focus te krijgen op wat ik nu wil.

Maar zoals ik gisteren liet zien, is het niet een kwestie van een beetje scherp stellen.

Stel ik mijn diafragma zo in dat ik alles scherp zie, en heb ik daarmee zicht op het totaalplaatje, of kies ik het zo dat het onderwerp scherp is en de achtergrond (en voorgrond) wazig?  Dan is mijn aandacht veel gerichter.

Inzoomen en uitzoomen is nog veel belangrijker dan scherpstellen. Hoe meer ik in zoom hoe belangrijker de details. En als ik uit zoom is alles veel relatiever. Ik bedenk dat ik al eerder geschreven heb over dit effect. Over belangrijk máken en doel en middel. Want door inzoomen maak ik iets belangrijk, en door uitzoomen ontdek ik dat mijn doel slechts een middel blijkt te zijn, voor een hoger gelegen doel.

En dan nog rekening houden met de sluitertijd. Bevries ik mijn doel in de tijd, of laat ik bewegings-onscherpte toe?

En dan nog rekening houden met mijn filmgevoeligheid. Stel ik mijn gevoel zo ver open dat ik alles aanvoel, ook de dingen die er niet zijn? Dat is een paradox: hoe gevoeliger, hoe groffer de korrel. Als ik al mijn voelsprieten open zet komt er zo veel binnen dat ik niet meer goed kan onderscheiden wat van mij is en wat niet.

En dan nog perspectief (met dank aan Ruud). Kies ik vogelvlucht? Of frontaal? In ieder geval laat ik het kikvorsperspectief los. Zo bekeek is vroeger alles, opzien tegen de heren en dames die het allemaal wel wisten.

Dat is mijn zoeken. De richting weet ik wel zo’n beetje. Die richting heeft te maken met stem geven aan hen die de wereld anders zien. Omdat ik heb terug gevonden hoe waardevol dat is. Omdat ik dat te lang verstopt heb.

Ik kan inzoomen op slechthorenden. Want doordat communicatie minder vanzelfsprekend is, ga je er zorgvuldiger mee om. Tenminste dat zou de winst kunnen zijn, als als die slechthorenden niet meetrokken werden de tredmolen in.

Ik kan inzoomen op mijn eigen manier van de wereld bekijken. en dat kan ik doen in blogartikelen, of fictie.

Ik kan uitzoomen en het politiek maken. Iets doen aan die tredmolens.

Ik kan nog verder uitzoomen en dan zien dat ieder met zijn eigen tredmolen aan de slag moet. En dat de rol die ik daar in kan spelen maar erg gering is. En misschien niet meer is dan een hee , gô, tjee, of een glimlach bij het lezen van een stukje tekst. En daarmee ben ik weer terug op mijn blog, of fictie.

En ik kan ńog verder uitzoomen en dan voelen dat het goed is. dat het allemaal niet uit maakt. Dat dit de reis is en de lol, dat het niet gaat om de bestemming. Dat het gaat om wat ik doe en niet om wat ik wil gaan doen.

En bij alles zit ik te denken aan: wat heeft waarde? Want ik wil er mijn brood mee verdienen. En dat wil door waarde te leveren.

Goh, wat een artikel over purpose al niet teweeg brengt.

Wat in dit al is mijn purpose?

Oh en ik ga het een keer doen, mijn blog eindigen met een vraag. Aan jou. (nee niet: “wat is jouw purpose?”. Als je die vraag wil stellen doe je dat zelf wel, nee ik wil graag tips, trouwe lezers, ontdekken jullie een draad die ik niet zie, welke blinde vlek heb ik? Wat zie ik niet dat jullie wel zien. Ik waag het er op. Bij deze….)

6 thoughts on “Focus! (2)”

 1. Hoi Jacob Jan, er is zoveel herkenning in wat je zeg! Bijvoorbeeld in het openstellen voor iedereen! Dat gaat ten koste van jezelf. Een klein beetje 30% openstellen,is meer dan genoeg. Ik merk dat het belangrijk is bij mezelf te blijven, mijn eigen idee, mijn eigen gevoel. Ook al zegt de wereld anders. Ikzelf ben goed genoeg, authentiek en mag gelukkig zijn. En dan maar los laten!

 2. Ik kan niet zeggen wat jouw purpose is. Die moet je zelf ontdekken. Daar kom je vanzelf achter. Het antwoord weet je al, diep van binnen. Ga zoeken door te doen waardoor je denkt dat je het kan vinden.

  1. 🙂 klopt helemaal

   ik ben nu op zoek naar feedback, dingen die ik niet kan zien, vanuit mijn perspectief. dat helpt mij met vormgeven van mijn purpose

   en schrijven van mijn blog is mijn manier, steeds een stapje dichterbij (of verder weg voor overzicht)

 3. Ik kijk mee door jouw ogen. Ik zie niet zo goed wat jij niet ziet, zeg maar. Lastig lastig. Misschien maakt het ook niet uit. Het gaat er om wat jij voelt, wat jij weet, en wat jij ziet. Niet wat er niet is, wat je niet voelt, en wat je niet ziet…? Ha. Cryptisch. Sjonge. Focus, purpose, wat een leuk onderwerp, maar wat zou het ook fijn zijn als je het antwoord had he? Dank voor je input op mijn blog daartoe!! Misschien heeft het bij jou wel iets te maken met: de vuurtoren zijn die een stukje licht schijnt op het pad (voor slechthorenden?). “Deze paden zijn er, zie je? Hier kun je heen. Kies maar.”
  (of is dat juist het mijne??) Pfff.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.