Then Zen of Attraction deel 7

Martine Bakx ( @artoek)  nodigde mij uit om van gedachten te wisselen over de Zen of Attraction.

Omdat deze blogpost van Kitty ons beiden aansprak. Omdat we beiden, net als Kitty, getroffen werden door de 14 punten van Thomas J. Leonard.

zen

 

Ik doe mee, omdat ik er gedachten over heb, over marketing, en over hoe dat wel en niet zou moeten. (ondertussen merk ik dat het soms wat af dwaalt van marketing)

Disclaimer:

Eén (of meer) van mijn gedachten klopt niet. Want ik verkoop niet. Niet veel, tenminste. Lees mijn verhaal dus niet als een how-to. Je mag het als zoekplaatje zien. Als je erachter komt wat er niet klopt hoor ik het graag.

Oh, en nog een opmerking:

Zen is heel mooi, maar soms heb ik het gevoel dat het een half verhaal is. Als een soort Yin, waar ook de Yang nog bij hoort. Zen is de rust, maar voor creatie is ook de onrust nodig. Zoiets. Ik beperk me in deze serie tot de Zen-kant van de zaak, want die levert voor mij genoeg op

Daar komen ze dan. Ik doe er twee tegelijk, dan ben ik een week bezig. Zowaar een serie!

Het werkt zo. Op mijn site staan mijn overwegingen.

Op de site van Martine zul je haar overwegingen zien verschijnen met mijn opmerkingen.

 

13. Word niemand.

“Want niemand is gelukkig”, hoor ik Freek de Jonge nog zeggen in zijn prachtige gedicht. Was het De Tragiek of De Mars? (De Openbaring, denk ik)

Of “Het leukste dat je kunt worden is jezelf” van Loesje.

Deze is denk ik wel duidelijk toch?

Hoef ik niet zo heel veel aan toe te voegen.

Behalve dat het moeilijker is dan je denkt. Want blijf je jezelf ook op die momenten dat je jezelf even niet leuk vindt? Als het tegen zit? Als je in een rot bui bent? Als anderen succes hebben en jij niet? Juist dán is het zaak jezelf te blijven. Dán komt het er op aan.

Ik bijvoorbeeld, ben reuzejaloers op mensen die zelfverzekerd en recht door zee zijn. Ik wou dat ik zo was. Ik die altijd maar beide kanten ziet. Die wikt en weegt. Die aardig gevonden wil worden.

Maar dát is dus nou precies wat ík ben. Die twijfelaar, die zachte, die subtiele, die altijd nog ergens een andere kant van de zaak kan zien.

Ik ben er trots op dat ik dat van mezelf mag zijn.

Reactie Martine: 

Ja, wees jezelf. Kijk niet naar anderen. Vergelijk niet met anderen.

Wat ook helpt is je zegeningen tellen. En niet je tekortkomingen. Berusten in “het is zoals het is”. Iedereen heeft zijn eigen talenten. Ik zou best zo mooi als Anouk willen kunnen zingen. Maar dat kan ik nu eenmaal niet.
Maurice de Hond en zijn zoon Marc, prachtmensen. Die het leven leven. Het leven zoals het is.

Wat ook helpt is jezelf wèl vergelijken, maar dan met mensen die het (in jouw opinie) slechter getroffen hebben. Dat doe ik altijd als ik mezelf zielig vind. “Kom op Martine, wees blij dat je niet in Afganistan geboren bent als vrouw.” “Martine zeur niet zo, als je niet in deze tijd geboren was had je voor je 20e in een kistje onder de zoden gelegen.” “Martine, er zijn ook mensen die in een rolstoel zitten”. Om het dan nog maar niet te hebben over moeders die een ernstig ziek kind te verzorgen hebben. “Martine wees blij dat je 2 gezonde kinderen hebt”. Enz. enz.

Daar heb ik nou helemaal geen last van. Van getwijfel. Van gewik en geweeg. Dat ik aardig gevonden wil worden.
Ben je vast heel jaloers op hè?

Dat is gelijk een nare kant van mij. Dat ik het amusant vind als mensen mij niet aardig vinden. Of het oneens zijn met me. Daar geniet ik van. Vooral omdat ze zelden echte argumenten hebben, meestal is het iets dat bij hun zelf ligt.

 

14. Verander niets

Leef je eigen waarheid.

Consequent.

Of inconsequent, als je dat bent (zoals ik).

Ook goed.

Maar wees het, leef het, spreek het uit.

Verstop het niet.

Dan hoef je niet lopen trekken aan alles.

Ik denk dat het daar om gaat.

 

Reactie Martine:

Hmmmm, verander niets aan de waarheid. Want eerlijkheid duurt het langst. 

 

5 thoughts on “Then Zen of Attraction deel 7”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.