je moet je comfortzone niet verwarren met je “dit klopt” zone

Het kan heel goed zijn dat wat ik nu ga schrijven niet klopt.

Daarom schrijf ik het. Omdat ik benieuwd ben wat ik er van vind, als ik het lees.

Gisteren liet ik iets los. Iets dat niet goed voelde. Ik heb me er lang aan vast geklampt. Niet alleen omdat het moest en kon. Maar ook omdat mijn ik mijn ongemakkelijkheid erover een verkeerd etiket gaf.

“Dat is goed, je ongemakkelijk voelen!”, riep ik stoer tegen mezelf: “Dan ben je uit je comfortzone. Dan leer je!”

Nu ik losgelaten heb, voel ik me krachtig. Is dat omdat ik me verschans in mijn comfortzone? Misschien. Maar zo voelt het niet. Mijn intuïtie zegt me dat het goed is dat ik het los heb gelaten. Omdat het niet klopte. Het was te geforceerd.

Ik zeg niet dat ik niks moet doen waarbij ik me ongemakkelijk voel. Reken maar dat ik me ongemakkelijk voel, straks op het podium. Reken maar dat ik me ongemakkelijk voel als ik dat ga verkopen. Ik ben er al mee begonnen, en dat voelt al vreemd.

Ik doe dit jaar reuzestappen buiten mijn comfortzone. En toch voelt het op de een of andere manier comfortabel. Gewoon omdat het klopt.

Daarom denk ik dat je die twee niet moet verwarren.

Je ongemakkelijk voelen omdat je iets nieuws uitprobeert.
of
Je ongemakkelijk voelen omdat het niet klopt.

 

Het verschil?

Tja.

Ik zie het nu pas, en nu snap ik niet dat ik het niet eerder zag.

Je hebt het pas door als je het door hebt. Zoiets.

6 thoughts on “je moet je comfortzone niet verwarren met je “dit klopt” zone”

 1. Ik denk dat het klopt, sommige stappen moeten we niet nemen omdat ze niet bij ons horen. Proberen kan misschien geen kwaad, maar daarna weet je het gauw genoeg en moet je daarnaar luisteren. Zoiets.

  En wat vind je er zelf van, nu je je stuk leest zoals het er staat? 😉

  1. het klopt, maar is nog niet af.

   daarom aanvulling:

   Iets niet doen omdat je bang bent om iets te doen is niet goed.

   maar je kunt doorschieten

   Iets doen omdat je bang bent om iets niet te doen is ook niet goed.

   Sleutelwoord is natuurlijk BANG.

   Dat is geen goede raadgever. Maar dien angst kan zich verstoppen in mooie verhalen. Dat is waarom ik de RET zo gevaarlijk vind.
   zie
   http://jacobjanvoerman.nl/levenslessen-30-gebeurtenis-gevoel-gedachte/

   Je kunt zo het gevoel dat iets niet klopt heel goed wegpraten.

 2. Die comfortzone is een gevolg van het hebben van routine, in sommige gevallen dwangmatigheid. Het regelmatig doorbreken van routine leert je meer over jezelf dan vast blijven houden aan dwangmatigheden. Soms positief, soms negatief. De een kan niet zonder de ander.

  1. Soms positief, soms negatief. De een kan niet zonder de ander.

   dat laatste, daar gaat het mij hier om 🙂 thanks ! mooie aanvulling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.