Brood en spelen

The pain game.

Het schijnt al een jaar te bestaan. Ik zag het bijkomen in de aankondigingen.

Uit Wikipedia:

Bij rood moet een van de teamleden een willekeurige pijnlijke of vieze opdracht uitvoeren om in het spel te kunnen blijven.

Ik zag in dat korte fragment: vieze dingen drinken, met je blote billen over kiezelsteentjes, hark tegen je neus en vooral veel leedvermaak.

Het is natuurlijk al langer aan de gang met heel veel andere programma’s. Maar wat is er aan de hand als we kijkcijfers scoren met leedvermaak? En waarom doen mensen daar aan mee? Hebben mensen zo weinig eigen waarde dat ze dit soort korte beroemdheid nodig hebben?

Welke idioten bedenkt dit soort humor, dit soort stoerheid en brengt het dan op TV. Welke boodschap geef je daar mee aan de jeugd?

  • het is okee om mensen uit te lachen
  • het gaat niet om wie je bent, maar om wat je durft, hoe banaler hoe beter
  • ik verneder me nu, zodat ik straks een ander kan uitlachen
Ik las deze winter “Gladiatoren” van Fik Meijer. Die Romeinen konden er wat van. Een van de meest onschuldige spektakels was een toneelstuk over Icarus en Daedalus, waarbij de slaaf die Icarus moest spelen van de hoogste stellages van het Colosseum te pletter werd gegooid.

Fik Meijer geeft aan de het geen uitwassen waren. De hele Romeinse maatschappij bestond uit geweld. Er gold het recht van de sterkste. Als je niet wint, of eervol sterft, ben je slaaf. En dan verbeur je al je rechten op menselijkheid. Die spelen waren een logisch vervolg van die geweldscultuur.

Wat zegt dat dan over onze samenleving?

3 thoughts on “Brood en spelen”

  1. Ik heb het vorige seizoen een paar gezien en sommige opdrachten vond ik echt te ver gaan. Ik vraag me dan altijd af waarom mensen zich aanmelden voor zulke programma’s..

  2. Zag toevallig laatst bij College tour John de Mol te gast, alwaar ze het hadden over “ALS we een show zouden doen waarbij 10 uit een vliegtuig springen er 9 een miljoen krijgen en bij 1 de parachute niet open zal gaan…” en dat er dan ongetwijfeld aanmeldingen voor zouden komen.

    Hij zou het niet maken, maar toch… Ik denk inderdaad dat er mensen ten koste van een heleboel toch verstand aan de kant schuiven…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.