Echt waar

Mooier nog dan waarheid is echtheid.

Echtheid is de waarheid van het hart.

We don’t need anybody else,

to tell us what is real.

Inside each one of us is love.

And we know how it feels.

Paul McCartney

Zo mooi, en het past in 140 tekens dus ik het het al meerdere malen getwitterd.

Om te beslissen wat echt is hoef je alleen maar naar de stem van je hart te luisteren.  Niet te verwarren met je geweten, of je innerlijke criticus. Echt staat boven goed of fout. Goed en fout hebben te maken met angst. Echt heeft te maken met liefde.

Die stem van je hart wordt makkelijk overstemd. Ik heb rust nodig om hem weer te vinden. Geloof helpt mij daarbij. Maar het kan ook zonder.

En vanuit die echtheid kun je wel weer aan de slag met goed en fout. Via dialoog. Of, als het moet via strijd. Maar ook in die strijd is er vanuit echtheid altijd respect voor de ander.

Ik kan het dus oneens zijn met echte mensen, maar ze wel bewonderen om hun echtheid.

Ik denk bijvoorbeeld (maar weet niet zeker), dat de verontwaardiging van Geert Wilders ooit echt was, zoals die van Rita Verdonk dat nooit geweest is. Pim Fortuyn was echt, de meeste van zijn volgers waren dat niet.

Dichterbij huis:

Elja Daae is echt. Ze heeft met haar echtheid een groep bijzonder echte mensen getrokken via haar #blogpraat.

Ze merkte laatst op dat in het Nederlandse #blogpraat  gezelligheid een onderdeel was, naast het zakelijk/informatieve. Ik denk dat het meer is dan gezelligheid. Ik denk dat het te maken heeft met echtheid.

Echter dan de authenticiteit, die we volgens de personal branders moeten hebben.

En dat is bijzonder.

En ja, medeblogpraters en iederedagbloggers, dit is ook een eerbetoon aan jullie.

Misschien is dat wel de kern en basis voor het uitbouwen van #blogpraat als groepsblog. Ik doe graag mee.

12 thoughts on “Echt waar”

 1. Stil ben ik er van. Zo gaaf Jacob Jan! Ik voel dat ook, die band. Een groter compliment bestaat er niet voor mij, ‘echt’ zijn. Echt niet. 🙂

  Wat me ook erg raakt is dat je zegt dat echt zijn ook betekent respect voor het echt zijn van de ander. Je hoeft het niet eens te zijn met iemand, je kunt een andere waarheid hebben, maar toch respect hebben voor wie ze zijn. Je kunt zelfs vechten tegen hun denkbeelden. En toch respect hebben. Gek is dat.

  Ik denk dat #blogpraat me daar bij geholpen heeft in zekere zin, respect hebben voor andere meningen. Je ziet altijd weer dat voor iedereen die iets vindt, iemand anders het tegenovergestelde vindt. Ik ben de afgelopen twee jaar vaak genoeg van gedachten veranderd of ben de dingen anders gaan zien door medeblogpraters. Zo was ik ervan overtuigd dat iedere dag bloggen slecht was voor de ‘kwaliteit’ van je blog en dat het dus geen goed idee was. HA! 🙂

  1. Ja, daar geloof ik in: Hoe dichter je bij jezelf blijft hoe dichter je bij de ander kunt komen.

   En ik geloof ook dat jij dat doet, en dat dat één van de krachten (dé kracht?) van #blogpraat is.

   Misschien had dat nog een opmerkingen kunnen zijn in de chat over groepsbloggen: “Je krijgt wie je bent”. Jij een mooie groep mensen dus.

 2. Zo ervaar ik dat ook Jacob Jan. Mooi hoe jij dit onder woorden brengt. Ik ben door een paar mensen die ik via #blogpraat heb leren kennen enorm vooruitgeholpen met een paar dingen. Gewoon, belangeloos. Met humor en met aandacht. Heel fijn! Daar kan geen schrijfcoach tegenop.

 3. helemaal met je eens.

  Om echtheid te kunnen voelen en ervaren moet je wel op je eigen kompas kunnen en willen vertrouwen. Heb het gevoel dat dit bij steeds meer mensen onderontwikkeld is of ontregeld is. weet niet of jij dat ook ervaart?

  Henk

  1. Ja, ik denk dat dat komt omdat de mallemolen van de maatschappij steeds harder draait.

   Rust en bezinning is dus nodig. Daarom ook denk ik die vlucht naar goeroes, meditatie enz. Soms ook weer doorschietend.

   Wat dat betreft was dat oude idee van die kerk op zondag niet zo gek, wekelijks rustpunt, samenzijn bezinnen. Jammer dat ze dat zo verkloot hebben met dogma’s, en voorschriften. Ik heb een kerk gevonden die gelukkig erg vrijzinnig is. Een fijne plek om heen te gaan.

 4. Prachtige blog, ervaar dat ook bij de wekelijkse bijeenkomst. We steunen elkaar, stimuleren, motiveren en intrigeren. We zijn een hechte groep bloggers vol enthousiasme en passie. Ik kan het dan niet zo goed begrijpen als sommige mensen twitter en facebook vrienden afdoen als vluchtige contacten. Want dat zijn ze niet. Elke week verheug ik me weer op #blogpraat. Dank voor deze blog, er zijn meer mensen die ook zoveel waarde hechten aan deze online ontmoeting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.