alle recensies

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het is een persoonlijk verhaal met veel vragen en evenzoveel antwoorden, waarbij we een bijzonder inkijkje krijgen in de wereld van doof en slechthorend zijn. De gebarentolk en de schrijftolk zijn een integraal onderdeel van de voorstelling en hebben ook voor horenden echt toegevoegde waarde.

Een aantal scenes raken me in het bijzonder.
Bijvoorbeeld als J. in zijn rol als ex trainer/coach een gesprek heeft met puber Natka. Het meisje is in al haar onhandige dwarsheid wijzer dan veel mensen kunnen bevroeden. Het is een leerzame les in anders kijken en ‘niet oordelen’.

Ook de momenten dat de dove Eric communiceert in gebarentaal ervaar ik als verrassend en verfrissend. Wij horenden zitten er soort van machteloos bij tot we gered worden door de schrijftolk. Het hebben van een beperking is heel even de norm en dat is een mooi lesje in nederigheid.

Net als in zijn blogs zet J. me een aantal keer niet op het verkeerde maar op het andere beenen dat vind ik geweldig knap. Zijn voorstelling is een pleidooi voor het mogen zijn van eigenheid, voor het in hun waarde laten van mensen en voor het maken van eigen keuzes.

Het is een aanmoediging om het lef te hebben om dichte deuren te openen en de nieuwe wereld die daar achter zit te verkennen. Tel daar bij op dat we kijken naar iemand, die zijn droom aan het waarmaken is, en het resultaat is een geweldig inspirerende voorstelling.
(Marloes Juffermans)

 

Ik heb het enorm naar mijn zin gehad. JJ is een verhalenverteller pur sang. Hoe hij de verschillende karakters uit zijn leven aan elkaar wist te vlechten, daar ben je een verteller voor, geen storyteller, maar een echte verhalenverteller.

De grappen met communicatie in voorstelling @jjvoerman leuk voor doven én horenden opzettelijke-fouten-simultaantypen.

Leuk moment in de voorstelling van @jjvoerman: afspraak maken voor een vrijpartij in gebarentaal.

Van de persoonlijke ervaringen die je deelde, vervat in een professioneel verhaal met veel lagen, was ik erg onder de indruk. Als verhalenverteller bracht je met beperkte middelen beelden bij mij naar boven die ergens al opgeslagen waren.

Indrukwekkend! Prachtig storyteller! Echt gaan zien, hoor!

Aanrader! Ik heb genoten en ben geraakt door het verhaal!

Ik ben de voorstelling nog aan het laten indalen. Ik heb genoten van de verhalen. Dank je voor een mooie avond.

Wow! Bedankt voor een prachtig verhaal.

Indrukwekkende, inspirerende, geestige en spannende voorstelling.

Dankjewel @jjvoerman je hebt me behoorlijk weten te raken met je intense ‘vertelling over het leven’ !

Gisteravond bezocht ik de voorstelling van Jacob Jan Voerman Jacob Jan verhaalt over het leven, en over ons onvermogen om elkaar te begrijpen. Om ons te verbinden, ondanks alle woorden die we hebben. Jacob Jan is doof, maar kan wel praten. De woorden die zijn stem maken worden door een tolk omgezet in gebarentaal en verschijnen vrijwel tegelijkertijd ook achter hem als tekst op de muur. Jacbob Jan vertelt intens en zijn verhaal komt indringend binnen. De samenwerking met de tolk leidt tot krachtige beelden. Woorden schieten vaak te kort. Maar als de ziel spreekt, landt iedere intentie op de juiste plek.

Indrukwekkende avond waar ik over nadenk… heel informatie-dicht.. Het liefst zou ik het allemaal nogmaals zien.. veel voer om over na te denken.

Je zou het overigens ook cabaret kunnen noemen, vonden wij. In zijn zuivere vorm. Je laat zien hoe het ook kan en maakt hoorbaar dat al die schreeuwende cabaretiers van deze tijd bij uitstek duidelijk maken dat we elkaar niet meer kunnen bereiken.

En, al geboeid door het filosofische en de literatuur, hier heeft hij mij te pakken. De zaal verdwijnt, alle bijzaken verdwijnen. Dit gaat ook over mij. Ik knik. “Ga door.” Ik drink de woorden in.

 

Recensie van Hendrik-Jan de Wit

Recensie van Sytske Roskam

Recensie van Heidi van Dijk

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.