communicatieles deel 1 welkom

Ik ga het toch doen. Communicatie les geven.

Duizend redenen had ik om het niet te doen. De beste, op een rijtje:

    • Ik maak er zelfs vaak een potje van, dus wie ben ik om anderen de les te lezen?
    • Het is theoretisch, wat ik te vertellen heb. Breng ik het zelf wel in de praktijk?
    • Iedereen weet het allemaal al.
    • Wil ik wel de betweter uithangen?

 

Betweter

Om met die laatste te beginnen. Ja, daar heb ik lol in. Mijn levenslessen hebben me de drempel over geholpen. Want onder  de vlag van parodie durf ik daar alles. Zelfs de waarheid vertellen.

Want wat begon als parodie op alle coaches van Nederland, werd natuurlijk een parodie op mezelf. En terwijl dat gebeurde slopen er hele zinnige ontdekkingen in. Ontdekkingen voor mezelf.  Dus wie weet wat een serie communicatielessen me gaat brengen.

Iedereen weet alles al.

“Alles is al een keer gezegd.” zei de pessimist. “Maar er is nog nooit geluisterd”, zei de optimist.

Freek de Jonge.

 Het is te theoretisch.

Dat was de hardnekkigste. Want hij klopt voor een groot deel. Ik gebruik als basis twee boeken van Ferdinand Cuvelier. “De stad van Axen”, en “Tussen jou en mij”. Iedereen heeft zo zijn favoriete eye-openers boeken. Meestal de boeken waarbij hij/zij zelf de eerste keer het licht zag. Dit zijn de mijne. Als sinds 1991.

Maar het is al lang niet meer theoretisch. Als ik mezelf observeer, ontdek ik dat ik het al lang toe pas. Met succes. (Ja daar komen we straks op terug).  Vanmorgen nog een ‘hakketak’  met Sacha omgezet in een gesprek. Pas achteraf had ik door hoe ik dat gedaan heb.

Ik ben zelf een knoeier

En al die andere keren dat het gewoon geknoei blijft? Ik verpruts het vaak genoeg.

Klopt. En dat mag.

Dat is een van de wijze lessen van Cuvelier. Je hebt altijd een kans om opnieuw te proberen. Als de communicatie mislukt, herneem je poging.

Dat is meteen de eerste les.

Ik ga er een serie van maken.

Ik weet nog niet hoe.

Blog of Vlog?

Serieus of met een knipoog?

Van alles wat, vermoed ik. En verhalen natuurlijk. Verhalen vormen mijn lievelings instrument.

Stay tuned.

 

Hier beginnen ze, de lessen.

4 thoughts on “communicatieles deel 1 welkom”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.