wij experimenteren wel!

De vrijheid die Laterna Magica de leerlingen biedt, vraagt ‘aan de achterkant’ volgens Van Valkengoed een strakke organisatie. Leraren en pedagogen moeten de kwaliteit voortdurend in de gaten houden en elke dag leren om het beter te doen. Als er problemen ontstaan, moeten die snel aan het licht komen en worden opgelost. Op Laterna Magica lukt dat voor een belangrijk deel dankzij de kleinschalige units met honderd leerlingen waarin de lerarenteams samenwerken.

“Wij experimenteren niet”, bezweert Van Valkengoed. “Door kennis, ervaring en onderwijsliteratuur hebben we de sleutels gevonden om het zo te kunnen organiseren. We weten wat we doen. Tegelijkertijd letten we erop ‘het zeker weten’ te voorkomen. We blijven voortdurend nieuwsgierig, stellen vragen en verbeteren. Een kind heeft maar een schooltijd en daar experimenteer je niet mee.”

 

Dit gaat over Lanterna Magica.

Uit de Trouw. Maar ik las dit ook al in het boek “10 scholen om van te leren”. Ik vermoed dat tot de vaste propaganda van de school behoort.

Ik gebruik heel insinuerend het woordje propaganda.

Ik wordt namelijk een beetje kriebelig van deze tekst. Ik vind het een kijk-ons-eens-professioneel-zijn tekst, een verdedig-tekst, een wij-hebben-alles-geregeld-tekst, een we-maken-geen-fouten tekst.

“Als er problemen ontstaan, moeten die snel aan het licht komen en worden opgelost”

Problemen mogen niet?

Lulkoek!

Als je geen fouten maakt, leer je niet. Als je als school geen fouten mag maken, mogen leerlingen dat ook niet.

Even voor de goede orde: Ik denk dat Lanterna Magica een hele mooie school is, en ik ben blij met dit soort alternatieven.

Ik werk ook op een hele mooie school. Ook wij doen niet zo maar wat. Ook bij ons is goed nagedacht. We denken elke dag nog steeds opnieuw na. Want elke dag lopen we tegen nieuwe dingen op. En daarbij maken we fouten.

En dan kunnen we heel mooi schrijven dat dat een voortdurend verbeterproces is.

Maar die stoere managementtaal verbloemt wat het echt is. Het is ploeteren, met je poten in de modder staan.

En dat is fantastisch!

Wij experimenteren wel.

Wij passen aan, proberen uit. En lang niet altijd weten we of het gaat werken, of hoe het gaat werken. Laterna Magica mag mij eens uitleggen hoe ze dat dan doen, dat nieuwsgierig blijven, als je het allemaal al weet.
“We experimenteren niet ”
“. . . hebben we de sleutels gevonden”

Het lijkt Coca Cola wel met hun oeroude geheime formule. Weet je, als je echt op weg bent kom je deuren tegen waar de sleutels nog voor gemaakt moeten worden.

Als je het hebt over de principes van natuurlijk leren. Prima. Die zijn bij ons ook verankerd. Vertrouwen op de eigen vermogens van het kind. Vertrouwen op het sociocratisch proces. Dat is ons geweten bij alles wat we doen. Maar ook daar durven we alles steeds weer te bevragen. Ieder van ons heeft het lef om joekels van fouten te maken. En vervolgens zorgvuldig om te gaan met het proces dat ontstaat. En dat levert schitterende dingen op.

quotebirdy (2)

 

En als je bedoelt dat je als school niet zo maar van alles in het wide weg doet . . .
Ook Prima! Heel goed. Doen wij ook niet.

Maar het lijkt een beetje alsof Lanterna Magica dit zegt om zich te verdedigen tegen de alles-moet-strak-geregeld-zijn cultuur.

Waarom?

Als er mensen zijn die geloven dat Natuurlijk leren een-lang-leve-de-lol onderwijsvorm is, laat ze dat lekker geloven. Als ze écht geïnteresseerd zijn komen ze er vanzelf achter hoe het echt werkt.

Je hebt helemaal geen stoere taal nodig om je school te verdedigen, of mooi neer te zetten. Vertel liever over wat er echt gebeurt, en laat het zien. Dat gaan wij ook doen als de inspectie komt.

vreemde vogels (1)

 

illustraties: beeld: Margreet Joosen, tekst: Jacob Jan Voerman / Verwonderfabels.

2 thoughts on “wij experimenteren wel!”

  1. Wauw Jacob-Jan, mooi gesproken! En wat ben ik blij als ouder van kinderen op de Vallei dat jullie het zo voorleven. Dat er fouten gemaakt mogen worden én dat jullie altijd aanspreekbaar zijn en verantwoordelijkheid nemen als het gebeurd is. Want dat is mens zijn… en dat is mens zijn tussen mensen!

  2. Ik moet toegeven, ik viel voor de tekst van Laterna Magica. Gek toch, dat mensen keer op keer weer gaan lopen verdedigen wat ze aan het doen zijn en zichzelf er vervolgens mee vastzetten. Mij leer je met deze ‘blog-entry’ een hele fijne les die me ruimte geeft. Tnx JJ.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge