jij verdient meer aandacht

Dat ga ik niet meer doen:

“thanx” schrijven, als ik “dank je”  bedoel.

Waarom maak ik daar een Engels woord van? En dan nog een Engels woord dat helemaal niet bestaat?

Omdat dit de zoveelste dank je is? En ik het afgezaagd vind worden?

mooi fout dan!

Voor mij is het de zoveelste, voor de ontvanger niet. Die verdient gewoon mijn gehele dank. Niet vermomd als tussendoortje.

Waarom doen we dat?

Correctie. Waarom doe ik dat. Ik ga niet voor jou spreken. Zie zelf maar of je iets herkent.

Ik relativeer mezelf weg met dit soort uitdrukkingen.  Bijna zoiets als zwaaien naar iemand, dan pas zien dat het een totaal vreemde is, en je hand in dezelfde beweging door je haren strijken. Niet dat ik dat ooit gedaan heb, trouwens. Zo snel ben ik niet. Ik sta in zo’n geval nog een tijdje ontredderd met mijn hand omhoog.

En waarom niet doorzetten. Verdient die vreemde geen groet?

Ik doe het niet meer. Dat halve. Ga ook geen verkleinwoordjes meer gebruiken.

Ik schrap ook meteen het woord “eigenlijk”.

Tijd om te zeggen wat ik bedoel, en daar voor te gaan staan.

Afgelopen week schreef ik dat communicatie meerdere kansen behoeft. Dat vind ik nog steeds. Maar dat is geen reden om de eerste kans die ik krijg zo halfslachtig te doen.  Want die eerste klap is een daalder waard.

Hoe moeilijk het is, bewijst het feit dat ik, terwijl ik dit schrijf, nog ‘enjoy!” naar iemand tweet.

Kijk, lekker flauwekullen met elkaar . . . citaten strooien en verbasteren . . . elkaar zelfgemaakte woorden toestrooien. Dat is spelen. Dat is leuk.

Maar bedoelingen verstoppen in versleten terzijdes is iets anders dan spelen. Het verschil heb ik voor mezelf heel duidelijk.

Dat vraagt aandacht van mij.

Voor jou.

En je verdient dat.

Punt.

 

Oh..

Een aanvulling, dankzij commentaar van Peter Pellenaar. Als ik een thanx krijg zal ik die niet ‘in de bek kijken’. Ik ga er dan gewoon van uit dat die gemeend is. Ik ga mijn eigen normen niet aan anderen opdringen.

 

PS

geen afflitiate link:

iemand die mij helpt met strakker formuleren is @KittyKillian. Hier is haar website als je meer wil leren over strak schrijven: de blogacademie

4 thoughts on “jij verdient meer aandacht”

 1. Het is maar met welk doel voor ogen je iets schrijft. Thanx in een tweet. Waarom niet? Een beetje spelen met taal, aanhaken bij straattaal, enz. Het mag kunnen. Je moet je tenslotte ook onderscheiden. En experimenteren is goed voor de schrijfspieren.
  Blijft overeind dat jij meer aandacht verdient. Maar dat kan nog steeds (of ook) met thanx. Denk ik.
  Dus thanx voor dit blog. Het zet weer aan tot denken. Zoals je ziet.

 2. @petepel bedankt voor je reactie
  het gaat dus ook niet ‘sec’ om het thanx. Het gaat om de manier waarop ik het gebruik.
  mooi: “mag kunnen”. (ipv van het vreselijke moet kunnen)

  1. Had ik begrepen. Maar thanx was een goed aanknopingspunt.
   Ik ben het met je eens dat het om de intentie dient te gaan. Dat je de ander de aandacht kan geven die hij/zij verdient. Met welke woorden je dat vervolgens doet is de invulling van die intentie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.