50books vraag 21, van welk boek heb je spijt dat je het gekocht hebt?

Ik  las ooit  84 Charing Cross Road, van Helene Hanff.

Waargebeurde liefdesgeschiedenis die geheel bestaat uit de correspondentie tussen de Amerikaanse Helene Hanff, en een employee van de Engelse boekhandel op Charing Cross Road.

Liefde voor boeken, en voor elkaar.

Ik kan dit alle boekenliefhebbers aanraden. Ik zou ook erg graag de film een keer zien, want ik heb net op IMDB  gezien dat Anthony Hopkins daar in speelt.

De relatie begint met deze brief.

Marks & Co,
84, Charing Cross Road
London, W.C. 2
England

Gentelmen:
Your ad in the Saturday Review of Literature says that you specialize in out of print books. The phrase ‘antiquarian book seller’ scares me somewhat, as I equate ‘antique’ with expensive. I am a poor writer with an antiquarian taste in books and all the things I want ar impssible to get over here except in very expensive rare editions, or in Barnes & Nobles, marked-up schoolboy copies.
I enclose a list of my most pressing problems. if you have clean second hand copies of any of the books on the list, for no more than $5.00 each, will you consider this a purchase order and send them to me?

Very truly yours,
Helene Hanff

Ze krijgt een antwoord dat begint met  “Madame, ” , waarop zij in een vervolgbrief reageert met “I hope ‘madam’ doesn’t mean overthere what it does here.”

Een heerlijke briefwisseling doe zo’n 40 jaar beslaat.

Waarom haal ik dit boek er bij, als het gaat over een spijt aankoop? Want dat is dit boek zeker niet.

Ik doe dit omdat ik moest denken aan een opmerking die Helen Hanff maakt tegen iemand die vraagt of ze wel eens een boek koopt dat ze nog niet heeft gelezen. Ze vindt dat een onbegrijpelijke vraag. “Hoe kan ik dan weten of ik dat boek mooi vind?”

Aanvulling:

Ik heb hem gevonden, de passage (ben het boek weer gaan lezen, leuk 🙂

It’s against my principles to buy a book I haven’t read, it’s like buying a dress you haven’t  tried on.

 

Dat trof me destijds. Hier was een echte boekenliefhebber aan het woord. Die een boek alleen wil bezitten als ze er verliefd op is geworden.

Het zou Helene Hanff nooit overkomen dus, zo’n rotte kies.

Ik koop weinig boeken nieuw. Eigenlijk alleen als ik zeker weet dat ik ze wil hebben. Daarin lijk ik een klein beetje op Helene. Ik wil die boeken dan ook  niet op een e-reader. Ik wil ze écht!

Ik lees nu alle boeken van Willem Elsschot die ik in de bieb kan vinden. En uiteindelijk wil ik ze graag in een mooie band als verzameld werk hebben. Zodra ik het kan betalen ga ik dus ook een boek kopen dat ik al ken.

De enige, wel gekochte en niet gelezen boeken zijn die uit de ramsj. Ik heb bijvoorbeeld net een boek gekocht voor één Euro. “De taal was gans het volk” , een biografie van een schrijver waar ik nog nooit van heb gehoord: Anton Bergman. De titel intrigeerde me, en het boek ziet er mooi uit. Misschien wordt dat wel een rotte kies. Ik ben er nog niet in begonnen. Eerst Elsschot uit.

 

Deze post is een antwoord op de 50books van @petepel

2 thoughts on “50books vraag 21, van welk boek heb je spijt dat je het gekocht hebt?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.