Een MeningenWiki, dat is wat we nodig hebben

Toen ik nog maar net blogde, vier jaar geleden, bedacht ik dit al.  Ik begon er zelfs mee. Dat is toen ik leerde dat niet al mijn ideeën geschikt zijn om uitgevoerd te worden, zeker niet door mij.

Maar ik wens nog steeds dat iemand anders dit idee kan realiseren.

Een meningenwiki.

Ik vind dat nog steeds een fantastisch idee. Ik wil heel erg graag dat zoiets bestaat. Ik ga het niet opzetten, maar ik wil hier wel even laten zien wat ik bedoel.

Een forum als een soort Wiki. Waar meningen en gedachten over onderwerpen gedeeld worden. Het Wiki-gehalte zit hem er in dat het steeds up to date gehouden wordt,en dat iedereen kan aanpassen en aanvullen. Zo kun je op één pek alle visies over een onderwerp vinden.

Maar anders dan bij een Wiki heeft dit forum hele zware moderatie nodig. Volgens een aantal regels.

Regel 1

Géén dubbelingen. Als je iets schrijft wat er al staat, wordt je op de hoogte gebracht dat je inzending geweigerd is omdat het geen toegevoegde waarde is.

Regel 2

Alle argumentatie op de site wordt STRENG gecontroleerd op Drogredenen. Die komen er dus gewoon niet in. Bijdrages met drogredenen worden geweigerd, de inzender wordt op de hoogte gebracht, met uitleg en de uitnodiging om het nog eens te proberen zonder drogredenen. Lees hier wat drogredenen zijn. Voor voorbeelden: volg een willekeurige discussie op facebook of twitter. Het wemelt er van.

Uitvoering:

Bij het opzetten wordt voor elk topic een mening/opinie overzicht gemaakt, met een samenvatting de belangrijkste stromingen en nevenstromingen, en links naar artikelen, blogs en forums, waar deze meningen in hun eigen habitat te zien zijn.

 

Daarna kunnen mensen bijdrages leveren, in 5 afzonderlijke en als zodanig te herkennen categorieën.

A.
Discussie/Argumentatie, volgens regel 1 en 2.

B.
Achtergrondinformatie. Die worden op de Wiki manier gecheckt, aangevuld en verbeterd. Dus ook met de Wiki-achtige-waarschuwingen in gevallen waar dit nog niet gebeurd is.

C.
Persoonlijke ervaringen. Ter beeldvorming, en nooit als bewijs (Zie regel 2). Regel1 is hier niet nodig. Hier kan een bijdrage nooit een dubbeling zijn.

D.
Polemiek. Omdat het anders misschien te saai wordt een speciale plek voor pennengevechten. Alleen hier zijn drogredenen toegestaan als stijlfiguur. Je weet als lezer dat je op deze plek alles met een korreltje zout moet nemen.

E.
Kunstvormen. Alles wat je raakt roept van alles op. De mooiste manier om dat te verwerken is kunst, in alle verschijningsvormen.

Daar zou ik best verder willen lezen over Sinterklaas of de Efteling of Brexit. Omdat hier en daar hele zinnige dingen gezegd worden. Dan hoef ik tenminste niet al die akelige zooi te lezen waarin die parels verzuipen op het internet.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.