horen, luisteren en invullen

Gisteren hoortestjes gedaan, omdat ik mee doe in een onderzoek naar het effect van 2 CI’s.

(hier leg ik uit wat een CI is)

De zin de aangeboden wordt is 

De veerboot ligt in de haven.

Ik hoor : De weerwolf…

En meteen zie ik een weerwolf voor me. Die ligt of zit (beiden dezelfde klank in het midden).. in het bos, vermoed ik. Maar dan hoor ik een klank die daar niet bij past. Ik hoor een AA en een Uh. Haven, maak ik daarvan, en meteen weet ik dat die weerwolf niet klopt. Veerboot moet dat natuurlijk zijn. Dat gaat allemaal bliksemsnel. Dat moet ook, want het volgende zinnetje komt er al weer aan.

Dus ik zeg keurig:

De veerboot ligt in de haven.

En dat is goed. 

Maar dat heb ik niet gehoord. Dat heb ik bij elkaar gepuzzeld. Razendsnel.

De Amerikanen hebben een gezegde : 

Assume makes aan ASS of U and ME

Dat gaat er over dat je niet moet invullen. Niets moet veronderstellen.

Tja. Als ik die raad zou volgen, zou ik weinig meer verstaan.

Er zijn wel nadelen: 

Het kost bergen energie.

Het gaat soms flink mis.

Is mee te leven.

9 thoughts on “horen, luisteren en invullen”

 1. Dit is precies de valkuil waar ik steeds opnieuw inviel! Als griffier, voor de verslaglegging klaar was breng je advies uit. Ik heb menig maal onder tafel gezeten omdat er niets klopte van het advies, laat staan wat ik had gemaakt van de discussie. Nu ik het gewoon hoor betrap ik me er nog op dat ik de invulling vast geef :)!

 2. Maar doen we dat niet allemaal een beetje? Invullen? En dan (meestal) met de intentie de ander goed te verstaan/begrijpen. Ik herken er veel van, vooral die razend snelle acties die voortdurend door je hoofd schieten en die inderdaad doodvermoeiend zijn. Ik hoor prima maar zie tegelijkertijd honderd dingen: een vlieg, een kopje dat bijna van d etafel valt, een raar geluid op de gang, een langsrijdende auto, een poes die ergens naar kijkt enzovoort en intussen moet ik verstaan én horen wat er wordt gezegd. Ook dan is het soms invullen waarbij de plank totaal mis maar ook raak kan worden geslagen. Maar oh wat vermoeiend als dat de hele dag doorgaat!

  1. Ja klopt. Horenden doe dat ook.
   Maar hoe slechter je hoort hoe minder puzzelstukjes je hebt. Soms ontbreken zelfs de kantjes.
   Als ook de hoekjes weg zijn, en ik niet het totaal plaatje heb, dan houdt het op voor mij. dan versta ik niets meer.

   Dat afgeleid zijn van jou is mooi, trouwens. Lijkt wel een soort hyper alertheid. en met alle mooie dingen: daar he je soms last van in onze wereld.

 3. Mooi uitgelegd Jacob Jan. Ik kan het me geloof ik wel een beetje voorstellen, na jouw uitleg. Het klinkt een beetje als hoe ik nu Turks leer. Als de zinnen al gezegd zijn, komt mijn begrip er nog een tijdje later achteraan. Zo van … oh ja …. wacht …. dit komt me bekend voor … ik sta hier in de winkel …. geleerd in de les … hij vroeg volgens mij ‘anders nog iets’ …! En dan razendsnel. Maar toch veel langzamer dan hoe ik het gewoon doe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.