hulp bij studiekeuze

DSCN0245Studiekeuze.

Bij de oudste twee was het een makkie. Die wisten wat ze wilden. Dion is blij met zijn scheikunde, en Teske geniet van PMT. Beiden volledig op hun plek. Meer kun je als ouder niet wensen.

En nu dus nummer drie. En die weet het iets minder precies.

Ze twijfelt tussen ACW,  psychologie, en ….

Op dit moment is er een voorkeur voor ACW. Algemene Cultuurwetenschappen.

En daarom zoek ik hulp.

Nee, geen advies over arbeidsmarkten. Ik weet best dat ACW geen arbeidsmarktgerichte studie is, maar welke studie is dat wel? Die arbeidsmarkt is niet alleen erg lastig, hij verandert ook nog eens in een nood tempo.

Fenna moet het zelf weten, maar mijn advies zou zijn om niet de studie te kiezen met de meeste baanperspectieven, maar de studie die het beste in je naar boven haalt. Een studie die je zo geweldig vindt, dat je er van op bloeit. Dat je uit elkaar spat van enthousiasme. Dát is volgens mij de beste startpositie voor welke vaan dan ook.

Maar dan moet Fenna wel iets meer weten van die studie. Dat kan ze regelen met de universiteit.

Maar wat is er nu mooier dan om met iemand te spreken die zo’n studie gedaan heeft, en er iets mee doet in de praktijk.

Ik zoek dus iemand die op het gebied van cultuur of cultuurgeschiedenis aan de slag is. In een museum, in een filmhuis, als schrijver/blogger. Of op een manier die ik niet kan bedenken ….

Ook naar dat laatste zoek ik. Want de kunst en cultuursector is natuurlijk bijna doodbezuinigd. Maar wie weet zijn er mensen die op een onverwachte manier daar toch hun brood in verdienen. Of een ambacht hebben gevonden dat veel raakvlakken heeft.

(Dat psychologie, daar kan ze zelf wel achter aan. Dit is wat moeilijker zoeken, vandaar.)

Het hoeft niet per sé een ACW’er te zijn. Het gaat me om het werk in die richting. Met kunst bezig te zijn, zonder zelf een kunstenaar te zijn.

En dan kunst heel breed: boeken, film, theater, beeldhouwkunst, architektuur, schilderijen etc. Dat is waarom Fenna die ACW zo leuk vindt. De samenhang tussen al die dingen.

En nou concreet mijn vraag:

B/Ken je zo iemand?

Iemand waar Fenna mee zou kunnen praten?

 

 

 

3 thoughts on “hulp bij studiekeuze”

  1. Wat ben je toch een betrokken ouder. Jammer van ACW heb ik geen verstand tot in tegenstelling met PMT en psychologie. Ik wens Fenna een doordachte keuze toe, waarbij haar gevoel de doorslag mag geven.

  2. Daar kan Fenna ook zelf achteraan. Musea mailen of zo. Laat het haar zelf uitzoeken zou ik zeggen. Het lijkt me een interessante studie en er zijn ongetwijfeld hele leuke banen voor maar die liggen niet voor het oprapen. Daar moet ze ook zelf achteraan. Ze kan niet vroeg genoeg beginnen met oefenen.
    Maar ik vind het wel een topidee van je om haar als betrokken ouder te ondersteunen bij haar zoektocht door je blog hiervoor te gebruiken. Als jij er nou voor zorgt dat je tijdens haar studie een bekende theatermaker wordt liggen voor Fenna de banen voor het oprapen als dochter van een bekende Nederlander. Als trouwe fan van jou heeft ze tegen die tijd ook veel theaters van binnen gezien en een netwerk opgebouwd dankzij jou. En anders kan ze altijd nog voor jou gaan werken. Het zou best eens de perfecte studie voor haar kunnen zijn.

  3. Misschien kan Fenna contact opnemen met mijn broer. Hij zit al 25 jaar in het boekenvak, sinds 7 jaar als zelfstandige, verzorgt publiciteit voor schrijvers en is sinds 2 jaar ook literair agent. Je kan hem bereiken via zijn website: hetkantoortje.nl. Zeg maar dat zijn broer hem aanbeveelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.